Världen
1 mars 2022 20:41

Ukrainska hoppryttaren: ”Det är nästan outhärdligt”

Kriget i UkrainaHoppryttaren Ekateryna Khurshudyan har sin bas i Belgien och skulle som så många andra åkt till Sunshine Tour för att starta upp säsongen. Men nu är hennes hemland under attack och allt hon kan tänka på är familjen hemma i Kiev.

Ukrainska hoppryttaren: ”Det är nästan outhärdligt”
Hoppryttaren Ekateryna Khurshudyan är förtvivlad. Foto: Privat

”Soon on all the blankets and saddle pads. Proud to compete for Ukraine!” Det skrev hoppryttaren Ekateryna Khurshudyan nyligen på Instagram till en bild på sin nya logo med namnet ”EK Equestrian” och den ukrainska flaggan i mitten av det första E:et. Idag är hennes hemland under attack och inget är längre sig likt.

– Det är ett helvete i Ukraina just nu. Ryssland startade kriget och de säger att de inte rör civila. Sanningen är att de begår folkmord på en hel nation, berättar Ekateryna Khurshudyan för Ridsport via Messenger.

– Det är nästan outhärdligt att se vad som händer i landet där jag är född och uppvuxen, och med mitt folk som är bland de modigaste och mest frihetsälskande människorna som finns. Städerna i Ukraina brinner.

Farligt att försöka föra ut hästar

Sedan några år har Ekateryna Khurshudyan sin bas i ett tränings- och tävlingsstall utanför belgiska Antwerpen. Tanken var att som vanligt åka till den spanska solskenstouren för att starta upp säsongen, men nu vet hon inte vad hon ska göra.

Desperat försöker hon dela olika hjälplänkar och -konton till stöd för sitt land och sitt folk, men hennes förtvivlan växer sig allt större.
– Min mamma, min bror och resten av min familj finns i Kiev. De försöker överleva medan ryssarna bombar och dödar alla de ser. Det är en katastrof som man inte trodde var möjlig 2022. Det enda vi kan göra är att dela det som sker med resten av världen, och be för att det ska bli fred, säger Ekateryna Khurshudyan som också har kontakt med sina ridsportvänner i Ukraina.

– Den ryska militären tog över ett område med ett stall och släpper inte igenom människor för att ge hästarna mat och vatten. Det är inte mänskligt.

– Det stora problemet är att få in mat och vatten till både människor och hästar, eftersom infrastrukturen är förstörd, fortsätter Ekateryna Khurshudyan.

– Olika stall försöker hjälpas åt för att få fram pengar till hästfoder, men det svåra är att leverera fodret. Många människor försöker också få ut sina hästar ur landet, men det är väldigt komplicerat och väldigt farligt när allt runt omkring brinner.

274737131_5092317194139824_6871749389319258722_n
”Jag och mina hästar är i säkerhet, men mitt land är i krig”, säger hoppryttaren Ekateryna Khurshudyan. Foto: Privat
264925087_2978020122512769_4485366599823047145_n
Ekateryna Khurshudyan hyllar president Zelenskyj som en stor hjälte. ”Han gör allt för sitt land”, säger hon. Foto: Privat

Nödvändigt med sanktioner mot idrottare

Ekateryna Khurshudyan uttrycker stor tacksamhet över det överväldigande engagemang som omvärlden så långt har visat för Ukrainas sak.
– Jag är otroligt tacksam för det stöd som många människor i världen, och inom ridsporten, visar för Ukraina. Alla meddelanden, vänliga ord och böner, och människor som vill hjälpa betyder oerhört mycket.

Den ukrainska ridsporten gick en ljus framtid till mötes innan kriget, men nu har allt slagits i spillror, menar Ekateryna Khurshudyan.
– Ridsporten i Ukraina har utvecklats mycket det senaste med fina hästar, nya ridanläggningar och bra tränare. Nu handlar det bara om överlevnad för alla i Ukraina.

Under måndagen fattade FEI:s generalförsamling beslut om att ställa in alla internationella ridsporttävlingar i Ryssland och Belarus året ut. Besked väntas också gällande att utestänga ryska och belarusiska deltagare från tävlande.

– Världens sanktioner är nödvändiga för att stoppa aggressionen och rädda människorna i Ukraina. Tyvärr hålls människor i det här fallet ansvariga för vad deras president gör. Fotbollsspelare och basketspelare har blivit av med sina kontrakt på grund av deras ryska pass.

– Inom ridsporten hjälps människor av alla nationaliteter åt. Det finns goda människor överallt. Jag hoppas bara att det som görs hjälper mitt folk att överleva och få fred.

Vänder hem för att kriga

Ekateryna Khurshudyan hyllar sina landsmän som vänder tillbaka till Ukraina för att strida för sitt land.
– Jag vet människor som just nu lämnar Belgien för att vända tillbaka och slåss för sitt land. De vet att risken är stor att de dör, men de gör det ändå. Det är så många människor som har återvänt till Ukraina för att kriga mot fienden.

Via Facebook delar Ekateryna Khurshudyan bland annat information gällande ett nytt initiativ av Nova Poshta Global, Ukrainas ledande postserviceföretag. Människor som vill bidra humanitärt kan packa in alla typer av förnödenheter och leverera paketen fysiskt eller skicka dem till något av Nova Poshta Globals centrallager på olika platser i världen. Därifrån levereras sedan den humanitära hjälpen gratis till Ukrainas välgörenhetsorganisationer och frivilligstyrkor. Läs mer om det här.

Ekateryna Khurshudyan har även startat en egen insamling till förmån för hjälpbehövande i krigets Ukraina. Det går inte att tänka på något annat än det som händer i hemlandet och vad som kan hända i världen, menar hon.
– Min plan var att åka till Oliva, men nu vet ingen vad som kan hända imorgon, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden