Sverige
18 maj 2021 08:50
Ridsportplus

Tre hästar döda i Varberg – nu vill ägaren hitta förövaren

Belönar tipsareFörra året miste Jenneli Engström tre hästar efter att de hade fått oförklarliga skador i hagen. Nu har polisen lagt ner utredningen och Jenneli gör själv ett sista försök att hitta förövaren, genom en belöning till den som kommer med tips som gör att händelserna kan klaras upp.
─ Det här har förstört så otroligt mycket för mig, säger hon.

Tre hästar döda i Varberg  – nu vill ägaren hitta förövaren
Tre hästar med exakt likadana skador har fått Jenneli Engström att utfästa en belöning till den som kommer med avgörande tips. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I januari 2020 skadades Jenneli Engströms sto i hagen utanför Varberg. Både den ytliga och den djupa böjsenan var av, och stoet måste avlivas.
─ Det var tragiskt, men jag utgick från att det var en olycka, och gick vidare.

Men när ytterligare två hästar i början av juni i fjol upptäcktes med exakt samma typ av skada, då kunde Jenneli bara dra en enda slutsats. Någon människa låg bakom skadorna.

─ Vi åkte med alla hästar till samma klinik, som undersökte såren noggrant, och kunde konstatera att såren var åsamkade med ett vasst föremål.

Hästarna På Klinik Fix
De två skadade unghästarna på kliniken efter att de skadats. Foto: Privat

De två unghästarna, Jennelis egen 3-åring efter Skovens Rafael, och en 2-årig inackordering efter Hip Hop, gick inte att rädda, utan måste avlivas precis som stoet tidigare.

─ Jag har haft unghästar på lösdrift i den hagen i åtta år och det har aldrig hänt något liknande. Vi har letat igenom hagen gång på gång efter något de kan ha skadat sig på, utan att hitta någonting, säger Jenneli Engström.

Utfäster belöning för att få ett svar

Nyligen fick hon besked om att polisen lägger ned förundersökningen i brist på bevis, även om den kan återupptas om något nytt kommer fram.

Nu har Jenneli beslutat att gå vidare på egen hand, genom att utfästa en belöning på 30 000 kronor till den som kan komma med avgörande tips.

Jennelis Hästar
Två av unghästarna i hagen där tre hästar fick skärskador som ledde till att de måste avlivas. Foto: Privat

─ Jag har funderat och funderat på om det är någon som vill just mig illa. Det har gått ganska långt om man kan göra något som detta. Dessutom vid två tillfällen.

─ Vem kan ens göra något sådant här mot hästar?

Jenneli berättar hur händelserna förändrat henne.
─ Förut var jag social, nu är jag misstänksam och känner mig begränsad i livet. Det här har förstört så mycket. Även den inackorderade hästens ägare har fått en känslomässig och ekonomisk törn.

Flera rapporter om skadade hästar

De skadade hästarna gick på lösdrift i en hage som inte syns från vägen, och stoets skador upptäckte Jenneli själv en morgon. När de andra två skadades var hon inte hemma, utan det var andra familjemedlemmar som såg att hästarna haltade. Ytterligare en unghäst i hagen var oskadd, och den flyttades samma dag.

Under 2020 kom rapporter om totalt åtta misstänkta attacker mot hästar i Varbergstrakten. Ytterligare minst en häst utöver Jenneli Engströms hästar skadades så illa att den måste avlivas.

Det har dock handlat om olika typer av skador på de andra hästarna.

Den som har tips som kan leda till att någon döms för brott, kan vända sig till polisens tipstelefon 11414 eller polisens hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden