Världen
12 mars 2021 07:37

Första hästarna har fått lämna Valencia: ”Väldigt känslomässigt”

På väg hemEn första grupp hästar har fått lämna karantänen i Valencia. Det var den franske ryttaren Guillaume Batillat som under torsdagen fick lasta sina hästar och lämna tävlingsplatsen. Se ett kort klipp och vad han skriver om den känslomässiga avresan här. Läs också det senaste om Sunshine Tour och Doha.

Första hästarna har fått lämna Valencia: ”Väldigt känslomässigt”
Hästarna är nu på väg hem till Frankrike. (Hästarna på bilden har inget samband med artikeln.) Foto: Istock/Acceptfoto

Efter en överenskommelse mellan spanska och franska myndigheter lämnade under torsdagen en första grupp hästar karantänen i Valencia. Ett bioosäkert stall utanför Paris är den nya tillfälliga hemvisten. För de hästar som finns kvar i Valencia, varav cirka 30 är svenska hästar, gäller en separat plan enligt en överenskommelse med det spanska jordbruksdepartementet. Det meddelade FEI under torsdagen.

”Det är väldigt känslomässigt när vi lastar våra små skyddslingar för att åka tillbaka till Frankrike.” Det skriver den franske ryttaren Guillaume Batillat på Facebook i samband med att tio hästar lastas vid 5-tiden på torsdagsmorgonen. Vidare skriver han att den första etappen går mot ett stopp i den sydfranska staden Béziers. Under fredagen fortsätter man sedan mot karantänstallet utanför Paris, en resa på drygt sju timmar.

Med på resan finns franska ridsportförbundets officiella veterinär Jérôme Thévenot, skriver Guillaume Batillat.

Guillaume Batillat avslutar:
”Mina tankar går till alla de franska hästar och ryttare som är kvar i Valencia. Jag tackar CES Valencia och tänker på alla som är kvar. All styrka till er alla.”

Här kan du se ett kort klipp från när de franska hästarna lastas.

FEI meddelade också under torsdagen att man kommit överens om ett biosäkerhetsprotokoll gällande de ryttare som önskar stanna kvar i Vejer de la Frontera under den 21 dagar långa isoleringsperioden. Bland dessa återfinns bland andra de svenska ryttarna Thomas Fasteus och  Jacob Hellström som berättat om sina tankar kring att stanna kvar – och som kommenterat den skarpa kritik som teamet bakom Sunshine Tour riktat mot FEI efter den abrupta nedstängningen den 5 mars.

FEI har också fått information om att en av de belgiska hästar som testats om efter hemkomsten från Doha har testat negativt för EHV-1. Den symptomfria hästen testades initialt positivt vid hemkomsten – och de 85 hästar som tävlat i Doha blockerades från tävling. Tävlingsstoppet blir dock kvar tills alla nödvändiga smittskyddsåtgärder vidtagits. Det innebär att de hästar som tävlats av Peder Fredricson och Henrik von Eckermann i Doha just nu inte får tävla.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden