Avelsnyheter
18 juni 2018 11:38

Tyska förbund har vaknat kring WFFS-frågan

Warmblood Fragile Foal SyndromeSom första tyska avelsförbund rekommenderar nu Oldenburg och Westfalen alla ägare till hingstar godkända i förbundet att testa hingstarna och offentliggöra resultatet.

Tyska förbund har vaknat kring WFFS-frågan
Nu har de tyska förbunden vaknat i WFFS-frågan (bilden har inget samband med texten). Arkivbild: Catolia/Istock

Det tog ett tag, betydligt längre än för till exempel SWB, innan de tyska förbunden började agera i WFFS-frågan. Men nu har Oldenburg, Oldenburg-International och Westfalen enligt den holländska sajten horses.nl skickat ut brev till alla hingst- och stoägare som är medlemmar där de uppmanar alla att testa sina avelsdjur. ”Det gemensamma målet för uppfödare, hingstägare och avelsförbund bör vara att undvika att matcha två bärare.” skriver de.

Förbunden påpekar att testen kan komma att bli obligatoriska och krävas för ett införande i deras respektive stamböcker redan nästa år.

I brevet avslöjas också att alla avelsförbund som ingår i den tyska paraplyorganisationen FN kommer att ingå i en storskalig studie som inte bara kommer att undersöka förekomsten av WFFS utan även andra genetiskt överförbara defekter inom varmblodsaveln. När den studien ska starta eller vara klar framgår inte.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden