Krönika
15 juli 2019 09:16

”Vad hade svensk ridsport varit utan fotfolkets engagemang och drömmar?”

Falsterbo Horse ShowFalsterbotävlingarna växer och frodas och allt fler kan vara med på tävlingen. Ridsports krönikör Annelie Frank har svårt att tänka sig vad svensk ridsport skulle vara utan drömmarna och engagemanget som tävlingarna skapar.

”Vad hade svensk ridsport varit utan fotfolkets engagemang och drömmar?”
Ridsports Annelie Frank har svårt att tänka sig ridsport-Sverige utan Falsterbo Horse Show. Foto: Annelie Frank

Det spelar egentligen ingen roll vad du som intresserad och engagerad i svensk ridsport håller på med – att få vara med i Falsterbo är en realistisk dröm för de flesta.

Mr Falsterbo, Jana Wannius, har succesivt designat ett program för den nio dagar långa hästfesten som är inkluderande för allt fler kategorier hästmänniskor.
Det är flera hundra unghästar i hoppning och dressyr med sina respektive ägare och uppfödare. Det är amatörekipage i dressyr och hoppning, det är islandshästryttare, kuskar, ponny-ryttare, ungdomsryttare och children. Det är nästan 900 ryttare – de flesta från Sverige – som alla har anhöriga och vänner som gärna vill följa någon de känner på plats i Falsterbo.

Nostalgifaktorn genom den anrika historien samt högklassig internationell hoppsport under de femstjärniga hopptävlingarna bidrar också till att många har en alldeles speciell relation till Falsterbo.

Falsterbo är en tävling som ständigt utvecklas – och utvecklingen går åt hållet att ännu fler ska kunna få vara med.

Varje år träffar jag personer som länge, länge har drömt att få rida i Falsterbo och äntligen har lyckats. Det är 37-åriga trebarnsmammor som gör Falsterbodebut via hoppningens unghästklasser, det är 43-åringar som gör sin Falsterbo-debut i dressyrens amatörtour och det är 60-åriga hobbyuppfödare som är omåttligt stolta när de för första gången står med som uppfödare 
i programmet.

Falsterbokonceptet är en möjlighet för ”vem som helst” att drömma om att en dag kunna delta på något sätt, det är gräsrotsengagemang och gummistövlar, hästtjejer som köper hästgodis 
i hinkar, kaninhoppning och mormödrar som åker på sin första hästtävling.

Jag har svårt att tänka mig någon annan tävlingsplats som både har skapat och uppfyllt så många drömmar hos hästfolk som Falsterbo Horse Show har gjort genom åren.

Jag har också svårt att tänka mig vad svensk ridsport skulle vara utan dessa drömmar och det engagemang för sporten som drömmarna skapar.

Jag tror att Falsterbotävlingarna växer och frodas genom alla drömmar som uppfylls på de tre tävlingsbanorna varje år, genom möjligheten för så många att kunna få känna sig delaktiga i sporten de älskar.

Därför vill jag ta tillfället i akt att tacka Falsterbo Horse Show för alla drömmar som tävlingen uppfyller. Varje år.

Vad hade svensk ridsport varit utan fotfolkets engagemang och drömmar? Förmodligen mycket, mycket tråkigare.

Detta är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nr 13/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden