Sport
10 juli 2017 14:35

Uppstickaren Matilda laddad för största äventyret hittills

När de internationella klasserna tar vid på Falsterbo Horse Show finns en svensk uppstickare i startfältet. Matilda Pettersson, som tog sin första 1,50-placering för bara några månader sedan, är laddad för sin största uppgift hittills.

Uppstickaren Matilda laddad för största äventyret hittills
Matilda Pettersson kör hårt i Falsterbo med fem unghästar och topphästen i de internationella klasserna.

Fyra ryttare kvalade i går in till Falsterbos femstjärniga internationella klasser. Karin Martinsen känner den breda publiken till från bland annat Friends och Scandinavium. Jörgen Larsson, en av landets mesta hoppryttare, är ständigt i farten och behöver knappast något närmare presentation. Robin Ingvarsson har en hel hög av SM-guld och är just nu regerande inomhusmästare.

Den fjärde ryttaren, som skickligt säkrade sin internationella biljett genom andraplatsen i 7 Star-finalen, är däremot mindre känd för många. Matilda Pettersson blir alltså extra spännande att hålla koll på i Falsterbos hetluft.

Vann en bil
– Det känns superkul att vi lyckades. Målet här i Falsterbo var att ta sig till de internationella klasserna och det blir verkligen det största jag har gjort, säger 27-åringen när hon pustar ut efter ärevarv och prisutdelning.
På frågan om vilka hennes främsta meriter i större sammanhang är sedan innan svarar hon ödmjukt att hon hittills inte har gjort ”så mycket märkvärdigt”.
– Men jag lyckades vinna en bil i Agriahoppet, säger hon med ett skratt.

Den vinsten togs på 1,20-nivå, men nu tar hon för sig i högre klasser med Bernt Johanssons Head Over Hills.
– Det är den första häst jag har haft som går högre, så jag hade aldrig ridit 1,50 innan våra starter tillsammans, säger Matilda.


Ekipaget vann 75 000 kronor, utöver sin biljett CSIO5*-biljett. Foto: Roland Thunholm

Lyckad säsong
Head Over Hills (SWB, val f 2008, e Orlando-Irco Marco, uppf Mats Lenhammar/Avbytar Resurs AB, äg JDC Bernt Johansson AB) och Matilda tog sig till 7 Star-finalen som totalfyra efter vårens 7 Star-tävlingar. Head Over Hills reds tidigare av Jonas Rinné, men har sedan drygt två år tillbaka Matilda i sadeln. De startade en 1,50 förra året och tog sin första placering på höjden i februari i år.

Formen ser toppad ut – seger eller placering i 12 av 14 starter sedan april, inklusive två andraplatser i Falsterbo under helgen.
– Jo, han har gått stadigt hela säsongen. Det är först nu jag har etablerat mig på den här nivån.

Fick shettis som baby
Matilda kommer från en riktig hästfamilj där mamma Mona har ridit svår dressyr och medelsvår hoppning. Pappa Bengt, som också har tävlat medelsvår hoppning, växte upp med uppfödning i familjen.

Att Matilda fick sin första shettis redan nio månader gammal är kanske inte så konstigt och sedan dess är det hästar som gäller. Hon driver sin verksamhet med tillridning och försäljning på familjegården i Norrköping där hon har tiotalet hästar i träning. Några unga talanger äger hon själv, medan andra tävlas åt ägarna.
– Jag har börjat få mer och mer fina hästar. I Falsterbo rider jag två 5-åringar, två 6-åringar och därtill en 7-åring, Balisco Line, som är direktkvalad till finalen.

Matilda ser fram emot vad som väntar när de internationella klasserna tar vid, men verkar inte nämnvärt nervös över äventyret på den stora gräsbanan med Head Over Hills.
– Jag går in i bubblan på banan. Det är bara att försöka göra som vanligt.

Fakta Matilda Pettersson:
Ålder: 27
Bor: Bjärby Gård, Norrköping
Klubb: Åby RK
Hästar i Falsterbo:
Herta Beata (SWB, sto, f 2012, e Heartbeat-Maraton, uppf Lena och Veine Andersson, HB Stall A:son, äg Matilda Pettersson)
Sabaton (SWB, val, f 2012, Caréme-Irco Marco, uppf/äg Göran Lindvall)
Ca Cozé (SWB,sto, f 2011, e Cosemo-Maraton, uppf Lena och Veine Andersson, äg Matilda Pettersson)
Vivarri (sto, f 2011, e Ars Vivendi-Collie Mor Hill, uppf Patrick Corbett, ägJummiy Westlund, Mats Eriksson)
•Balisco Line (SWB, val, f 2010, e Baltimore-Quidam de Revel, uppf Anna Ehrner Eriksson, Rolf Eriksson, äg JDC Bernt Johansson AB)
Head Over Hills (SWB, val f 2008, e Orlando-Irco Marco, uppf Mats Lenhammar/Avbytar Resurs AB, äg Bernt Johansson)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden