Sverige
15 oktober 2021 18:50

Dags att utse Årets Komet – du bestämmer vinnaren

Årets komet/röstningen stängdEfter förra årets pandemipaus återuppstår ridsportens svar på Jerringpriset, Ridsports Årets Komet. Vi nominerar tre kandidater – du är med och bestämmer vem som ska vinna genom att rösta här. Och de nominerade är …

Dags att utse Årets Komet – du bestämmer vinnaren
Här är trion som är nominerade till Årets Komet. Vem som vinner avgör du, röstningsfunktion hittar du i artikeln! Foto: Yvonne Karlsson/ Roland Thunholm

En ryttare från hoppning, dressyr och fälttävlan nomineras av Ridsport och Ridsports läsare avgör sedan vem som ska få titeln Årets Komet genom en omröstning som du hittar längst ner i artikeln.

Den 24 november avslöjas vinnaren på Ryttargalan som hålls på Grand Hôtel i Stockholm.

Omröstningen är nu avslutad!

Hoppning: Filippa Enmark

Filippa Enmark-king Kong Van´t Valissenhof 2 210501 Rt
Filippa Enmark och King Kong van’t Valissenhof (BWP val f-10 e Fantomas de Muze-Codexco, uppf Willy Voeten, äg Filippa Enmark). Foto: Roland Thunholm

Ålder: 20 år

Bor: Ekerö

Klubb: Jump Club Ridsportförening

Motivering: Filippa Enmark har bland annat dubbla SM-guld och ett lagbrons i ungdomsryttarnas Nations Cup-final på meritlistan. Hon har även plockat topplaceringar i Torstensons ungdoms-GP och GHS Young Rider Cup och ingår i landslagets B-trupp.

Som junior förlorade Filippa Enmark sin mamma i cancer och hennes pappa fick sadla om från fotbollstränare till hästskötare. Med detta i bagaget har hon fortsatt jobba mot sina högt ställda mål. Hon har omgivit sig med erfarna hästmänniskor och skyndat långsamt, och hon har även tagit hjälp av en mental coach.

Filippa Enmark är en ”hard worker” som själv tagit upp sina bästa hästar från unga och gröna till svår klass – med stort hjärta, mycket pannben och hästarnas bästa för ögonen.

Dressyr: Amanda Lindholm

Rozette
YR-ekipaget Amanda Lindholm och stoet Rozette (SWB f-07 e Rosevelt-Ragazzo, uppf Britt-Marie H-Ivarsson, äg Anna Lindholm) tävlande för Ågesta Ridklubb. Foto: Kim C Lundin

Ålder: 18 år (i år)

Bor: Bålsta

Klubb: Ågesta Ridklubb

Motivering: Amanda Lindholm har utmanat sig själv genom att tävla som young rider ett år i förtid. Trots det har hon seglat upp till toppskiktet i rankningen för svenska ryttare under 30 år.

Tillsammans med Rozette (SWB f-07 e Rosevelt-Ragazzo, uppf Britt-Marie H Ivarsson, äg Anna Lindholm) sticker hon ut med jämna resultat och hög lägstanivå. Förra årets SM-silver för juniorer följdes i år upp av ett dito för young tider. Likaså finalplatser i EM.

Amanda utmärks av ett starkt tävlingsdriv, träningsvilja och förmåga att följa en plan. Lågan tändes av hennes seger i ponnykür i Friends 2017 på Holly’s Cerwin. Efter det har hon och hennes familj lagt all fritid utanför skola och jobb på gården i Bålsta norr om Stockholm och en långsiktig tävlingssatsning.

Fälttävlan: Alice Andersen

Alice Andersen-lavendel 3 210828 Rt
Fighting face … Sveriges Alice Andersen och Lavendel på EM för unga ryttare i Segersjö tidigare i år. Foto: Roland Thunholm

Ålder: 20 år

Bor: Flyinge

Klubb: Stenbacka Fältrittklubb

Motivering: Alice Andersen är en av två ryttare i spetstruppen för unga ryttare och tillsammans med Lavendel blev hon bästa svenska ekipage på YREM i fälttävlan i Segersjö med en 17:e plats.

20-åringen har redan massor av internationell mästerskapsrutin med hela fyra JEM på meritlistan. Hon har dessutom flera SM-guld och är en satsande ryttare med flera hästar på olika nivåer. Hon har redan gjort några fyrstjärniga tävlingar och hennes framgångar i unga år har uppmärksammats genom bland annat Agrias och Gothenburg Horse Shows stipendiesatsningar.

Hon har en stabil grund att stå på när det gäller ridskicklighet, inställning och den viktiga uppbackningen som krävs för att ta sig mot och till toppen.

Fakta

Allt om priset

Årets Komet är ett pris som instiftades av Ridsport när Ryttargalan såg dagens ljus för första gången 2006 och har delats ut varje år sedan dess, med undantag för i fjol. Då var antalet tävlingstillfällen så få att redaktionen och våra grenspecifika reportrar ansåg att underlaget var för litet för att nominera kandidater till priset.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden