2 februari 2015 12:40
Ridsportplus

”Jag är rätt så istadig”

Han är kusin till Norges statsminister, vill ha roligt på jobbet och var nära att ställa in Gothenburg Horse Show bara några timmar före tävlingsstart en gång. Scandinaviums tävlingsledare Tomas Torgersen berättar om livet och sitt arbete med EM 2017.

”Jag är rätt så istadig”
Tomas Torgersen har siktet inställt på EM 2017. Men närmast är det Gothenburg Horse Show sista veckan i februari som gäller.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han syns i alla möjliga sammanhang där det är hästar inblandade. Just nu är Tomas Torgersen kanske mest känd som tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, men han är också med i organisationen kring Swede Horse och en av två personer som arbetar med att ro det samlade Europamästerskapet i Göteborg 2017 i land. Tidigare har han bland annat arit sportchef på Svenska Ridsportförbundet och förbundskapten i Norge. Men alltihop började med en högskoleutbildning i logistik och många år på olika jobb i transportbranschen. 
– Förhoppningsvis kan jag det här med logistik och hur man skapar ordning och reda i en organisation, säger Tomas Torgersen.

Han gick från arbetet på Svenska Ridsportförbundet efter sex år på posten som sportchef till Gothenburg Horse Show 2010. Sedan dess har han lagt ungefär halva sin årsarbetstid på stortävlingen och ägnat resterande tid åt andra uppdrag. Nu upptar dock EM i dressyr, hoppning, körning och paradressyr 2017 i stort sett all hans tid.
– Jag har liksom olika byrålådor i mitt system. Det är ju inte bara årets tävlingar i Scandinavium och EM, det är ju också världscupfinalerna 2016 och ett Gothenburg Horse Show 2017, säger han. 
– Det är både plus och minus att ha så många arrangemang i luften, men det ger vissa synergieffekter – en del saker som gäller de olika tävlingarna går att avhandla under samma möte med Internationella Ridsportförbundet till exempel. 

Arbetet innebär många dygn borta från hemmet utanför Västerås. Tomas Torgerson uppskattar att han är på resande fot ungefär halva tiden. När han väl är hemma ägnar han mycket tid åt sina fyra hästar.
– Jag rider flera hästar om dagen när jag är hemma. När jag är bortrest har jag en tjej som rycker in och hjälper till, och min sambo hjälper också till. 
Det är hoppstammade hästar mellan ett och elva år och Tomas Torgersen bli extra engagerad när hans hästar kommer på tal. Han pratar gärna om härstamningar och personligheter på sin fyrbenta vänner. Hans dotter Erica har också ett stort hästintresse med egna hästar där hon bor utanför Kungsbacka, liksom brorsdottern Louise Torgersen som har tagit flera SM-medaljer i hoppning.  

Ett annat fritidsintresse är kajakpaddling när det är säsong för det. 
– Jag har en egen havskajak och förra året paddlade jag i Nordnorge. Och jag ger mig gärna ut på Mälaren som ligger i närheten av där jag bor. Det är fantastisk avkoppling. 
– Och så tycker jag om att laga mat. Min sambo äter inte kött så det har blivit en ny utmaning för mig att anpassa matlagningen till det. Det blir ofta åt det italienska hållet och nu på vintern gillar jag lite kryddig, eldig mat. 

Tomas Torgersen är från Norge och flyttade till Sverige när han var tre år. Banden till Norge är starka och han var förbundskapten där 2011. Hans son bor i huvudstaden Oslo, norska traditioner lever kvar vid högtider som julafton och det brukar bli minst ett par besök i vårt västra grannland om året. 2014 blev hans kusin Erna Solberg statsminister i Norge. 

Motvilligt går han med på att beskriva sig själv:
– Jag är rätt så istadig och envis. Det är på gott och ont. Jag är bra på att förhandla och driva möten framåt. Och så gillar jag att skoja till det. Att man har roligt betyder inte att man inte är seriös i det man gör. Jag tror att man når längre om man har roligt. 

En av de mest dramatiska händelserna med Gothenburg Horse Show var egentligen ingen händelse. Arrangören var bara timmar från att ställa in hela tävlingen när mul- och klövsjukan härjade i Europa och gränserna stängdes för djur. 
– Vi fick en hel del ryttare att åka till tävlingar i Helsingborg helgen innan Scandinavium. Men det var ovisst in i det sista hur det skulle gå. 
– Men det var någon nytta med det också. Vi såg då att vi inte hade en fullständig plan för allting. Vi visste inte hur vi skulle hanterat en inställd tävling med återköp av biljetter, sponsrorer och så vidare. Numera har vi en försäkring.

Trots att årets Gothenburg Horse Show är nära i tid har Tomas Torgersen stort fokus på EM 2017. I detta skede handlar det främst om att få ihop en organisation som fungerar, hitta nyckelpersoner och få ordning på olika avtal. Ju närmare en tävling kommer i tid, desto mer går arbetet ner på detaljnivå. 
– När det gäller EM har vi bara en chans att göra det riktigt bra, säger Tomas Torgersen.

Fakta/Tomas Torgersen
Ålder: 55 år.
Bor: Västerås.
Familj: Sambo, två vuxna barn och ett barnbarn.
Gör: Tävlingsledare för Gothenburg Horse Show och Breeders och sportansvarig för EM 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden