Avelsnyheter
22 februari 2016 10:06

Tre toppförärvare får Elit

Tre hingstar har höjts till Elit inför årets avelssäsong. Det är Emmerton 1024, Spender S 1054 och Hip Hop 1045. ”Det understryker hur bra han är” säger Hans-Göran Persson som är uppfödare och ägare till den sistnämnda.

Tre toppförärvare får Elit
Hip Hop flyger fram med Nicole Persson. Roland Thunholm

Avelsvärderingsnämnden hos SWB har tagit beslutet att höja upp Emmerton (ex Raldolala) 1024 (-98 e. Emilion u. Lersinaa e Nimmerdor, uppf S. van der Meer) och Hip Hop (SWB) 1045 (-99 e Feliciano (SWB) u Mazurka (32) e Electro, uppf Gunhild Persson, äg Mazurkas HH 1045 AB) till Elit.
Någon dag efter att dessa två Elit-hingstar presenterats kompletetterades listan med Spender S (SWB) 1054 (-95, e. Silbersee u. Carisma S e. Caretino, uppf/äg Helene och Thomas Sandström).

För att nå elit krävs enligt SWB mycket god förärvning genom en förmåga att avsevärt föra aveln framåt i åtminstone en disciplin i ett internationellt perspektiv. Avkommor i svår klass krävs.

”Han är en dröm”
Hans-Göran Persson, som tillsammans med Gunhild Persson har fött upp och äger Hip Hop, konstaterar att Elit understryker hur bra deras hingst är.
– Jag hade nog trott att det skulle komma redan i fjol, men det är ju upp till avelsvärderingsnämnden, säger Hans-Göran till Ridsport.
Medan Hip Hop har avkommor på toppnivå i de tre största disciplinerna och även avkommor på väg upp i körningen har han själv tävlat flitigt. Just nu är han i Tyskland och ska göra en tävling till med barnbarnet Nicole Persson. I samband med hemkomsten till Bruksprovet blir det dock pensionering från banorna för 17-åringen.
– Därefter blir det avelsboxen på heltid och då ska han förstås stå här hemma hos oss. Visst är jag jävig, men man kan inte ha en bättre häst. Han är en riktig dröm, säger Hans-Göran.

SWB skriver följande om Emmerton:
Emmerton (1024) har på en relativt begränsad mängd avkommor födda mellan 2003 och 2006 lyckats producera ovanligt stor andel tävlande avkommor -70 %. Avkommorna har varit framgångsrika vid såväl unghästtest som i tävling vilket avspeglar sig i ett bra avelsindex på 140.
De äldsta avkommorna blir 13 år 2016 och en handfull är placerade i Internationell svår hoppning.  Flera har deltagit i årgångsfinaler. Han har också lämnat en godkänd son i SWB – Niveau (SWB) 1136, placerad i internationell svår hoppning. Utöver framgångsrika avkommor i hoppning kan också nämnas dottern Emma (SWB), som representerat Sverige vid UVM i dressyr och nu är placerad i Svår dressyr.

SWB skriver följande om Hip Hop:
Hip Hop (SWB) 1045 har i en relativt stor produktion avkommor hållit jämn och hög kvalité, oavsett stomaterial, vilket avspeglas i hans avelsindex för hoppning som ligger på 150. De äldsta avkommorna blir 12 år 2016 och han har nu en handfull avkommor som placerat sig i Svår internationell hoppning bl.a. Flecu (SWB), Juliana (SWB), Sundance (SWB) och Cha cha cha I som alla placerat sig i svår internationell hoppning.
Framtiden ser också lovande ut med ett stort antal avkommor på väg upp i klasserna såväl nationellt som internationellt med ryttare från olika länder. Bl.a. kunde Hip Hop erövra titeln Årets Breeder’s Trophy hingst 2013 och Falsterbos stora hingstpris för sina avkommors framgångar under FHS 2014.
Många avkommor har varit framgångsrika i årgångsfinaler och flera avkommor har deltagit i Unghäst-VM i hoppning. Utöver framgångarna i Hoppning kan också nämnas att Hip Hop lämnat framgångsrika avkommor i såväl fälttävlan som dressyr, bl.a. Alice (SWB), segrare i Breeder’s Trophy Fälttävlans som såväl 4-, 5- och 6-åring och Isac (SWB), Breeder’s Trophy segrare i dressyr, finalist vid UVM i dressyr m.m.

SWB skriver följande om Spender S:
Spender S (SWB) 1054 har även han en begränsad mängd avkommor, men hög andel av dessa har kommit ut på tävlingsbanan – 66 %. De äldsta avkommorna blir 12 år i år och en handfull är placerade i Internationell svår hoppning. Flera avkommor tävlar utomlands och har även varit placerade i internationella unghästklasser. Bland framgångsrika avkommor kan nämnas Le Jardin (SWB) och Special Line H (SWB), placerade i internationell svår hoppning. Avkommorna har varit framgångsrika vid såväl unghästtest som i tävling vilket avspeglar sig i ett bra avelsindex på 144. Framtiden ser också lovande ut med yngre avkommor på väg upp i klasserna.

Även 13 hingstar har höjts till avelsvärdebokstaven A. Fullständig lista finns hos SWB.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden