Avel
29 maj 08:40
Ridsportplus

Tvillingfölen kom som en överraskning: ”Helt sjukt”

Oväntat mirakelStoet Willsbrook Sia överraskade uppfödaren Filippa Ulmå när det plötsligt inte bara var ett föl , utan två, som föddes. Här berättar uppfödaren om den unika upplevelsen, hur fölen mår nu och vad som väntar framöver. Se även klippen och de överraskade minerna när två föl kommer till världen.

Tvillingfölen kom som en överraskning: ”Helt sjukt”
De två fuxstona är tvillingar och har fått namnen Will Be Brave och Will Be Blessed. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  På tisdagens morgon, den 28 maj, var det dags för stoet Willsbrook Sia (sto f-10 e Okänd-Okänd, uppf Okänd, äg Filippa Ulmå) att föla. Hästägare och uppfödare Filippa Ulmå i Alingsås fick sig en rejäl överraskning när det var två små fuxston som föddes med bara några minuters mellanrum. 

  – Jag och familjen har vakat över Sia i princip dygnet runt i två veckor då hon länge har visat tecken på att det snart var dags för fölning. Men då på morgonen kom pappa in och hämtade mig när vi såg att hon lyfte väldigt mycket på svansen, vi märkte att nu var det dags, säger Filippa. 

  För två år sedan rapporterade Ridsport om Willsbrook Sias första avkomma och Filippas första uppfödning, Will Be Loved, – en fölunge med mycket ovanlig teckning som föddes i Filippas armar. Även denna gång fick hästägaren ta emot en fölunge i famnen. 

  – Jag tog emot den första fölungen när den kom ut. Sedan stod vi bara och njöt av hur fin hon var och efter 13 minuter så trodde vi att det var efterbörden som skulle komma ut. Min stallägare skämtade lite och sa att ”kommer det ett föl till nu” och det gjorde det!

  43809522417481330657152101677280966896440954n
  Foto: Privat

  Syntes inte på ultraljudet

  – Chocken var total och både jag och stallägaren utbrast att herregud, det är tvillingar. Vi hade ingen aning. Det har inte synts någonting alls på de ultraljud vi gjort, så den måste ha gömt sig ordentligt bakom. Det kändes helt sjukt. Vi visste ingenting. Jag hade tänkt på att Sia var väldigt tjock jämfört med första gången hon var dräktig, men det här kunde vi aldrig tro.

  Det blev två små fuxston med höga vita strumpor och vit bläs. Det föl som föddes först är störst och ska heta Will Be Brave. Det mindre av de båda fölen ska heta Will Be Blessed.

  – Den stora mår bra och är superpigg och glad. Den andra fölungen är mindre, men är också pigg och glad och visar verkligen att hon vill hela tiden. Dock är hon svagare i frambenen, för hon har väl legat lite trångt därinne och är inte helt färdigutvecklad ännu. Under dagen har veterinären varit ute och hjälpt oss, hon har fått plasma och vi matar henne med nappflaska. Jag har inte lämnat boxen på hela dagen utan har varit med dem hela tiden, säger Filippa när Ridsport pratar med henne på tisdagskvällen samma dag som fölen fötts. 

  De vakar extra mycket över det lilla fölet och matar henne med nappflaska.

  – Om jag hjälper henne att ställa sig upp så trycker hon ifrån med bakbenen och vill verkligen resa sig. Hon har tagit sina första steg och känns väldigt pigg. Hon är en riktig liten fighter och ska heta Will Be Blessed för att hon är som en liten välsignelse, säger Filippa.

  438083674_2843762932444344_3432393394490307032_n
  Foto: Privat

  Ska säljas

  – Jag har ju förstått hur ovanligt och unikt detta är, att det kommer ut två fölungar där båda dessutom lever. Nu ska vi försöka göra allt vi kan för att båda ska må så bra som möjligt. Jag ska sova på en luftmadrass i stallet inatt, säger Filippa.  

  Från att äga tre hästar har Filippa nu plötsligt fem hästar istället och i framtiden kommer hon inte kunna behålla alla.

  – Jag har valt att behålla min första uppfödning som nu hunnit bli två år, så jag hade bestämt mig redan innan att det här fölet skulle behöva säljas. Så i framtiden kommer jag tyvärr behöva sälja båda, men jag kommer vara väldigt noga med var de hamnar för jag vill behålla kontakten med de här hela livet. Men först och främst ska jag ta hand om dem båda på bästa sätt. 

  Mammastoet Sia mår också bra. 

  – Hon är en otrolig mamma och väldigt stolt över båda fölen. Hon är lugn och beskyddande, men visar samtidigt tydligt att hon vill ha oss i familjen nära. Hon har alltid varit social, men när hon har föl blir hon verkligen gosig också och vill vara tillsammans. Allt det här känns bara helt otroligt, jag är nog fortfarande lite i chock. Nu hoppas jag bara att allt går vägen. 

  Se klippet när det första fölet, Will Be Brave, kommer till världen i Filippas armar:

  Se klippet med de chockade minerna när det andra stoet, Will Be Blessed, föds:

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden