Hoppning
5 september 2021 12:47
Ridsportplus

Tre Cardento-avkommor i EM-final: ”Bra tävlingsindivider”

InternationelltCardento fortsätter att göra avtryck i sporten som fadershingst efter sin död. Han har två avkommor bland EM-medaljörerna i lag i Riesenbeck och tre av 24 startande hästar i söndagens EM-final är efter OS-medaljören. "Jag tycker att Cardento är en av de bästa förärvarna i modern tid," säger EM-finalisten Peder Fredricson.

Tre Cardento-avkommor i EM-final: ”Bra tävlingsindivider”
Katanga v/h Dingeshof (e Cardento) var med i det belgiska bronslaget på EM, riden av Nicola Philippaerts. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Peder Fredricson ligger femma inför den individuella EM-finalen, med mindre än ett nedslag upp till guldet. Han rider en Cardentoavkomma, precis som ytterligare två ryttare, Tysklands David Will och Belgiens Nicola Philippaerts.

Cardentohästarna har ofta väldigt bra inställning och hoppvilja. Peder Fredricson.

Nyblivne dubble OS-medaljören har haft tävlat flera Cardentoavkommor genom sin karriär, bland annat Flip´s Little Sparrow, stoet som dessutom har Malin Baryard Johnssons tidigare världsstjärna Butterfly Flip som mamma.

– Jag har haft massor av Cardentohästar, jag tycker att han är en av de bästa förärvarna i modern tid, säger Peder Fredricson.
– Cardentohästarna har ofta väldigt bra inställning och hoppvilja. Det är bra tävlingsindivider helt enkelt, fortsätter han.

Gör avtryck

Cardento själv var framgångsrik på tävlingsbanorna och i aveln gör han fortfarande avtryck. Han har avkommor på plats 5, 7 och 11 inför EM-finalen i tyska Riesenbeck.

Bäst till av trion ligger alltså Peder Fredricson och Catch Me Not S (SWB f 2006 e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf).
– Han är verkligen en Cardentohäst, säger Peder Fredricson.
– Och jag tycker att han och David Wills häst är ganska lika. Det är färgen som skiljer dem åt.

Två EM-medaljörer

Tyske David Will rider C Vier (HOLST val f 2008 e Cardento 933-Concorde, uppf W Wolters, äg Janine Rijkens). Ekipaget vann den inledande tidshoppningen och är elva inför finalen. Ekipaget ingick också i det tyska silverlaget.

Den tredje Cardentoavkomman i söndagens final är Katanga v/h Dingeshof (BWP sto f 2010 e Cardento 933-Tornedo FCS, uppf Liliane Vermuelen, äg  Team Philippaerts). Hon ingick i det belgiska laget som tog brons tidigare i veckan.

C Vier
C Vier och David Mills ingick i det tyska silverlaget i Riesenbeck och har hållit sig i toppen under hela mästerskapet. Foto: Roland Thunholm
51416900802_60e75d4804_k
Peder Fredricson och Catch Me Not S i det svenska laget. Foto: FEI/Christophe Taniere

Söndagens final går över två rundor, där de tolv bästa av de 24 startande går vidare till andra rundan. Skulle ekipage i medaljstriden hamna på samma antal fel – vilket är ganska svårt då resultatet från onsdagens tidshoppning är omräknat till decimaler – blir det omhoppning om medaljerna.

Catch Me Not S har blivit snabbare på senare tid, och vann en Grand Prix-hoppning i Global Champions Tour nyligen.

– Ja, han har lärt sig att gå snabbare senaste halvåret. Men nu handlar det inte så mycket om snabbheten i finalen, säger Peder Fredricson.

Andra kända tävlande avkommor efter Cardento är Farrel VDLKilkennySamson IIZacramento, Carisma, H&M CueChannaH&M Kirlo van de Bosrand och Thriller P.

Cardento är också fader till runt 60 godkända söner, bland annat Corporal VDL (ue Grosso Z), Cosmopolite S (ue Roderik) och Kintaro VDL (ue Guidam).

Fakta

Cardento 933

  • Stambok: Holsteiner.
  • Född: 1992.
  • Mankhöjd: 171 cm.
  • Härstamning: e Capitol I u B-Estelle e Lord u Restelle e Sacramento Song xx-Marconi.
  • Uppfödare: Reimer Witt, Tyskland.
  • Ägare fram till sin död 2019: VDL Stud, Holland. Stationerad på Flyinge 1997-2006.
  • Meriter: Elitpremierad 2006, VM-silver i lag 2002, OS-silver i lag 2004. Tävlades av Peter Eriksson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden