Sportnytt
27 augusti 2020 12:38

Travet säger nej till förslagen om övergödning

ÖvergödningSvensk Travsport håller inte med om den bild av hästsektorns klimatpåverkan som presenteras i den statliga övergödningsutredningen. − Många oroliga människor har kontaktat mig och kritiken från alla inom travsporten är massiv, säger Svensk Travsports vd Maria Croon.

Travet säger nej till förslagen om övergödning
Travsporten tar nu avstånd från övergödningsutredningens slutsatser om hästsektorn. Foto: Svensk Travsport

Svensk Travsport går nu ut och tar avstånd från förslagen i övergödningsutredningen. Organisationen skriver på sin hemsida att miljödepartementets utredning om att minska övergödningen inom hästnäringen riskerar att få allvarliga och långtgående konsekvenser.
− En samlad hästnäring, upprop på sociala medier och flera politiska partier riktar nu omfattade kritik mot utredningen och de möjliga åtgärder som presenteras och föreslås utredas vidare av Jordbruksverket, står det också.

– Svensk Travsport kommer avstyrka de förslag som utredningen resonerar kring och vill fortsätta att utreda. Vi jobbar just nu med ett eget remissvar som tillägg till det svar där HNS och LRF Häst samordnar hela näringen och som vi också ställer oss bakom, säger Svensk Travsports vd Maria Croon.

200827 Maria Croon Foto Thomas Blomqvist
Maria Croon, vd för Svensk Travsport Foto: Thomas Blomqvist

I utredningsmaterialet finns skrivningar om att maximalt två-tre hästar bör vistas per hektar, att hagar inte bör användas mer än tio år innan de skiftas, samt att 80 procent av hagen ska ha intakt växttäcke och att hagar inte bör ligga närmare än tio meter från vattendrag och diken.

– Jag tror att alla inser att det är ett fullständigt orimligt förslag. Vi delar inte alls utredningens uppfattning att gödselhanteringen är ett generellt problem inom travsporten. Hantering av hästgödsel fungerar i grunden väl. Våra banor, tränare och uppfödare håller efter stallområden, paddockar och betesmarker, säger Maria Croon, som vill se en annan väg till ett framgångsrikt miljöarbete:

– Travsporten kommer fortsätta ta sitt miljöansvar, men det behövs ingen särskild reglering för hästhållare. Utredningen brister tyvärr i mycket och är för allmänt hållen. Vi har och vill fortsätta med att tillsammans inom näringen ta fram konkreta åtgärder som bidrar till travsportens och hästnäringens fortsatta positiva utveckling inom miljö och hållbarhetsarbete.

Senast den 31 augusti ska remissvaren kring övergödningsutredningen vara inne. Flera remissinstanser har dock bett om förlängd svarstid så det dröjer innan alla remissvar har kommit in till miljödepartementet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden