Avelsnyheter
17 oktober 2018 09:33
Ridsportplus

Nytt format på unghästtest för valfrihetens skull

UnghästbedömningNästa år erbjuder SWB ett nytt slags unghästtest för 4-åriga hästar. Detta då man vill att ägarna till hästar i åldersgruppen ska få fler valmöjligheter när det gäller att få sina unghästar bedömda.

Nytt format på unghästtest för valfrihetens skull
Leningrad S.E vid förra årets 3-årstest på Strömsholm. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Redan nu kan 4-åriga hästar som inte har gjort 3-årstestet kan få göra 3-årstestet på samma sätt som 3-åringarna gör. Resultatet är avelsvärdegrundande och en 4-åring kan få diplom, men resultatet är ej kvalificerande till någon form av final.

Så här blir det även 2019, men nu får hästägare ännu fler valmöjligheter när det gäller att få sina 4-åringar bedömda. Då öppnar SWB upp för disciplinspecifikt deltagande i unghästtest för 4-åringar. Det handlar om grenarna dressyr eller hoppning.

Det här unghästtestet kommer att vara öppet för hästar som har gjort sitt 3-årstest som 3- eller 4-åring. Det här berättar SWB på sin webbplats.

Både 3-årstest och grenspecifikt
För den som av någon anledning missar 3-årstestet med sin 3-åring är alltså från nästa år möjligt att göra både det vanliga 3-årstest allsidigt och 4-årstest disciplinspecifikt.

För den hästägare som inte vill göra 3-årstestet med sin häst vare sig som 3- eller 4-åring, men vill göra unghästtest för 4- åriga hästar gäller dock fortfarande kravet på deltagande i samtliga moment.

Bättre administrativt stöd
Nu ska SWB arbeta på att förbättra det administrativa stödet till de regionala föreningarna och förbereda regionala föreningar, domare och kansli på nyheterna samt informera om förändringarna. En sak som har varit svår att hantera är anmälningssystemet för 4-åringar till 3-årstestet. Om en 4-åring som redan gjort testet som 3-åring gör testet igen räknas resultatet bort i efterhand i den centrala hanteringen.

De här förändringarna ingår i den översyn av SWB:s samtliga unghästbedömningar som har pågått några år. Ett förslag med förändringar var ute på remiss till SWB:s regionala föreningar, SWB:s domare, SLU, riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm, arrangörer av championatskval, Svenska Ridsportförbundets dressyr-, hopp- och fälttävlanskommittéer samt till ett antal ryttare, tränare och visare i somras.

Fler frågor ska utredas
Några frågor behöver fortfarande bearbetas vidare innan beslut kan tas – det handlar bland annat om att införa premieföl och fler SWB-domare vid championatskval.

Läs mer om förändringarna inför 2018.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-