Världen
17 mars 2021 11:47

Nya dödsfall med koppling till Valencia – varav ett nyfött föl

TragediFem nya dödsfall med koppling till virusutbrottet i Spanien har nu bekräftats. Ett gäller ett nyfött föl. Totala antalet dödsfall är därmed uppe i 17 hästar. Samtidigt rapporterar FEI om att hästar från MET Oliva testats positivt. Läs vad ägaren till fölet berättar här.

Nya dödsfall med koppling till Valencia – varav ett nyfött föl
Utbrottet av EHV-1 är det allvarligaste i Europa på lång tid. Arkivbild: Catolia/Istock

Ytterligare två hästar i Belgien och tre i Tyskland har nu fått sätta livet till efter utbrottet av EHV-1 i Spanien. Det meddelar FEI som också bekräftar att ett av dödsfallen gäller ett nyfött föl i ett stall där fem ston även har kastat sina föl. Totala antalet dödsfall relaterade till virusutbrottet är därmed uppe i 17 hästar.

Den tyske ryttaren Sven Schlüsselburg berättar själv på Facebook om den tragedi som har drabbat teamet efter tävlingarna i Valencia. ”Vi har hittills förlorat två hästar på grund av EHV-1 i vårt stall i Ilsfeld och sex av våra nio dräktiga ston har kastat. Vi är rädda att vi kan förlora alla föl. Ett föl föddes levande och levde i ungefär tre minuter. Det enda vi kunde göra var att klappa på det och vänta.”

Sven Schlüsselburg skriver vidare:
”En av mina bästa uppfödningar, Ciao Bella, kan inte stå själv. Hon hålls uppe med hjälp av en vinsch. Hennes framtid är oviss, men vi kämpar för henne.”

Strax innan virusutbrottet uppdagades reste två av Schlüsselburgs hästar till Doha, där de sattes i karantän vid ankomsten. Bägge testade först negativt men sedan positivt. Dessa är fortfarande kvar i Doha, men har nu testat negativt två gånger i rad, skriver Schlüsselburg. ”Om cirka tre veckor får hästarna åka hem, och till dess bor min syster Gabriela i Qatar för att sedan resa tillbaka med hästarna. Förhoppningsvis som planerat.”

Plötsligt började mardrömmen

Det började som vilken säsongsstart som helst, fortsätter Sven Schlüsselburg:
”Vi hade valt tävlingen Valencia för att förbereda hästarna inför säsongen. Hästarna var  i toppform och gjorde fina rundor i  Spanien. Jag lämnade Valencia med en härlig känsla, väldigt långt innan det fanns information om utbrottet.”

Med två hästar i karantän i Doha verkade faran vara över i hemmastallet i Ilsfeld. Men kort därefter fick flera hästar plötsligt hög feber och neurologiska symptom. ”Mardrömmen började … långt över två veckor efter att jag återvänt från Spanien”, skriver Sven Schlüsselburg. Läs hela Facebookinlägget längre ner.

FEI meddelar också att två hästar i Belgien och en i Schweiz har testat positivt efter hemkomsten från hopptouren Mediterranean Equestrian Tour, MET, i spanska Oliva. Som en följd av detta har samtliga 856 hästar som tävlat i Oliva sedan 9 februari blockerats från tävling i FEI:s databas.

En häst som lämnat Valencia innan tävlingsplatsen stängdes ner har också testats positivt efter hemkomsten till Slovakien.

Samtidigt fortsätter hästarna i Valencia att få klartecken för att lämna karantänen och resa hem. Utöver de sju svenska hästar som lämnade under tisdagen har även tre danska hästar och 12 från Nederländerna och Spanien fått lämna. De första hästarna som fick lämna i helgen står nu i ett karantänstall utanför Paris.

Tio hästar i Valencia behandlas fortfarande på klinik, men ingen av dem intensivvårdas.

Här kan du läsa hela inlägget (på tyska) från Sven Schlüsselburg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden