Hoppning
22 juni 2022 14:54
Ridsportplus

Unga ryttarna laddar för mästerskap: ”Känns som att vi är på framfart”

MästerskapI helgen drar NM igång på Flyinge, därefter är det två veckor till EM för juniorer, young rider och children. Första veckan i augusti är det sedan ponny-EM. Det är bråda dagar för landslagsledarna Sofia Bengtsberg och Henrik Lannér – Ridsport har pratat med båda om uttagningarna och statusen i de olika kategorierna.

Unga ryttarna laddar för mästerskap: ”Känns som att vi är på framfart”
Cora Hirn och Chaginue är ett YR-ekipage som har tävlat på flitigt internationellt med fina framgångar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I midsommarhelgen drar Nordiska mästerskapen i hoppning igång på Flyinge. Tävlingarna pågår mellan söndagen den 26 juni till torsdagen den 30 juni – och i veckan offentliggjordes namnen på de uttagna ryttarna och deras hästar. Två veckor senare är det EM-dags för juniorer, young rider och children medan ponny-EM äger rum första veckan i augusti. Det är hektiska tider för de unga ryttarnas landslagsledare, som har en delikat uppgift.

    Hur känns det inför sommarens mästerskap?
    – I Lamprechtshausen vann både ponny och children och i Hagen var båda lagen tvåa, så det känns väldigt bra. Vi har många fina ekipage som är på gång. Det känns som att de är väl förberedda och på väg uppåt. Vi har gjort stora framsteg i år och det är jätteroligt, säger Sofia Bengtsberg som är landslagsledare för ponny och children.

    När Ridsport pratade med henne i samband med SM på Grevagården hösten 2020 fanns det funderingar kring hur starka de svenska ponny- och childrenryttarna var internationellt.
    – Det har hänt väldigt mycket sedan dess, vi har haft en väldigt fin utveckling på både ponny- och childrensidan, säger Sofia.

    Det vi tycker oss ha sett har också funnits där.

    Vad är det som har gjort skillnad?
    – För det första handlar det om kontinuitet och mål att jobba efter. Saker som också spelar roll är hur stora årskullar det är som rider. Vi har också jobbat mycket med att utveckla hoppningen. Vi har en röd tråd och ett system och det tar ett tag innan man märker resultat. Att vi har haft inverkansridning i svensk ridsport länge nu har också börjat bära frukt, säger Sofia.
    – Att vi har fantastiska förebilder i svensk ridsport med seniorerna som är i världsklass är också motiverande. Ungdomarna ser att ingenting är omöjligt.

    Sofia Bengtsberg
    ”Jag brinner så starkt för hoppning och tycker att det är fantastiskt att få vara med och utveckla sporten”, sa Sofia Bengtsberg i samband med att hon utsågs till ny landslagsledare för ponny och children. Foto: Susanne Högdahl

    Många fina rundor

    Sofia är stolt över sina ryttare när de tävlar utomlands.
    – De svenska ungdomarna har fått väldigt mycket beröm för sin ridning och hur de hanterar sina hästar. Både från stewards och andra länder. Det känns som att vi är på framfart.

    Är det några som har överraskat?
    – Jag tycker nog att vi hade en väldigt stor bredd när vi började i år. Det är klart att det kanske har tillkommit en och annan ny, men det är inget som är direkt överraskande. Det vi tycker oss ha sett har också funnits där, och det är kul när det går åt rätt håll.

    Ponnyer på hög nivå som klarar av det största har vi flera stycken nu.

    På Grevagården för snart två år sedan uttryckte Sofia också viss oro över om Sverige hade tillräckligt med ponnyer som kunde gå det högsta. Även där har hon sett en mycket positiv utveckling, menar hon. Inte minst i Värnamo där det i slutet på maj arrangerades en särskild 1,35-klass för ponnyekipage som vill rida nationshoppningar och internationella mästerskap.

    – Där var det många fina rundor, likaså i Hagen och Fontainebleau. Det var flera ponnyer som hoppade väldigt bra. Ponnyer på hög nivå som klarar av det största har vi flera stycken nu, säger Sofia.

    Det är för tidigt att uttala sig om vilka som får rida EM, inte mer än att några som rider NM även är aktuella för EM. När det gäller children är dock inte någon av de NM-uttagna intressanta för EM, då det ligger för nära i tid.

    Henriklanneer1200816rt
    Henrik Lannér följer de unga ryttarna över hela Sverige. Foto: Roland Thunholm

    Inkluderande är bra

    Henrik Lannér är landslagsledare för juniorer och young rider. Att ta ut EM-ryttarna är relativt okomplicerat, menar han.
    – EM-lagen tar lite ut sig själva. Det är en annan nivå på det och ibland kan det stå mellan några ryttare, men det brukar utkristallisera sig.
    – När det gäller NM är det lite svårare, det är många fler som hoppar de höjderna, säger Henrik.

    EM-lagen tar lite ut sig själva.

    I det senare fallet har landslagsledningen fått ta hjälp för att fånga upp alla ryttare som kan vara intressanta.
    – Vi har tittat i resultatlistorna och tagit hjälp av folk och tränare som vi känner på olika tävlingsplatser där ungdomarna har tävlat. Därefter har vi försökt göra en så rättvis bedömning som möjligt. Sedan handlar inte allt bara om resultat, utan också om vad man tror om till exempel framtidsmöjligheter, säger Henrik.

    Till NM är sex unga ryttare uttagna i varje kategori. Fyra rider sedan i lag medan resten fortsätter rida individuellt. Vid EM startar man med fem ryttare och efter en inledande tidshoppning väljer man vilka fyra som ska hoppa i laget. Den femte ryttaren får även här fortsätta att rida individuellt.
    – Bland seniorerna får den femte ryttaren inte rida alls och då tycker jag att det här systemet är bättre, säger Henrik.
    – Jag tycker att det borde vara samma bland seniorerna, men det är bra att man är inkluderande med de unga ryttarna.

    ”Ingen hemlighet”

    Hur konkurrenskraftiga är Sveriges unga ryttare?
    – Vi har duktiga ungdomar och fina hästar, men det är ingen hemlighet att det är mycket svårare att hänga med och vara konkurrenskraftig på young rider. En del lag har ryttare som rider femstjärnigt där de hoppar mot Malin och Peder, och de ska vi tävla mot. Det är tillräckligt svårt på junior, men young rider är ett stort hopp uppåt. Vi har inte heller lika många hästar som en del andra länder, säger Henrik.

    – Men vi har inte kastat in handduken än, på NM tror jag att det ska gå bra. Nästa vecka har vi EM-listorna klara och där väntar jag lite med att uttala mig.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden