Världen
13 maj 2021 10:17

Tyskt statsstuteri i blåsväder: ”Inte hästvänlig ridning”

WarendorfTyska statsstuteriet i Warendorf ifrågasätts nu för träningsmetoder som har filmats inne på anläggningen. Det handlar om träning av unga dressyrhingstar som har filmats, ridna på ett sätt som bedöms inte vara hästvänligt.

Tyskt statsstuteri i blåsväder: ”Inte hästvänlig ridning”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/JackieNix

Det var i mitten av april som stallmästaren på NRW Landgestüt Warendorf ledde en träning av två unga dressyrhingstar.

Men sättet som hingstarna tränades på ledde till att flera personer som var närvarande samtidigt tog upp sina mobiltelefoner och filmade vad som pågick. Dessa filmer har sedan spridits digitalt och fått stor uppmärksamhet. Detta berättar tyska ridsportmagasinet St Georg.

Enligt den tyska olympiska kommittén för ridsport, som har fått ta del av filmerna, handlar det om ”inte hästvänlig ridning”. Hingstarna ska har tränats i en alltför kort form.

När en representant från kommittén tog kontakt med stallmästaren och ville ha en förklaring medgav stallmästaren att hingstarna var för korta i formen. Stallmästaren menar dock att omständigheterna med hingstarna just då gjorde att sättet att träna hästarna på var nödvändigt.

Fallet har även tagits upp av det tyska ridsportförbundet som tittar närmare på det och har meddelat den tyska regionala jordbruksmyndighet som ansvarar för det statligt finansierade stuteriet. Om och hur myndigheterna går vidare med fallet är oklart.

Hela artikeln hos St Georg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden