Sport
13 april 2019 11:20

Tre röster om vilken typ av tävlingar och tävlingsplatser de föredrar

Så tänker ryttarnaUnder lördagen publicerade Ridsport ett reportage om bland annat hur stora meetings lockar allt mer. Här berättar tre hoppryttare vad de föredrar i tävlingsväg.

Tre röster om vilken typ av tävlingar och tävlingsplatser de föredrar
"Jag väljer utifrån underlag på såväl bana som framhoppning, men också atmosfären på tävlingsplatsen", säger hoppryttaren Sissela Smith. Foto: Pernilla Hägg

”Ryttarna väljer att tävla på platser med de bästa förutsättningarna och det kan inte styras av några andra än ryttarna själva”. Så säger Ridsportförbundets Robert Solin i Ridsports reportage om hur mindre tävlingar påverkas av större och populära arrangörer. I en sidoartikel till reportaget frågade Ridsport tre hoppryttare om vilka tävlingar och tävlingsplatser de föredrar, och varför.

 

 

Sissela Smith Charmonix Cc-3179
Sissela Smith med Charmonix CC. Foto: Pernilla Hägg

Sissela Smith. Silvermedaljör i SM i hoppning 2018. Ingår i obstruppen 2019. Tävlar för Åby Ridklubb.

Hur väljer du tävlingsplats?
− Jag väljer utifrån underlag på såväl bana som framhoppning, men också atmosfären på tävlingsplatsen. Det behöver också finnas en bra restaurang så att hästägare och sponsorer kan tas om hand på ett bra sätt.

Du valde att inleda utomhussäsongen i södra Europa, varför?
− Här är det ganska stora prispengar, tuff konkurrens och en fantastisk omgivning med ett 20-tal tävlingsbanor på området.

Vad föredrar du: endagarstävlingar eller meetings?
− Meetings. Unghästarna kan vara spända dag ett, och då är det bra att de får fortsätta på samma bana.

Har du några egna önskemål eller idéer?
− Det spanska konceptet, att lägga flera meetings i rad på samma tävlingsplats, skulle kunna fungera även i Sverige.  Norrköping Horse Show kör två veckor i rad, och det är bra att kunna få många rundor utan långa resor emellan.

Jörgen Larsson Johnny B Good-6504
Jörgen Larsson med Johnny B Good. Foto: Fredrik Jonsving

Jörgen Larsson. Utbildar och tävlar hästar och har i flera år tillhört de hoppryttare som gör flest starter i Sverige. Rider för Vellinge Hästsportförening.

Hur väljer du tävlingsplats?
− Jag väljer tävlingar utifrån kvaliteten. Jag vill ha bra banbyggare, bra hindermaterial och lite karaktär på tävlingen.

Vad föredrar du: endagarstävlingar eller meetings?
− Meetings åker jag helst på. Fördelen med meetings är att hästarna kan bo över och att man slipper ha hästarna i lastbilen under en lång tävlingsdag. Det blir lång väntan i transporten för start i en klass. Med ett meeting i stället för tre endagarstävlingar sparar du in på veterinäravgift och  resor. Du kan bygga upp ditt tävlande och kanske debutera på en ny höjd sista dagen. Eller gå ner i höjd om det behövs.

Tittar du på på vad de olika klasserna kostar innan du anmäler dig till tävlingar?
− Nej, det är oftast inte jag som betalar, utan hästägarna. Sedan är det ju så att ryttarna kräver bra anläggningar med fibersand och annat, och då måste startavgifterna bli högre.

Josephine Karlsson - Mansini Ltd Fj-5364
Josephine Karlsson med Mansini Ltd. Foto: Fredrik Jonsving

Josephine Karlsson. Bronsmedaljör i SM i hoppning 2018. Tävlar för Billdals Ridklubb.

Hur väljer du tävlingsplats?
− Både banan och framhoppningen ska ha bra underlag, och sedan är det bra om det finns extra utrymmen att rasta unghästarna på.
− Bemötandet på tävlingen är också viktigt. Vi som kommer med många hästar behöver ofta ändra i startlistorna, och det gör sådan skillnad om funktionärerna säger: ”Inga problem” i stället för att man ska upplevas jobbig.

Vad föredrar du: endagarstävlingar eller meetings?
– Jag åker lika gärna på endagstävlingar som på meetings, och på meetings föredrar jag tävlingsplatser med fasta boxar.

Sedan spelar det in hur resan till tävlingsplatsen är. Jag åker hellre stora vägar än letar mig fram på små vägar till tävlingsplatserna.

Har du några egna önskemål eller idéer?
– I andra länder har tävlingarna ett system med en meetingavgift, där det ingår en klasstart per dag. Då kan du kvällen innan bestämma vilka klasser dina hästar ska gå dagen därpå. Tyvärr krockar det väl med hur dagens anmälningssystem är uppbyggt, men jag tycker att det borde gå att lösa.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 6/2019, tillsammans med ett större reportage.


Småtävlingarna har det tufft. Allt fler ryttare väljer bort enklare tävlingar till förmån för proffsiga meetings med stora prispengar, samtidigt som antalet starter i Sverige har minskat. Vad betyder detta för ridsport-Sverige och hur gör de mindre arrangörerna för att överleva? Ridsport har gått på djupet med frågan – läs hela reportaget här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden