Hoppning
14 maj 2022 09:28
Ridsportplus

Turmalin till junioren Elsa Thurdin

LäromästareNyligen flyttade Janelle Larssons EM-häst Staralmé Esc Z in i stallet och nu har han fått sällskap av mästerskapshingsten Turmalin 1202. Efter att ha ridit yngre och lite svårare hästar har juniorryttaren Elsa Thurdin nu fått en gyllene chans. "Vi ser det som ryttarutbildning", säger Elsas mamma, hopptränaren Sofie Thurdin.

Turmalin till junioren Elsa Thurdin
Elsa Thurdin med Thomas Fasteus och mamma Sofie Thurdin. Foto: Wilma Habermann

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Staralmé Esc Z (ZANG val f-05 e Stakkato-Ramiro Z, uppf Franz-Josef Jansen, äg Magdalena Larsson) var hästen som tog Janelle Larsson till landslaget och byggde hennes karriär. Tillsammans blev de bland annat femma på junior-EM 2018. Hingsten Turmalin 1202 (SWB hingst f-06 e Tornesch-Landlord, uppf Agneta Tegnér) har gjort samma sak för Emelie Hugoson Feldt. Ekipaget har varit framgångsrikt internationellt och bland annat vunnit både YRNM-guld och Torstensons ungdoms-GP i Falsterbo. Turmalin har även tävlats av både Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson.

    Nyligen flyttade Staralmé Esc Z in i stallet hos juniorryttaren Elsa Thurdin och nu har ”Sture” fått sällskap av ”Ture”. Med Sture har Elsa hunnit göra fyra tävlingar med fina skolrundor, med Ture är det alldeles nytt men känslan på provridningen var väldigt bra.
    – Han är lite som Sture, han vet vad han håller på med. Han vill till hindren och älskar att hoppa, säger Elsa som inom kort fyller 15.

    Hur har det varit att komma ut med Sture på tävling?
    – Han blir taggad på banan och vill hoppa, men han är väldigt lätt och enkel att rida. Janelle har trimmat på bra, han är vältränad. Han är perfekt för mig, säger Elsa.

    Photo-2022-05-12-20-27-38 3
    Elsa på Sture med Janelle Larsson på marken. Foto: Privat
    Photo-2022-05-12-20-27-38 4
    Turmalin och Elsa. Foto: Privat

    ”Vet vad de håller på med”

    Innan Sture och Ture har hon hunnit rida SM på ponny och för children. Hon började karriären sent med B-ponnyn Sörgårdens Cindy som hade gått 18 SM när då 12-åriga Elsa tog över tyglarna. Det blev ett sista SM för Cindy med Elsa innan den lilla rödskimmeln pensionerades.

    SM för children var sista chansen i höstas då Elsa startade med både True Grit (SWB sto f-11 e Cardento- Briar, uppf Top Equestrian Wear AB) och Tora (SWB sto f-13 e Toulouse-Quattro B, uppf Sören Savgren) i Kungsbacka, och gick till A-final med Tora. Med Tora debuterade Elsa 1,25 felfritt redan 2020 på Baltica Tour och i höstas gjorde de även en felfri debut i 1,30. Men även om det har gått bra har det också varit en utmaning.

    Tora är yngre och mycket mer känslig, det har varit svårare än med dessa två.

    Med Sture och Ture i stallet blir det annorlunda.
    – Tora är yngre och mycket mer känslig, det har varit svårare än med dessa två. De har så mycket rutin och vet vad de håller på med. Tora är också fantastisk, hon vill alltid över hindren och har ett hjärta av guld, men hon har varit lite för ung och lite för svår, säger Elsa.

    Mamma Sofie Thurdin instämmer.
    – Hon har fått rida på våra hästar, vilket inte har varit det lättaste. Men hon har kämpat på och kvalat till SM ändå. Att vi har fått den här chansen med både Sture och Ture känns helt fantastiskt. Det kommer att göra resan för Elsa lite enklare, säger hon.
    – Cindy gav henne självförtroende i sadeln och sedan har hon fått träna mycket på sin ridning med våra hästar, som egentligen varit för unga och svåra. Nu kommer det att bli lite lättare med två så fantastiska gentlemän i stallet.

    Emelie-hugosson-feldt-turmalin1-180712-rt
    Turmalin 1202 med Emelie Hugoson Feldt vars familj ägt hingsten sedan han var två år gammal. Foto: Roland Thunholm

    Ingen stress

    Till saken hör att Sofie Thurdin har tränat både Janelle Larsson och landslagsjunioren Ida Selin, där den senare också började sin karriär med Cindy. Som hopptränare har Sofie tränat många unga talanger som sedan har fått landslagsuppdrag. Förutom Janelle Larsson och Ida Selin finns bland andra Mathilda Bohlin, Philip Svitzer och Nellie Berntsson med bland de tidigare eleverna.

    Även Elsa siktar högt.
    – Min dröm är att komma så långt som möjligt. Jag har två jättefina hästar nu och det hade varit kul att rida något mästerskap med dem, säger hon.

    Photo-2022-05-12-20-27-38
    Elsa med mamma Sofie och. taxen Bianca. Foto: Moises Basallote
    Photo-2022-05-12-20-27-38 8
    Elsa och Tora tillsammans med Elin Jörenius som tidigare red i Team Toso. Foto: Privat

    Någon stress upp i klasserna blir det dock inte tal om.
    – Absolut inte. Jag ser det både som mamma och tränare – nu ska vi fokusera på att göra stabila rundor och göra det här rätt. Det är så himla lätt att klättra i klasserna, men man ska hålla sig kvar där också, säger Sofie vars käpphäst är grundjobbet i sadeln.

    Det är så himla lätt att klättra i klasserna, men man ska hålla sig kvar där också.

    – Grundridningen är ofta något som missas hos många ungdomar idag. Att många av mina elever har varit framgångsrika hänger mycket ihop med att de har varit noga med grundridningen. Och att de har hittat hästar som verkligen matchar dem.
    – Det är inte bara att köpa en häst som har gjort massor och tro att det ska gå bra, det är väldigt viktigt att det blir rätt. Häst och ryttare måste matcha. Elsa har provridit flera hästar men det har inte stämt. Med Ture kändes det som en perfect match, Sture och Ture är väldigt lika, säger Sofie.

    Producerar hästar och coachar

    En viktig del i teamet är också sambon och affärspartnern Thomas Fasteus, svårklassryttare och tidigare landslagsledare för ponny och children. Sedan 2019 driver Sofie och Thomas Toso Showjumping tillsammans med bas i Helsingborg.

    Affärsidén är att erbjuda ett helhetskoncept för unga satsande ryttare som vill ha hjälp både på träning och tävling. Något som är mer vanligt i Europa. Toso Showjumping arbetar även med att ta fram och sälja lovande hopphästar för den internationella sporten.

    – Elsa har sina mål, vi ser det väl mer som lite ryttarutbildning. Vi har flera unghästar och jobbar med att producera dem också. Det är klart att det hade varit roligt om det också hade varit något som Elsa ville göra i framtiden. Thomas säger hela tiden att han är för gammal för att göra detta, skrattar Sofie.

    Vi är ständigt på jakt efter nya hästar, men det är inte lätt.

    Hon trimmar hemma medan Thomas är den som tävlar hästarna. Ett samarbete har nyligen inletts med svårklassryttaren Antonia Andersson, som driver AW Horses med bas i Spanien och Skåne tillsammans med Jonathan Walpole. Antonia köpte nyligen halva Tora och duon har redan haft framgångar på tävlingsbanan.

    Photo-2022-05-12-20-27-39 7
    Thomas Fasteus in action på banan. Foto: Pegasus Photo

    Toso Showjumping brukar också åka till Sunshine Tour och stanna i tre månader i början av året. Dels för att producera de unga hästarna, dels för att hitta nya lovande talanger och nätverka.
    – Vi är ständigt på jakt efter nya hästar, men det är inte lätt. Drömmen vore att hitta en Happy Day ter Putte, säger Sofie.

    Thomas köpte Happy Day ter Putte (BWP, val f-07 e Calvaro Z-Quidam de Revel, uppf Georges de Maertelaere) när valacken var tre år och sedan gick Jacob Hellström in som delägare. Den senare tävlade valacken framgångsrikt upp till 1,55 innan den såldes till amerikanska Lillie Keenan med sikte mot OS. Hon har haft fina framgångar med valacken som numera heter Skyhorse.

    ”Vill göra det tillsammans”

    Toso Showjumping har även ett samarbete med uppfödaren Susanne Wallentinsson. Tillsammans äger de Chiaro (SWB val f-17 e Kannan-Corland, uppf Susanne Wallentinsson) som produceras av Sofie och Thomas.
    – Vi är väldigt tacksamma för samarbetet med Susanne Wallentinsson. Jag tror att det är den vägen man måste gå, säger Sofie.

    Ibland är det bra att inte träna för mamma, vi kan bli lite sura på varandra ibland.

    Tidigare var hon ute och höll mer träningar, men numera är det viktigare att hålla ihop den lilla Toso-trion kring hästarna. I stället för att åka ut tar de nu med sig eleverna dit de själva åker på tävling.
    – Vi vill verkligen göra det här tillsammans, säger Sofie.

    Elsa tränar både för mamma och för Thomas, och ofta rider de alla ihop.
    – Ibland är det bra att inte träna för mamma, vi kan bli lite sura på varandra ibland. Men mamma hjälper mig mycket. Både mamma och Thomas är noga med markarbetet, vi hoppar inte så högt hemma utan jobbar mest med bommar och cavaletti. Vi vill att hästarna ska vara reglerbara och fina, säger Elsa.

    De återkommande resorna till Spanien ger en extra boost i sadeln.
    – Sist vi var nere red Elsa jättemycket ihop med Antonia, hon ser väldigt mycket upp till både henne och Janelle. De är hennes förebilder och hon vill bli som dem. Men det är inte så att vi siktar mot EM, utan vi gör vår grej. Det viktigaste är att Elsa tycker det är kul, men so far so good – och det säger jag med glimten i ögat, säger Sofie.
    – Det viktiga är att vi inte springer iväg i det här, även för hästarnas skull. Jag tror att Elsa verkligen vill lära sig rida och det är det viktigaste.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden