Världen
27 mars 2021 13:47

Tävlingar startar i två länder – EHV-utbrottet antas vara under kontroll

SmittspridningDet blir en omstart av tävlingar efter utbrottet av EHV-viruset i både Tyskland och Schweiz nästa vecka. Samtidigt arbetar Internationella Ridsportförbundets expertgrupp vidare och har bland annat bestämt att stötta forskning om det dödliga viruset.

Tävlingar startar i två länder – EHV-utbrottet antas vara under kontroll
I Tyskland och Schweiz blir det omstart för nationella tävlingar nästa vecka. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: RBerryphoto/Istock

Det är Internationella Ridsportförbundet, FEI, som berättar om beskedet att Tyskland och Schweiz startar tävlingsverksamhet igen den 29 mars.

Detta efter att den har varit nedstängd på grund av spridningen av EHV-virus med ursprung i Spanien.

Omstarten gäller nationella tävlingar i de båda länderna.

FEI:s expertgrupp fortsätter att ha sin möten och i rapporten från mötet i går, fredag, framgår att gruppen anser att de nationella förbunden ser ut att ha kontroll på situationen. Inga nya fall med anknytning till Spanien har rapporterats in sedan gruppens senaste möte.

Stöttar forskning

Det bestämdes också att FEI ska stötta forskning som gäller gentypen på det virus som orsakade det stora utbrottet. Data som kan hjälpa till att avgöra om vaccinering hade kunnat mildra smittan i Frankrike ska också samlas in.

FEI införde tävlingsstopp i Europa då det inte ansågs att smittutbrottet var under kontroll tidigare i mars månad och Svenska Ridsportförbundet gjorde detsamma när det gäller tävlingar i Sverige. Tävlingsstoppet gäller till den 11 april.

Tio länder

Totalt har 31 utbrott i tio länder kunnat knytas till Spanien.

Enligt officiella siffror har 17 hästar dött som en följd av utbrottet i Spanien.

FEI:s samlade material om virusutbrottet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden