LöshoppningStora ändringar för framförallt hopphästar väntar under säsongen för unghästtester, efter att det reviderade unghästreglementet publicerats. Det ska bli svårare att nå diplomstatus för både hopp och gångartstalanger.
Stora ändringar av löshoppningen i reviderade unghästreglementet

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Ett arbete som startades upp i november 2022, med fyra arbetsgrupper med olika inriktning kallat för SWB Sporthäst, har nått sin kulmen med ett nytt unghästreglemente som trädde i kraft 1 januari 2025. Där finns resultatet av arbetet som genomförts av fyra arbetsgrupper under två år och vars resultat presenterades i enskilda forum i början av december.
Det nya unghästreglementet från SWB avser den kommande säsongens unghästtester. Förutom nya kvalitetsklasser höjs kraven på dressyrhästar. Framför allt innehåller det nya reglementet en ny rutin för löshoppning, tänkt att skilja ut särskilda talanger och indirekt göra det svårare att nå diplomstatus.
Här presenterades för första gången vad som krävs för en SWB Ridhäst samt för en SWB Sporthäst Fälttävlan. Poängkraven för en SWB Sporthäst Dressyr, alltså en gångartstalang, höjs till ett snitt på 8 poäng i gångarterna. För SWB Sporthäst Hoppning är inte poängkraven ändrade men löshoppningsrutinen görs om i unghästreglementet och det gäller alla hästar som hoppar för mer än godkänt betyg.
Den för framtiden mest lovande förändringen är att den linjära beskrivningen från och med i år även ska inkludera beskrivning av hästarnas beteende under testet. Ett första steg mot temperamentsbedömning. Ett stort och viktigt steg i kartläggningen av egenskaper som kanske har absolut störst betydelse för hur väl en häst kan fungera i samspelet med människan.
Avgörande förändring i löshoppningen
Det nya reglementet presenterades i SWB:s egna kanaler precis före jul, först som en allmän presentation publicerad 18 december och sedan som en mer detaljerad beskrivning med en länk till det nya reglementet 23 december. Då innehöll reglementet i beskrivningen för löshoppningen en helt ny instruktion om hur momentet skulle utföras.
För hästar med potential för 8 poäng eller högre i de två hoppbetygen (krav för diplomstatus) krävdes hoppning över endast två hinder, där det avslutande hindret skulle vara ett räcke. En ombyggnad jämfört med det tre-hindersystem och inledande markbom i kurvan som varit standard för unghästtesternas löshoppningsmoment.

Projektet med SWB Sporthäst har haft en långtgående informations- och kommunikationsplan men när reglementet publicerats var delarna kring den förändrade löshoppningsmomentet helt nytt för ett flertal domare, representanter för regionala föreningar och unghästutbildare Ridsport varit i kontakt med.
Back i maskin eller felskrivning
Med julledigheter och nytt år kom dock en ny version av unghästreglementet den 13 januari daterat som godkänt 10 januari där avsnittet om löshoppning formulerats om. Det reviderade reglementet har försetts med både revisionshistorik och versionsnummer men förändringen beskrivs av SWB som en felskrivning, inte en ändring utifrån reaktioner från domarled, regionala föreningar och unghästutbildare.
- Saxat från reglementet paragraf 3.3 Anvisningar för löshoppning.
”Löshoppningen sker över tre hinder. Lösgaloppen visas längs spåret. Trehinderssystemet består av ett huvudhinder och två hjälphinder. Hindren placeras med ett galoppsprång mellan varje. Löshoppningen sker över tre hinder. Lösgaloppen visas längs spåret. Trehinderssystemet består av ett huvudhinder av oxertyp och två hjälphinder. Hindren placeras med ett galoppsprång mellan varje. Efter dialog med ägare/visare kan löshoppningsmomentet avslutas med att huvudhindret görs om till ett räcke. Detta krävs för att ha möjlighet att erhålla poäng som berättigar till hoppdiplom.”
Nu ska alltså samma antal hinder vara kvar men hästarna behöver för att komma upp i mer än 7/7 i hoppbetyg avsluta bra över räcke på 125 cm som avslutande hinder.
Inspiration från utländska hingstpremieringar
Det här är en modell som är relativt vanligt förekommande på hingstpremieringar, KWPN anses vara förlaga till SWB men det förekommer även i Danmark och Tyskland. Att testa en häst över ett avslutande räcke anses kunna ge mer information om hästens förmåga till taxering, om den är så kallat hinderklok.
SWB uppger själva i sitt senaste nyhetsinlägg kopplat till reglementet, att bakgrunden till förändringen är önskan att förstärka möjligheten att bedöma hästens naturliga uppmärksamhet, taxerings- och reaktionsförmåga.
Många hästar klarar en sådan övning med bravur, andra får fel och river, en del anser till och med att det är en stor risk för ovana hästar. Som alltid i löshoppning finns en olycksrisk, kanhända ökar den med en sådan här ändring.
Det nya reglementet ger inte något svar på hur en häst som börjat bra och lovande fram till oxer höjd 130 cm och sedan inte fullföljer lika bra över räcke ska bedömas.
- Saxat ur reglementet paragraf 3.3 Anvisningar för löshoppning
”Höjning av oxer till max 130 cm kan göras för hästar som visar sig kapabla för detta och hindrets längd kan då vara max 120 cm. Främre bommen på oxern ska alltid vara 5 cm lägre än den bakre och detta innebär att den främre bommen max är 125 cm. När löshoppningsmomentet ska avslutas med hoppning över ett räcke är maxhöjden på räcket 125 cm. Full bedömning ska vara uppnådd efter max 7 språng på huvudhindret inklusive eventuella avslutande språng på ett räcke.”
I DWB där bilderna kommer ifrån låter de hingstarna inleda på räcke en bit upp innan bakbom läggs på och de avslutar på oxer.
Signe Wiese Bundsbæk, avels- och hoppdomare samt medlem i danska motsvarigheten till AVN förklarar:
– Vi startar ofta utan bakbom (så oxern börjar som räcke) och så efter 1-2 omgångar lägger vi på bakbom. Det gör vi för att vi vill att det ska vara enkelt till en början när de unga hästarna ofta “tittar” lite extra.
– Vi brukar börja omkring 1 meter i höjd men de sista omgångarna i löshoppningen är alltid över räcke–oxer–oxer. Om en häst stannar eller river så tar vi oftast ner bakbommen för att göra det lättare. När förtroendet är återställt läggs bakbommen upp igen för att avsluta löshoppningen över oxer.
Avgörande skillnader mellan unghästtest och hingstpremiering
Beslutet, som ägare/visare ska fatta under sin hästs pågående unghästtest, om övergång till räcke måste göras ganska snabbt i löshoppningsmomentet.
Flera stora skillnader jämfört med de hingstpremieringar där den här modellen används finns satt i relation till SWB:s unghästtester. På en hingstpremiering är det en och samma domarnämnd som dömer. Det är ett officiellt funktionärsteam av proffs som genomför löshoppningen. Hingstarna har testats på samma vis vid minst två och kanske fler tillfällen till exempel inom DWB.
På unghästtester är det olika domare, ofta löshoppas hästen av egen visare eller frivilliga funktionärer och hur tränad och förberedd den är skiljer stort från individ till individ.
Gruppen för SWB Sporthäst Hoppning
Medlemmar i arbetsgruppen har under de här två åren varit Tomas Torgersen, tävlingsledare SWB Equestrian Weeks och GHS, Mikael Nolin, hoppdomare och hoppansvarig i AVN, Karl-Henrik Heimdahl, avelsdomare och tidigare ordförande i AVN, Helena Torstensson, hingst- och unghästutbildare samt hoppryttare, Anna Holmgren, hopphästuppfödare och styrelsemedlem i SWB, Eva Gudmundsson, hästuppfödare och avelsdomare inriktning hoppning, och Ulrica Holst, hingstansvarig på SWB.

Ridsport har ställt ett antal frågor till flera av medlemmarna i gruppen för att bena ut lite hur och varför ändringarna i just löshoppningsmomentet kommit till.
Fortsättning följer
I en separat artikel hoppas vi inom kort kunna förmedla svar från gruppen för SWB Sporthäst Hoppning på den frågegrupp som ställts till ett antal av medlemmarna och som enligt uppgift det nu förbereds svar på.
Frågor
1. Det uppdaterade unghästreglementet ger en ny form av rutin för löshoppning där det för diplom (>= 8/8 i de två specifika hoppbetygen) ska hoppas över ett räcke i de avslutande sprången och upp till 125 cm (tidigare 130 cm på oxer).
Har problemet varit att det blivit för många diplomberättigade hästar eller att fel hästar har nått diplom som egentligen inte är hopptalanger?
Vad hoppas ni kunna få se mer av från de unga hästarna med den här formen för löshoppningsmomentet?
2. Var det ett alternativ i gruppens diskussioner att höja kravet för hoppdiplom istället för att förändra utförandet?
3. Hur ska domarna hantera att en häst hoppat bra nog för att vara aktuell för diplomberättigande poäng (>= 8/8 i de två specifika hoppbetygen) så länge hindret varit en oxer men sedan misslyckas (river /stannar/kommer fel mm) på räcket? Stannar de på 7/7 till exempel eller kan resultatet bli ännu lägre?
4. Krävs det annorlunda förberedelse av unghästarna inför årets unghästtest nu?
5. Kommer modellen att användas under bruksprovet i mars?
SWB:s dokumentation om arbetet med SWB Sporthäst
I arbetsgrupperna har följande personer varit med. Läs mer om dem här.
Sto & Unghästreglemente 2025, bedömning av ston, föl och unghästar i Svensk Varmblodsavel 2025
Arbetsgången för det grenspecifika arbetet
Fler förändringar vid Unghästtesten 2025
”Vad krävs av framtidens SWB-häst?” Swedish Warmblood Nr 1/2023 sid 26
”Arbetsgrupperna är i mål” Swedish Warmblood Nr 2/2023 sid 50
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på