Avelsnyheter
8 november 2018 15:24

Två klassiska unghästtester byter namn

UnghästbedömningarSWB:s unghästtester byter namn, från och med nästa år heter det unghästtest och ridhästtest. Samtidigt meddelar SWB att de genomför en studie nästa år för att se om fölbedömningarna ska förändras.

Två klassiska unghästtester byter namn
Exteriörbedömning står på programmet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

Redan förra året togs beslut om ett förändrat upplägg för SWB:s unghästbedömningar då bland annat 3-årstestet öppnades för 4-åriga hästar, vilket Ridsport har berättat om.

Då det inte längre handlar om ett rent 3-årstest berättar SWB nu på sin webbplats att 3-årstestet döps om till unghästtest.

Unghästtest för 4-åriga och äldre hästar, tidigare kvalitetsbedömningen, byter också namn och ska heta ridhästtest. Eftersom det numera även finns en öppen klass för äldre hästar är det inte en renodlad unghästbedömning, även om de flesta hästar som startar är unghästar.

Fölbedömningarna kommer nästa år att genomföras precis som i år. Inga ändringar har införts. Under våren 2019 genomförs däremot en studie av fölbedömningarna. Beroende på studiens resultat kommer SWB att se över fölbedömningarna men eventuella förändringar införs tidigast 2020.

Så går unghästtestet till

I unghästtestet bedöms hästens exteriör, gångarter och hoppförmåga. Vid det exteriöra momentet visas hästen vid hand och vid gångartsmomentet både i frihet och vid hand. Alla hästar visas i samma moment och på samma sätt. 4-åringar genomför testet på precis samma sätt som 3-åringarna. 3-åringar kan kvala till årgångsfinalerna från testet vilket 4-åringarna inte kan. Både 3- och 4-åringar kan dock få diplom och resultatet ligger till grund för avelsindex. För ston kan resultatet användas för att meritera till prestationsklass för både 3- och 4-åringar. Alla detaljer om unghästtestet finns i bedömningsregelverket.

Så går ridhästtestet till

Hästens exteriör, gångarter och hoppförmåga bedöms. Om hästen har visats vid unghästtest (3-årstest till och med 2018) som 3- eller 4-åring kan man välja mellan tre olika visningsalternativ. Vid det exteriöra momentet visas hästen vid hand och vid gångartsmomentet under ryttare. När det gäller hoppmomentet kan ägaren välja om hästen ska visas i löshoppning eller under ryttare. I anslutning till ridhästtest finns också ”öppen klass”, där äldre hästar får delta i valfritt visningsalternativ.

Läs mer på SWB:s webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden