Hästliv
24 oktober 2013 15:42

Yxklinten lärde indier sko

I september begav sig hovslagaren Uno Yxklinten till Indien för att lära indier att sko. Han fick i ett land, som inte haft någon hovslagarutbildning, inte bara lära ut hovslageri, utan också hur man tillverkar verktyg av bilskrot...

Yxklinten lärde indier sko

The Flying Anvil Foundation har startat hovslagarskolor i flera u-länder och för tre år sedan startade de en i Indien. Skolorna är de första i sitt slag i länder som inte haft någon formell utbildning i hovslageri. Kurserna är två veckor långa och ges fyra gånger om året. För den tredje kursen skickades svenske Uno Yxklinten till Indien för att på volontärbasis lära indier att sko rätt.

– Vi lärde ut bland annat hästskosmide, tillpassning och varmpassning och fick dessutom lära dem att göra egna verktyg. Skulle de köpa de verktyg vi hade i Sverige skulle det kosta hela deras månadslön, så vi fick helt enkelt göra verktyg av det material de hade. Vi använde bland annat spiralfjädrar från bilar, det var väldigt användbart! Det är inte som att sko hemma, man fick anpassa sig, berättar Uno Yxklinten.

En annan skillnad att arbeta i Indien mot hemma var värmen.
– Bara i skuggan var det 32-36 grader. Men när man sedan skulle stå inne vid ugnen och det inte fanns några fläktar blev det istället 45 grader. Och ingenstans kunde man svalka sig… Det var bara till att dricka tio liter vatten per dag.

I januari påbörjade 13 elever utbildningen på hovslagarskolan. Under den tredje delkursen, som Uno höll i, var det bara fyra kvar.
– I Indien är det så att man inte får vara kvar på utbildningen om man inte är tillräckligt bra och engagerad.

Skolan är helt unik på att lära nya hovslagare yrket. Traditionen är att man helt enkelt lär sig själv.
– Man gör det bästa man kan, vilket inte alltid är bra och man vet inte vad som är bäst för hästen. Hovslageriet i Indien är ungefär på samma nivå som Sverige på 70-talet. Men den här skolan är ett steg i rätt riktning, säger Uno.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden