Hoppning
24 november 2019 11:53
Ridsportplus

Explosion W – så blev han världens bästa hopphäst

VärldsettaHan är toppstammad och kommer från en prisad uppfödare - Explosion W har haft goda förutsättningar från starten. Tillsammans med Ben Maher har Explosion nått stora framgångar och är just nu rankad som världens bästa hopphäst, men stjärnan har även tävlats av en svensk ryttare.

Explosion W – så blev han världens bästa hopphäst
Explosion W är rankad som världens bästa hopphäst. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Som 7-åring gjorde Explosion den första internationella starten med Ben Maher i unghästklasserna i Knokke, där det blev placering direkt både i 1,40 och i 1,45. Under fuxvalackens första tävlingsår reds han sedan främst av Carly Anthony, men även Daniel Zetterman gjorde ett par starter med den stora – men mycket begåvade – hästen. Därefter var det Emily Mason som tävlade honom mest, fram till Ben Maher tog över på allvar i april 2018.

Explosions ryttare Ben Maher har bara lovord över för sin framgångsrika tävlingskamrat och menar att hästen alltid har en väldig trygghet i allt han gör.
– Han är stor, han är snabb och han har ett stort lugn, säger Ben Maher.

Men han är ingen diva – långt därifrån. I stället är han stallets snällaste häst, som gillar alla människor och allt som har både med tävling och träning att göra.
– Han är den vänligaste hästen i hela stallet, förklarar Ben.

Explosion-w-i-rom
Ben Maher och Explosion W i Rom

Guldkantad härstamning

Pappa Chacco-Blue är den mest framstående förärvaren i internationell hoppavel och morfar Baloubet du Rouet en av de mest framgångsrika tävlingshingstarna genom tiderna – och även han otroligt betydelsefull i hoppaveln. Lägg dessutom till att mamman Untouchable själv hoppade internationella 1,60-klasser innan det blev avel på heltid.

Explosion har en framgångsrik uppfödare genom Willy Wijnen, som i år utsågs till Årets uppfödare av stamboken KWPN. Men det är inte bara hopphästar som kommer från honom. Tre godkända dressyrhingstar kommer också från gården i Berlicum, inte långt från ’s-Hertogenbosch. Stamstoet Barina (e Sultan-Epigon), mormor till Explosion, har lämnat både dressyr- och hopphästar i internationell toppklass.

Explosion-i-rom
Ben Maher och Explosion.

Fantastiska framgångar

Sedan Ben Maher tog över tyglarna på Explosion W till GCT i Shanghai i april 2018 har ekipaget en resultatrad som de flesta bara kan drömma om. De har vunnit GCT-klassen sex gånger under 2018-2019 och dessutom totalt båda åren. Vid EM i Rotterdam blev det brons i lag och silver individuellt. De var också trea Aachens Grand Prix.

Svensk inblandning

I juni 2017 startade Daniel Zetterman Explosion W i tre 1,30-klasser i Boleswort, med idel felfritt resultat. Dessutom var Alma Björklund en av dem som tävlade Explosions mamma Untouchable, som gick in i sporten efter att ha fått fyra avkommor. Alma och Untouchable var bland annat med i det svenska EM-laget för unga ryttare 2013.

140637_ms_04__ms15945
Alma Björkdahl på Untouchable, mor till Explosion W.

Gillar att tävla utomhus

Explosion W har bara gjort två tävlingar inomhus i sin internationella karriär. Det var i Genève i samband med Top 10-finalen 2018 och GCT:s Superfinal i Prag. Båda gångerna blev resultaten inte riktigt lika lysande som vi är vana vid. Återstår att se om det blir en fullträff även inne, när det snart är dags för en ny final i Prag.

Fakta

I detalj: Explosion W

Född: 12 april 2009 hos Willy Wijnen, Nederländerna.

Stambok: KWPN.

Härstamning:  e Chacco-Blue u Untouchable e Baloubet du Rouet.

Ägare: Poden Farms.

Smeknamn: BFG (Big Friendly Giant).

Titel: Rankad som världens bästa hopphäst 2018–2019.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 22 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden