Ridsport Play
20 maj 2022 18:53
Ridsportplus

Kolla klippet: Krossad dröm blev till drömföl

FramtidshoppFilippa Ulmå drömde om att klättra i klasserna med sin nya häst Sia. Men snart visade det sig att Sia hade skador som inte gick att reparera och drömmen gick i kras. Nu har Filippa hjälpt Sias föl och sin första egna uppfödning till världen. "Jag fick fånga honom i famnen." Det säger Filippa om Casanova-fölet som gjorde storartad entré med sin udda teckning. Se klippet här.

Kolla klippet: Krossad dröm blev till drömföl
Mamma Sia, det nyfödda fölet och uppfödaren Filippa Ulmå. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Resan med hästen Willsbrook Sia (sto f-10 e Okänd-Okänd, uppf Okänd, äg Filippa Ulmå) blev inte riktigt som Filippa Ulmå i Alingsås hade tänkt sig. Tillsammans skulle de klättra i klasserna i hoppning med målet att kvala till amatörtouren i Falsterbo. Istället dömdes Sia ut på grund av problem som kommit av felaktig belastning i kombination med kissing spines. Något som enligt veterinären troligtvis hade orsakats av felaktig ridning innan Sia kom till Filippa.

Men inget ont som inte har något gott med sig – nu har Sia blivit mamma till ett litet hingstföl som fått namnet Will Be Loved. Pappan är Casanova Hästak (DWB hingst f 2013 e Cosmeo u Diana e Diamant de Semilly, uppf Carsten Carstensen) och den lille hingsten har fått en minst sagt lite säregen teckning. Dessutom var det Filippa själv som fick hjälpa honom ut när mamma Sia inte ville lägga sig ner.

– Jag fick fånga den här lille killen i famnen och det var så häftigt. Det var mitt första föl och stoets första föl – och att få den här upplevelsen var helt sjukt, säger en bubblande glad Filippa för Ridsport.

Ringde mitt i ridlektionen

Fölet föddes i hagen men det var inte helt oförberett. Något dygn tidigare var en vaxpropp synlig på ena juvret, då var Sia inne på dygn 344, berättar Filippa.
– Nu är det på gång tänkte jag, nu borde det komma inom 48 timmar. Men dagen efter var det inga som helst tecken och jag tänkte att vi skulle få vänta några dagar till.

Vadslagningen på gården där Filippa har sin Sia tog fart och fyra dagar kvar till fölning hade lägst odds. Och eftersom allt verkade lugnt åkte Filippa till jobbet som ridlärare en halvtimme bort från stallet. Men mitt i en ridlektion ringde stallägaren och sa att det var på gång när Filippa satt till häst ute med sina elever.
– Jag tror aldrig att jag har kört så fort innan, skrattar Filippa, som ringde sin mamma innan hon körde tillbaka stallet.

– Det roliga är att mamma för första gången i dräktigheten bara timmar innan hade suttit och tittat på en fölningsvideo. Mamma är jätterädd för hästar men hon hade läst på.

Inte heller Filippas pappa eller syster är hästkunniga men alla kom till stallet och mötte upp Filippa vid hagen.
– Jag tänkte att fölet kanske skulle komma på natten och att jag i alla fall skulle hinna dit i tid. Men det hann nog inte gå mer än en timme från det att jag satt på hästen till dess att han kom ut. Fyra minuter innan jag är framme i stallet ringer de och säger att frambenen sticker ut, berättar Filippa som kände paniken växa.

Lego4
Will Be Loved kallas ”Lego”. Foto: Privat
Lego3
Lego provkör sina långa vita ben. Foto: Privat

När hon kom fram syntes en liten del av frambenen från kotan och nedåt. Sedan gick det sakta framåt och Sia hade definitivt inte för avsikt att lägga sig ner.
– Sia är en häst som är ganska reserverad. Mig kommer hon fram till eftersom hon känner mig väldigt bra, men när jag köpte henne gick det inte ens att ta på henne grimman i början.

Udda ansikte

Sia kom till Filippa sommaren 2019 men de hann bara göra fem starter tillsammans innan Filippa kände att något var fel. Från andra fick hon höra att det bara var stofasoner, men Filippa gav sig inte. När det stod klart att de gamla pålagringarna som Sia hade ryggen skulle göra henne obrukbar som hopphäst var sorgen stor.

När tanken på ett föl föddes var Filippa även rädd att inte heller det skulle vara bra för Sia, men där lugnade veterinären henne.
– ”Det är inget som kommer att påverka Sia när hon bär ett föl. Du kan även rida i skogen på henne, det du inte ska göra är att hoppa eller sitta och rida ihop henne.” Det sa veterinären, berättar Filippa.

– När han hade sagt fyra gånger att han skulle ha tagit föl på henne om det hade varit hans häst, då tänkte jag ”okej, då kör vi”, säger Filippa.

Lego2
Uppsynen är kavat. Foto: Privat
Lego1
Ingen kommer att missa Lego på banan. Foto: Privat

Utredningen av Sias problem var klar på höstkanten 2020 och tidig vår 2021 bar det av till Hästak i Småland. Där såddes det lilla frö som sedan tittade ut.
– När jag först såg honom genom fosterhinnan tänkte jag ”men vad är det här för ansikte”, berättar Filippa.

Den lite udda bläsen gick åt ”alla håll”.
– Först trodde jag att han var missbildad.

Sia fick inte riktigt fart på krystningarna vilket gjorde att det tog lite tid.
– Men så fort vi provade att gå därifrån för att få henne att lägga sig ner kom hon nästan och kröp upp i knäet på mig. Hon ville verkligen inte vara själv – och då sa vi att hon får göra som hon vill, fortsätter Filippa.

Stallägaren var också med och hon hade främst erfarenhet av kalvningar, då det finns nötkreatur på gården. Men hon hade även varit med vid några fölningar. Att ta det lugnt och inte dra var huvudspåret – och till slut kom han ut.
– Jag höll upp mina armar och fick ut den där lilla ungen, och tog ner honom till marken, säger Filippa.

Inte till salu

Förutom den spännande bläsen är hingstfölet även vit upp ovanför framknäna.
– Det lustiga är att pappan Casanova Hästak ser precis likadan ut som mitt sto. Han har tre vita strumpor och min har bara en vit strumpa, fast det är ju låga strumpor. Så jag har ingen aning om hur det här kunde hända, säger Filippa som har fått massor av respons efter inlägget hon gjorde i en avelsgrupp på Facebook.

– Det är så många som har undrat om han är till salu och om jag ska behålla honom som hingst. men jag har ju bestämt att han ska vara min. Det sa jag redan när jag bestämde mig för att ta föl på henne, att första fölet jag får kommer att bli min nya häst.
– Den här är min. Men efter all respons har jag tänkt att jag kanske i alla fall får behålla honom som hingst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden