Hoppning
2 februari 06:20

Uppfödaren till OS-guldhästen: ”Hennes ögon och styrka var det som imponerade först”

ToppuppfödareHolländaren Willy Wijnen är hjärnan bakom en av världens bästa hopphästar, britten Ben Mahers osannolika Explosion W som tog OS-guld i Tokyo. För World of Showjumping berättar han om Explosions mormor, som hade mycket av det som kännetecknar hennes barnbarn. 

Uppfödaren till OS-guldhästen: ”Hennes ögon och styrka var det som imponerade först”
Ben Maher och Explosion W på väg mot OS-guldet. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Willy Wijnen köpte stofölet Barina (e Sultan-Epigon) av grannen för 35 år sedan, och hon fick sedan 17 föl. Affären blev startskottet på en lång uppfödarkarriär som bland annat resulterat i Explosion W (e Chacco-Blue-Baloubet Du Rouet), som i somras blev olympisk mästare med britten Ben Maher i sadeln.

– Jag började med ett sto och alla hästar jag har idag härstammar från henne. Det är en relativt liten blodslinje, men den är väldigt stark, säger Willy Wijnen till World of Showjumping.

– Hennes ögon och exteriör var det som imponerade på mig först – hon var stark och flexibel i kroppen, säger Willy Wijnen.

Kombinationen Barina och Baloubet Du Rouet gav honom Untouchable, modern till Explosion W, som själv tävlade upp till 1,60. Ett atletiskt sto med toppmentalitet, men som gärna hade fått vara lite mer avslappnad, enligt Willy Wijnen.
– Explosion W är till 85 procent som sin mamma. Jag tror att hans mentalitet kommer från Barina och Untouchable – sättet på vilket han kämpar för sin ryttare.

Läs hela artikeln hos World of Showjumping här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden