Hästägartips
8 mars 2022 19:57
Ridsportplus

Unghästen Greta tränar på gymnastikmatta – ”får bättre kroppskontroll”

GymnastikNär Stephanie Jahn började jobba med sin unghäst Greta var det ibland som att skimmelstoet blev överraskad av sin egen bakdel. Idag använder Greta hela sin kropp, hon har blivit mycket starkare och är i det stora hela en nöjdare häst. Svaret stavas "Plufsig" – Ikeas gymnastikmatta för barn som gillar att göra kullerbyttor. Missa inte filmklippen när Greta gör sin gympa.

Unghästen Greta tränar på gymnastikmatta – ”får bättre kroppskontroll”
Stephanie Jahn och Greta bor i Göteborg. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Idén att använda balanskuddar för att stabilitetsträna och rehabilitera hästar efter skador kommer från humansidan. Cajsa Ericson, som är sjukgymnast för både människor och djur, har sagt så här till Ridsport i en tidigare intervju:
– Det finns ingen forskning kring hur balanskuddarna påverkar muskulaturen hos häst. Men det finns desto mer forskning på människor och den visar på positiva effekter.
– En sådan här lågintensiv träning är normalt inte skadlig för hästen. All träning är bra träning.

Det här är något som hoppryttaren Stephanie Jahn har tagit fasta på med sin unghäst Greta, som varit lite av en utmaning både mentalt och fysiskt.
– Greta är den snällaste och gosigaste tjejen jag har träffat, och otroligt social. Jag kan uppleva henne lite som en knähund och får hon välja vill hon helst bara hälsa på alla som hon går förbi på tävlingsbanan eller i skogen. Greta var också lite skeptisk till en början och vi har haft våra duster, berättar Stephanie.

”Förvirrad över sig själv”

Det 5-åriga skimmelstoet är född och uppvuxen på samma gård som Stephanie och Calido var familjens egen hingst Crusse (e Calido-Capitol), som kom till gården som ”tanig unghingst” från Tyskland.
– Han visade sig vara en ”one in a million” häst med ett hjärta av guld och de snällaste ögonen man kan tänka sig. Gretas mamma Wonder är vacker som en dag, och även hon kom med ett lass hästar som skulle upp till oss. Wonder var dock svårhanterad och väldigt skeptisk, så när inridningen gick åt skogen fick hon bli den finaste av avelsston som gett otroliga avkommor, Greta inkluderad, berättar Stephanie som tävlade Crusse när han var unghäst.

Greta har nu varit hos Stephanie i Göteborg i lite över ett år, och det har varit en resa.
– I början kände jag att hon var otroligt snabblärd och villig, men att hon var otroligt förvirrad över sig själv och sin kropp. När jag ryktade eller till exempel lade på equibandet så kändes det ibland som om att hon fick en chock över att hon hade en bakdel som hon glömt av, säger Stephanie.

– Hon är något av en storvuxen tjej med lång ländrygg och långa bakben och förståeligt nog kan det vara svårt att hålla kontroll på dessa.

Photo-2022-03-04-19-24-52 13
Greta och Stephanie Jahn trivs tillsammans. Foto: Privat
Photo-2022-03-04-19-24-52 5
Att Greta leker med tungan på mattan betyder att hon trivs. Foto: Privat
Photo-2022-03-04-19-31-37 2
I slutet på förra året gjorde Greta sina första hoppstarter med noll fel. Foto: Privat

”Generellt mer nyfiken än rädd”

Efter lite funderande, vidareutbildning och samtal med en kvinna som specialiserar sig på att finna avvikelser i hästens beteende, fick Stephanie tipset att använda balansövningar. Något som hon var bekant med sedan tidigare. Men istället för att köpa några av de små kuddar som finns till människor, hundar och hästar på marknaden, traskade hon in på Ikeas barnavdelning för en DIY-lösning. Där köpte hon gymnastikmattan med det svulstiga namnet ”Plufsig”, som är en gymnastikmatta för barn att exempelvis göra kullerbyttor på.

– Mattan är rätt tålig, och jag tänkte till en början att Greta säkerligen kommer att vänja sig fort, då hon är generellt mer nyfiken än rädd för saker. Men jag var lite orolig för vad stallkompisarna skulle säga om den. Som tur är har vi en ny innervägg i boxen där jag kan hänga den – på det sättet ser hästarna den jämt och den blir inte läskig när jag tar fram och lägger den på stallgången, berättar Stephanie.

– Meningen med träningen är hästen ska stå på mattan, helst så jämnt som möjligt. Lägger den mer tryck på att stå mer på ena benet så tappar den balansen. Därför måste den stå jämnt. När hästen då står jämnt så släpper de spänningar som kan finnas som gör hästen ojämn.

När Stephanie lade upp lite filmer på Instagram när Greta står och gäspar på mattan fick hon massor av meddelanden med frågor och funderingar. Här under kan du se Greta på mattan.

– De flesta hästar har en konkav och en konvex sida, och när de står i balans kommer de att behöva använda bägge sina sidor lika mycket. Greta hade en väldigt spänd höger sida, och hon hade noll kontroll på sin bakdel. Det var som om att hon inte visste att den delen tillhörde henne, säger Stephanie.

– I början var det lite protester, delvis för att hon har ett begränsat tålamod, som är typiskt för en unghäst. Men också för att när hon stod korrekt kunde jag se hur kroppen hamnade i balans – och då var det som att hon blev förvirrad över situationen och ville gå av.

”Kan följa hennes kroppsliga utveckling”

Hur ser upplägget ut?
– Jag har tagit det väldigt lugnt. Från att bara stå med frambenen i fem minuter, till kanske bakdelen bara några få minuter till att hon idag kan stå nästan en hel kvart på hela mattan. Man kan se hur spänningar liksom skakar loss och hon gäspar och gäspar.

– Nu älskar hon mattan. Hon går rakt upp på den och tar en liten välförtjänt konstpaus, där hon nästan alltid slumrar till om det inte är för mycket spring i stallet. Vi gör detta cirka tre till fyra gånger i veckan innan tömkörning eller träning med equiband.

– Jag har aldrig ridit samma dag efter att jag har gjort det. Men jag upplever henne starkare, mer liksidig och hon tar bettet med ett jämnt stöd. Hon använder båda sina sidor vid till exempel klättring istället för att mygla och använda den ena, så fördelarna är många. Hon får kroppskontroll, blir jämnare i kroppen och får sin egen lilla spa-stund medan jag gör stallsysslorna. Samtidigt kan jag som hästägare verkligen följa hennes kroppsliga utveckling.

– Jag kommer att fortsätta göra detta så länge som jag ser att det sker en utveckling och att Greta uppskattar det. Vi har testat att lägga mattan dubbelvikt och ställa henne med bara frambenen på i cirka åtta minuter, och jag har aldrig sett en häst slappna av så mycket som hon gjorde i hela bogpartiet.

– Vi har kört med mattan i cirka fem månader nu och än så länge har det klarat sig med en matta. Vi har inte behövt köpa en ny, trots att den ändå hänger i hennes box och är rätt trevlig att både leka med och tugga på, säger Stephanie.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden