Krönika
17 maj 2022 09:56

Utnyttja din makt som kund

LedareHästvärlden erbjuds mängder av nya möjligheter till shopping, men med konsumtion följer miljöeffekter. Ridsports redaktionschef uppmanar läsarna att utnyttja sin makt som kund. "Om vi frågar efter produkter som producerats på ett hållbart sätt kommer marknaden att ställa om, men inte förrän då".

Utnyttja din makt som kund
Lena Sellman är redaktionschef på Ridsport. Foto: Ridsport

Många av oss älskar hästgrejer och därmed att shoppa. Och vi erbjuds mängder av möjligheter till det. Det rasar in mejl i min mejlbox med erbjudanden om nya kollektioner, nya färger och nya prylar till både mig själv och hästen. Det är som värsta filmpremiären varje vecka, känns det som. Dessutom förväntas jag färgmatcha allt ifrån huvan ner till lindorna runt benen. Självklart finns det en top till ryttaren i samma färg som allt det andra.

Schabrak verkar vara särskilt populära. Om man tittar på just dem hinner i alla fall jag omöjligt slita ut ett schabrak innan nästa färg och modell är inne. Ska jag hänga med i modet blir det snabbt en väldigt dyr affär, eftersom schabraken dessutom blivit orimligt dyra på senare år. (Skulle gärna vilja veta företagens förtjänst på dem.)

Ska jag hänga med i modet blir det snabbt en väldigt dyr affär.

Men med konsumtion följer miljöeffekter, som i princip alltid är negativa. Jag läste precis att det i snitt går åt sex kvadratmeter tyg till ett ofodrat hästtäcke. I rapporten Hästen och hållbar utveckling beräknar man att det finns en miljon hästtäcken i Sverige. You do the math. Är det rimligt att vi – när vi vet hur stor påverkan konsumtion har på miljön – shoppar så mycket nya grejer till oss och våra hästar?

Rapporten tipsar om hur vi kan hjälpa till att minska skadorna på miljön: handla inte i onödan, leta second hand, välj bra kvalitet och vårda prylarna för att förlänga livslängden. Tvätta i så låga temperaturer som möjligt med miljövänliga tvättprodukter. Lappa och laga när något går sönder (tips om det finns i senaste numret av tidningen Ridsport). Pratade med en kompis i dag. Hon har fortfarande kvar en 30 år gammal ”brandslangs”-sadelgjord i fullt fungerande skick, fantastiskt!

Om vi frågar efter produkter som producerats på ett hållbart sätt kommer marknaden att ställa om.

Det kanske viktigaste av allt är att utnyttja din makt som kund. Om vi frågar efter produkter som producerats på ett hållbart sätt kommer marknaden att ställa om, men inte förrän då.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden