Hoppning
9 september 2018 15:41
Ridsportplus

Två VM på tio dagar – full fart för Stephanie

Intensivt scehmaDet blir tävlingslivets tuffaste veckor för Stephanie ”Steffi” Holmén. Först tävlar hon fem hästar i unghäst-VM och dagen därpå går flyget till VM i Tryon. Men det är inget som Stephanie blir trött av.
 – Jag kan rida hur mycket som helst utan att bli trött. Då är det värre att springa...

Två VM på tio dagar – full fart för Stephanie
Steohanie Holmén har två riktiga stortävlingar på gång. Foto: Dirk Caremans/Hippo Foto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Unghäst-VM i Zangersheide den 13–16 september och direkt efter World Equestrian Games (VM) i amerikanska Tryon, där hoppningen går den 18–23 september. Så ser schemat ut för Stephanie Holmén.

Hur ska du hinna det?
– Jag kommer att flyga direkt från Bryssel, via London, till Tryon. Jag åker tidigt måndag morgon, den 17:e. Tidsskillnaden på sex timmar är åt rätt håll, jag ”vinner” de sex timmarna.

Men det innebär också mindre sömn. Orkar du?
– Inga problem. Jag har väldigt lätt att sova i såväl lastbil som flygplan. Jag har heller aldrig haft problem med jetlag.

Du ska rida fem hästar i unghäst-VM. Kan du koncentrera dig helt på dem?
Jag har Falsterbovinnaren Center i 5-årsklasserna, Viva, Icaros och Champions of the Youngsters-vinnaren Cash du Talus (reserv) i 6-års och Sienna i 7-års. Det är bara fem hästar, jag har ridit betydligt fler på tävling förut, så det är inga problem.
– Förmodligen blir det en massa frågor och prat om Tryon i Zangersheide, men det stör inte min koncentration. Så fort jag kommer upp i sadeln är allt mitt fokus på hästen. Dessutom tycker jag att det är kul och extra motiverande att prata VM.

Stephaniecenter3rt
Stephanie Holmén och Center är ett av de ekipage som representerar Sverige på U-VM i hoppning. Arkivbild: Roland Thunholm

– Unghäst-VM är en tävling som alla andra och jag kommer dit med de hästarna för att de varit så bra. De blir dessutom perfekt matchade efter en veckas vila efter Champions of the Youngsters (som blev en bra förberedelsetävling) och sedan lite trimning. Jag får också väldigt god hjälp där nere, eftersom jag får med mig två groomar, Olivia Edenlind och Julia Nilsson.

Blir du inte sliten av att rida så många hästar i ett så stort sammanhang? Oroar du dig inte om orken räcker inför det som väntar i Tryon?
– Jag kan rida hur mycket som helst utan att bli trött. Då är det värre att springa. Varje nyår ger jag löftet att börja springa, men tiden och energin räcker inte.

Du ska vara i Zangersheide måndag till söndag. Samtidigt ska Flip’s Little Sparrow köras till Lyon för flygtransport till Tryon. Hur löser du det?
– Det sköter Sparvens groom Mikaela Bergström. Hon förbereder Sparven och åker med henne och Peders (Fredricson) häst till Lyon.

Vad förväntar du dig av VM i Tryon, du åker dit som reserv?
– Det ger mig fantastiskt mycket energi, bara att få vara med i ett så stort sammanhang.
– Jag förväntar mig inte att få tävla men jag förbereder mig helt som att jag skulle, så att jag inte blir tagen på sängen om det skulle bli så. Jag får rida warm up-klassen på tisdagen och då ska jag vara helt koncentrerad.
– Jag tänker vara fullt närvarande där, hela tiden, och se och lära så mycket jag kan. Det kommer att bli en fantastisk upplevelse.

I detalj:

Stephanie Holmén

  • Namn: Stephanie Charlotte Holmén.
  • Ålder: 27 år. Familj: Sambo Carl-Walter Fox, welsh corgin Elli, 1,5 år.
  • Bor: Grevlunda.
  • Aktuell: Rider både unghäst-VM och VM (reserv) i september.
  • Favoritpryl i stallet: Bemertäckena till hästarna.
  • Klär mig helst i: Ridkläder.
  • Skulle jag vilja vara med på en öde ö: Carl-Walter Fox.
  • Dold talang: Jag kan stå på huvudet, längre än Peder.

Texten publicerades första gången i Ridsport nr 17/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-