Avelsnyheter
13 mars 18:30
Ridsportplus

Tyskt ja till bruksprov dröjer

SWB:s bruksprovDe svenska och tyska bruksproven blir allt mer lika. Men det betyder inte att tyskarna är redo att ge klartecken till hingstar som godkänts i SWB:s bruksprov.

Tyskt ja till bruksprov dröjer
SWB arbetar för att det svenska bruksprovet ska godkännas i Tyskland, men har ännu inte lyckats. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den nya tyska djurskyddslagen ledde till att bruksproven i Tyskland förändrades. I fjol genomfördes ett test med kortprov på tre dagar för unga hingstar, och SWB har nyligen fått bekräftat att kortproven kommer att fortsätta på samma sätt i år. Kortprovet gäller 3- och 4-åriga hingstar som ej gjort prov tidigare.

Trenden generellt är att Tyskland går mot kortare prov och SWB:s vd Helén Uddefors tror att det finns ett intresse i Tyskland för att kunna använda vissa SWB-hingstar. Men alternativet är i år liksom tidigare år att dessa hingstar genomgår ett tyskt bruksprov.
– Vi hoppas att det kan röra på sig i frågan nu när det ser ut som vi närmar oss jämförbara upplägg för bruksproven, säger Helén Uddefors.

Stort tryck från hingsthållare

Frågan är prioriterad på SWB:s agenda, och trycket är stort från hingsthållare som vill se att det svenska bruksprovet godkänns i Tyskland. Men det handlar inte bara om att synkronisera provens upplägg.
– Det finns också en tydlig politisk dimension att ta hänsyn till. Det finns en generell protektionism mellan stamböckerna, vilket är naturligt på en konkurrensutsatt marknad, säger Helén Uddefors.
– Sett till hästvälfärden önskar man att alla kunde enas om en mall, för det är inte schysst mot de unga hingstarna att de måste gå igenom flera prov, säger hingstägaren Tobias Hansson, Västra Hoby stuteri.

Samtidigt tycker han att det är ett steg i rätt riktning att SWB:s avelsvärderingsnämnd har börjat besöka andra bruksprov och kan ge klartecken till godkända hingstar på plats.
– De SWB-hingstar som kan bli intressanta för utländsk avel måste också ha gjort något extraordinärt i sporten, om de ska bli populära. Exempel på det är Springbank, och Briar på sin tid, säger Tobias Hansson.

”Viktigare att SWB accepterar slutgodkända Zangersheidehingstar”

Lena Zeiloth på Eklunda stuteri skulle också gärna se att det svenska provet även gäller i Tyskland.
– Men för oss på Eklunda är det inte lika viktigt som för många andra, eftersom vi har våra samarbeten i Belgien och Holland och ofta gör tvärt om och ser till att få hingstarna godkända i ett stort europeiskt förbund, såsom BWP.
– Som hoppuppfödare och hingstägare tycker jag det är viktigare att SWB accepterar slutgodkända Zangersheidehingstar, vilket just nu inte är fallet.

Fakta

Tyska hingstar i SWB

  • SWB kommer även under betäckningsåret 2023 att godkänna de tyska kortproven, vilket innebär att en hingst som gör ett godkänt kortprov i Tyskland blir godkänd för avel inom SWB innevarande säsong.
  • För fortsatt godkännande gäller precis som tidigare att hingsten ska göra ett godkänt sportprov. Det finns även andra vägar angivna i det tyska regelverket för att nå ett godkännande

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden