Sverige
18 december 2021 20:40
Ridsportplus

Tvist om hästlastbil dyr affär för köpare

DomKöparen av en hästlastbil upptäckte att det bara gick att lasta 300 kilo i den i stället för drygt 1 100 kilo som det stod i registreringsbeviset. Hon kunde inte använda lastbilen och stämde säljaren. Nu har Lunds tingsrätt avgjort fallet – och det blev en dyr historia för köparen.

Tvist om hästlastbil dyr affär för köpare
Tjänstevikten visade sig vara mycket högre än vad som stod i lastbilens registreringsbevis. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var för några år sedan som en kvinna köpte en lite äldre b-kortslastbil som annonserats ut på sociala medier. Köpesumman var 120 000 kronor inklusive moms.

Enligt säljaren och lastbilens registreringsbevis skulle det gå att lasta 1 120 kilo i lastbilen och ändå köra lagligt inom ramen för de tillåtna 3 500 kilo för den med b-körkort.

Efter ett tag kontrollvägdes lastbilen vid en poliskontroll när den var tom och då visade det sig att det bara gick att lasta 300 kilo i den för att köra lagligt. Detta blev ett bakslag för köparen som hade köpt lastbilen för att kunna lasta hästar som vägde mer än så, den var alltså oduglig för det ändamål den hade köpts in för.

Ville ha tillbaka köpesumman

Köparen, som har kontrollvägt lastbilen flera gånger med samma resultat som vid polisens vägning, ville nu att köpet skulle gå tillbaka. Hon ville ha tillbaka hela köpesumman med ränta samt ersättning för de kostnader hon har haft för lastbilen.

Säljaren erbjöd sig att köpa tillbaka lastbilen, men att det då skulle göras åldersavdrag och avdrag för körda mil när det gällde lastbilens värde, totalt ungefär halva köpesumman. Köparen hade haft lastbilen i fem år och kört 5 500 mil med den.

Köparen godtog inte detta, och i stället stämdes säljaren.

Lunds tingsrätt har nu sagt sitt i fallet. ”Lastbilen har genom den reducerade lastförmågan otvivelaktigt varit behäftad med ett allvarligt fel. Den begränsade lastförmågan innebär att man inte utan att banta inredning eller utrustning kan lasta en enda ponny utan att överskrida maxlasten. Lastbilen är som den nu är utrustad inte duglig för sitt ändamål,” skriver rätten i sin dom.

Samtidigt menar rätten att säljaren inte har handlat bedrägligt eller vårdslöst. Det finns till exempel inget som tyder på att hon skulle ha vetat om att lastbilen vägde mer än vad som stod i registreringsbeviset.

Fem år efter

Köparen reklamerade inte heller lastbilen förrän efter fem år efter köpet och detta är också till hennes nackdel. Det är köplagen som gäller i detta fall, och då ska en vara reklameras inom två år.

Köparen ville dock att den – för köpare – mer generösa konsumentköpslagen skulle tillämpas och då finns det en möjlighet att reklamera efter längre tid, förutsatt att ”användning av varan innebär fara för liv och hälsa”.

Köparen förlorar alltså målet, och ska betala nästan 160 000 kronor för kostnader i samband med rättegången, bland annat säljarens advokatkostnader.

Flera ägare

Det är oklart vad som har gjort att lastbilen vägde betydligt mer än vad som stod i registreringsbeviset. Den hade haft flera ägare innan den kom till säljaren, och en expert som hördes av tingsrätten gör bedömningen att någon har förstärkt och/eller byggt på lastbilen på något sätt och sedan inte registrerat om den.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden