RäckeUnder januari rapporterade vi om SWB:s uppdaterade unghästreglemente för säsongen 2025. Det blev många reaktioner. Nu är reglementet uppdaterat igen kring hoppmomentet.
Unghästreglementet uppdaterat – löshoppningen ändrad

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Unghästreglementet uppdaterades i december 2024 med ett förändrat sätt att bedömma just löshoppningen. Det passerade inte genom något remissförfarande och blev omdiskuterat när förändringarna som beslutats blev tydliga för alla.

Då – avgörande förändring i löshoppningen
Det nya reglementet presenterades i SWB:s egna kanaler precis före jul, först som en allmän presentation publicerad 18 december och sedan som en mer detaljerad beskrivning med en länk till det nya reglementet 23 december. Då innehöll reglementet i beskrivningen för löshoppningen en helt ny instruktion om hur momentet skulle utföras.
För hästar med potential för 8 poäng eller högre i de två hoppbetygen (krav för diplomstatus) krävdes hoppning över endast två hinder, där det avslutande hindret skulle vara ett räcke. En ombyggnad jämfört med det tre-hindersystem och inledande markbom i kurvan som varit standard för unghästtesternas löshoppningsmoment.
Reaktioner på avslutning på räcke
När Ridsport under januari månad gjorde en artikelserie om det uppdaterade unghästreglementet väckte det många reaktioner och åsikterna gick isär i detaljerna men en linje var klar: Gärna hoppning på räcke men inte sist.
Se kommentarer från många med koppling till unghästutbildning i artikeln nedan.
Nu – alla avslutar på räcke i löshoppningen
Medan den tidigare versionen var skriven så att endast hästar med talang för diplom skulle avsluta med att hoppa över räcke för att kunna få 8 poäng eller mer har det nu ändrats så att alla hästar ska avsluta på räcke. Det innebär enligt den detaljerade texten att hästar hoppar oxer upp till 130 cm för att sedan avsluta på räcke på 125 cm.
Ett undantag finns och det är hästägare som väljer att meddela redan vid unghästtestens början att de endast vill hoppa för godkänt. I den nya texten finns inte längre samma skrivningar kvar om vad som gäller för diplom och liknande.

Enligt uppgifter till Ridsport meddelades ändringen på den domarutbildning som genomfördes i början på februari i Linköping. Kanske tog ansvariga för reglementet intryck av de synpunkter som framförts men på huvudpunkten backade inte SWB. Räcke ska hoppas sist.
Fortfarande unikt upplägg
Det är inte på något sätt unikt eller ovanligt att löshoppa över räcke, varken i test eller träning. Det förekommer i många systematiskt uppbyggda tester i avelsförbund Europa runt. Det som är avvikande och unikt är att avsluta på räcke för unghästarna.
I den nyligen avslutande Hingstekåringen i Danmark hoppade hingstarna över räcke upp till avsedd höjd för att sedan gå över till oxer.
– Vi undviker att detaljreglera utan anpassar oss efter situationen för att få varje hingst att kunna visa sig så fördelaktigt som möjligt. Det kan innebära fler språng på rättuppstående tills hingsten slappnar av eller färre, allt beroende den aktuella hingstens behov. Allt går ut på att de ska kunna visa upp det bästa de har i sig, kommenterade hoppkommisionens Signe Wiese om DWB:s upplägg för löshoppning.
Den 16:e januari ställde Ridsport frågan om dåvarande modellen skulle användas på SWB:s bruksprov i mars. Då var svaret: ”På årets bruksprov är det inga förändringar.”
Länk till reglementet i ny version
Tidigare artiklar i ämnet
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på