Sverige
14 juni 2018 09:10

Uppsalastudenter forskar fram ny maskdiagnostik

ParasiterEn smart bakterie som kan hitta larver av lilla blodmasken i hästen och rapportera deras antal. Det kan vara framtidens sätt att se vilka hästar som behöver avmaskas.

Uppsalastudenter forskar fram ny maskdiagnostik
Nu kan SLU göra tester gällande WFFS. Arkivbild: Likoper/Istock

Träckprov känner de flesta hästägare till, men det kan finnas bättre sätt att kontrollera maskbördan hos hästar än att räkna det antal ägg som de vuxna maskarna ger ifrån sig i träcken.

Det syns i inälvorna om hästen är behäftad med den lilla blodmasken.Matilda Brink och Elin Ramström.

Ett sådant kan vara att på biosyntetisk väg kunna upptäcka det verkliga antalet parasiter. Detta arbetar en grupp om 23 studenter vid Uppsala universitet med för närvarande.

– Under sommaren ska vi arbeta i ett laboratorium och testa fram en smart bakterie som dels detekterar larverna av lilla blodmasken, dels rapporterar detta i hästens träck, berättar Matilda Brink och Elin Ramström, talespersoner för gruppen.

Till sin hjälp har gruppen standardiserade biologiska delar, så kallade Biobricks, som byggs med DNA och som ger dem möjlighet att konstruera och designa egna system. Genom att styra DNA i bakterier och andra organismer kan man nu programmera dem som om de vore datorer.
– Det syns i inälvorna om hästen är behäftad med den lilla blodmasken, den designade bakterien kan då uppreglera eller uttrycka vissa gener. Den fungerar både som en detektor och en reporter av hur mycket parasiter det finns i hästen. Det ger en bättre detektion.

– Utöver att finna lilla blodmasken i slemhinnorna inne i hästens mage, kommer vi att kunna styra bakterierna till att i stället detektera larver av stor blodmask i gräset.

– Men först och främst koncentrerar vi oss på lilla blodmasken, sedan kan vi vidareutveckla vår diagnostikmetod till andra parasiter och även andra djurslag.

Målet är att detta ska utmynna i en praktisk produkt som hästägare kan använda sig av; hästen utfodras med bakterien som sedan ”talar om” hur många larver hästen har i sig. Det innebär en säkrare diagnostik och bara de hästar som verkligen behöver det, kommer att avmaskas.

Projektet utförs tillsammans med Vidilab som sponsrar med viss utrustning. I september ska projektet vara klart, då gruppen avser att delta med sin smarta bakterie vid den årliga iGEM*-tävlingen i Boston i slutet av oktober. Det är en världsomspännande tävling som syftar till att väcka intresset för syntetisk biologi.

*International Genetically Engineered Machine

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden