Porträtt
29 augusti 2014 06:22
Ridsportplus

Valegro ratad som hingst – tog dubbla OS-guld

"Vem som helst kunde ha köpt Valegro som unghäst. Han kostade inga stora pengar alls." Det sade stjärnans delägare Carl Hester 2011, när Valegro just hade blivit uttagen till EM med Hesters elev Charlotte Dujardin. Någon månad senare vann ekipaget EM-guld i lag och ett år senare dubbla OS- guld i London. (Ņterpublicering från Ridsport nr 13, 2013)

Valegro ratad som hingst – tog dubbla OS-guld
Valegro och Charlotte Dujardin, tillsammans med tränare Carl Hester på Uthopia, under prisutdelningen för lagdressyren i OS 2012. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Före OS var tanken att Valegro skulle säljas. Efter OS värderades valacken, enligt vissa spekulationer, till 200 miljoner kronor. Sedan har spekulationerna om Valegros framtid fortsatt, men i dag rider Charlotte Dujardin VM i Caen.
I midsommarhelgen (förra året) årsdebuterade ekipaget i Rotterdam med 87 procent i küren. Men hemma promenadrids Valegro av en dam på 76 år, Trish Gardner, som red OS 1988 och är god vän till Carl.

Carl Hester såg Valegro som unghingst vid en regional hingstvisning i Ermelo. Nämnden gav avslag.
– Jag frågade faktiskt aldrig varför han inte fick gå vidare, för han såg väldigt bra ut vid visningen.
Det berättade den tidigare ägaren Gertjan van Olst när KWPN:s medlemstidning In de Strengen redan 2010 uppmärksammade Valegro som en talang. (Den holländska premieringsnämnden har tidigare kasserat hingstar som Heartbreaker och Cardento, samt varit skeptiska till Libero H och Voltaire.)
– Carl köper regelbundet från oss. Jag trodde att den här Negro-avkomman verkligen skulle passa honom, berättade van Olst.
– Negros avkommor har ofta mycket bra bakbensmekanik. Det hade Valegro också.

Valegro har som många andra dressyrstjärnor hoppblod i ådrorna. På mödernet finns Ladykiller xx, morfar är e Voltaire-Nimmerdor.
Både mormor och mamma vann sina 3-årsvisningar i regionen Zeeland, där uppfödaren Joop Hanse suttit i distriktsstyrelsen för KWPN.
– Som unghäst gjorde Valegros mamma ett bra allroundtest med bra poäng i både dressyr och hoppning. Så vi tänkte att det vore trevligt att avla en dressyrhäst. Vi fick ögonen på Negro hos Gertjan van Olst, berättade Joop för KWPN.
Negro var samma år fyra på unghäst-VM i Verden, men fick senare sin tävlingskarriär stoppad av en skada. Han har också hoppblod; farfar är Le Mexico, morfar Farn.

– Titta, han har en riktig hopphästgalopp. Man kan riktigt se honom gå emot ett hinder, men inte tillsammans med mig förstås,  sade Carl Hester när han våren 2008 visade Valegro i en clinic på Badmintons fälttävlan.
Efter ankomsten till England höll Valegro på att bli såld.
– När han kom tyckte jag först att han var i minsta laget. Strax efter det kom det en dam som passade honom i storlek och köpte honom. Men affären gick inte igenom. Med facit i hand var det en väldig tur för mig. När Valegro väl vuxit klart passade han mig jättebra, sade Carl, som i stället sålde en andel till sin hästägare Roly Luard. Denne ägde redan Escapado, som gick OS 2004 och EM 2005.
 
Efter något år lät Hester sin unga stalljockey Charlotte Dujardin ta över.
– Jag började rida honom och sedan lät jag inte Carl få tillbaka honom. Jag sade typ att ”hm, den här är min”, har Charlotte berättat.
Ekipaget gjorde rent hus i engelska unghästchampionat. Men Carl valde bort unghäst-VM.
– Valegro travade ända från början som en potentiell GP-häst ska, med mycket aktion. För att hävda sig i Verden måste en häst trava på ett annat sätt, större och med mer schvung. Så att åka dit var ingen idé, för han hade ingen chans till medalj, sade Carl till tidningen In de Strengen.
– Jag har alltid trott att han skulle bli en Grand Prix-häst, han verkade född till det.

Till en början tyckte dock Carl att Valegro var lite hektisk i sina rörelser:
– Men när jag såg förbi det kunde jag se hans talang för piaff och passage. En annan av hans starka punkter är att hans framben är lika spektakulära som hans bakben. Han har dessutom en underbar inställning.
Charlotte Dujardin berättar att Valegro var väldigt, väldigt het som unghäst.
– Men aldrig dum. Han reste sig inte, han blockade aldrig, var aldrig istadig. Han var bara bokstavligen het. Han hade all denna power och visste inte var han skulle göra av den, säger hon.
– Han var samtidigt väldigt lätt att utbilda, mycket, mycket smart. Man lärde honom något och nästa dag kunde han det.

Men när Valegro var fyra år varnade domaren Stephen Clarke för att valacken hade för stor galopp och kanske inte skulle klara samling.
– Hans galopp var så stor att han kunde ta fyra kliv och sedan var man i andra ändan av långsidan, har Charlotte sagt i en intervju på webben.
– När han var fem jobbade vi mycket med att samla honom, och nu har han fått tior för sin galopp, förklarade Carl våren 2008, när Valegro var sex.
– Nu är han så lättriden, man kan ta honom vart som helst, rida ut på fälten, och han älskar folk, sade Charlotte vid EM 2011.
Även utomstående har svårt att hålla igen lovorden. Något år före EM, vid CDI i Zwolle, sade domaren Wim Ernes:
– En potentiell topphäst.
Carl Hester har ofta fått frågan varför han inte har tagit tillbaka Valegro från Charlotte och tävlar honom själv.
– Har du sett Charlotte när hon är ursinnig? Det vill du helst slippa.
I allvarligare stunder säger han att han gillar att ge chansen till en yngre ryttare.

Fakta Valegro
Val e Negro u Maifleur e Gershwin.
Kallas för Blueberry – hans mörka hårrem brukade få en blåaktig ton på sommaren.

2002
Föds hos Joop och Maartje Hanse,. Säljs två dagar gammal till Gertjan van Olst, ägare till fadern Negro och gift med landslagsryttaren Anne van Olst. Farfar Ferro går VM i Jerez.
2004-2005
Får avslag som hingstämne, säljs till Carl Hester. Kastreras och rids in vid 3,5 års ålder.
2006
4-årschampion i Storbritannien med Carl Hester. Säljs till en kvinnlig ryttare men affären går tillbaka.
2007
5-årschampion i Storbritannien med Charlotte Dujardin.
2008
6-årschampion med Charlotte Dujardin. ”Den mest framgångsrika unghäst vi haft i stallet”, säger Carl vid en clinic på våren.
2009
Vinner sin debut i Prix S:t Georges vid Royal Windsor.
2010
Gör sin första internationella start; vinner Prix S:t Georges och Intermèdiaire I på Sunshine Tour i Spanien.
2011
Debuterar GP nationellt i januari med 74 %, kommer tvåa i den internationella GP-debuten, vinner GPS i Saumur i maj samt GPS i Hickstead juli. Lagguld på EM (78,8 %), vinner världscupen i Olympia i december.
2012
Slår världsrekord i GPS i Hagen i april med 88,0 %, slår brittiskt rekord i kür, 90,6 %. I juli OS-guld i lag, 83,2 %, och i kür, 90,08 %. Vinner åter världscupen i Olympia i december.
2013
Vinner årsdebuten i Rotterdam, 82,1 % i GP, får 87,4 % i küren.
Individuellt EM-guld och EM-brons i lag i Herning. Slår också världsrekord i GP, 85,942 procent.
Nytt världsrekord i kûr, 93,975 procent, i Olympia, London.
2014
Sätter återigen nytt världsrekord i GP, 87,129 procent, i världscupfinalen (som hon också vinner) i Lyon.
Individuellt VM-guld, GP Specialen, VM i Normandie

Detta reportage publicerades ursprungligen i Ridsport nummer 13, 2013 och har uppdaterats något sedan det publicerades.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden