Sverige
23 februari 15:11
Ridsportplus

Vanskötte hästar till en självdog – får djurförbud

Vanvårdade hästarEn kvinna i Västerbotten får djurförbud efter att ha vanskött sina hästar så illa att en självdog och flera behövde avlivas. 

Vanskötte hästar till en självdog – får djurförbud
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Darius Murawski/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Länsstyrelsen i Västerbotten fick i september 2019 en anmälan från Distriktsveterinärerna i Lycksele om bristande djurhållning hos en kvinna boende i kommunen. Enligt anmälan var en häst i så dåligt skick att den självdog dagen efter veterinärbesöket.

När länsstyrelsen i början av oktober kom för att inspektera djurhållningen fann man sju ponnyer, varav flera var i behov av veterinärvård eller avlivning. Flera av ponnyerna stapplade fram och visade tydliga tecken på smärta.

Kvinnan uppgav att hon trodde att ponnyerna hade återkommande problem med fång, och att hon själv hade medicinerat ponnyerna med en receptbelagd medicin som skrivits ut tidigare till en annan sjuk ponny. I övrigt hade hon inte vidtagit några åtgärder.

Länsstyrelsen noterade också att två ponnyer var magra samt att ponnyerna hade för lite strömedel för att kunna ligga ner bekvämt, och skyddas mot kyla underifrån. Ponnyerna filmades vid besöket och filmerna visar tydligt att djuren inte kunde röra sig normalt och att de visade tecken på smärta.

Mycket stort lidande

Länsstyrelsen förelade kvinnan muntligen att låta veterinärundersöka ponnyerna och följa veterinärens ordination, samt att sända veterinärintyg eller journalutdrag till länsstyrelsen inom en vecka. I slutet på veckan meddelade kvinnan att fem av hennes ponnyer avlivats och någon dag senare meddelade Distriktsveterinärerna i Lycksele att ytterligare en ponny tagits bort.

Enligt veterinärintyg i slutet av oktober bedömdes en ponny ha utsatts för stort lidande medan fyra andra bedömdes ha utsatts för ett mycket stort lidande. Två av ponnyerna bedömdes också ha haft akut dålig munhälsa.

Kvinnan överklagade länsstyrelsens föreläggande och anförde bland annat att den ponnyn som hade utsatts för stort lidande bara var gammal, men i övrigt var den frisk, pigg och fräsch.

Kvinnan anförde också att två av de andra ponnyerna höll på att återhämta sig. Överklagandet avslogs dock av förvaltningsrätten.

Djurförbud tills vidare

I april 2021 dömdes kvinna för djurplågeri i tingsrätten avseende de sex ponnyerna, och överklagade till hovrätten. Hovrätten fastställde dock domen som också har vunnit laga kraft.

I december 2021 fattade länsstyrelsen beslut om att förbjuda kvinnan att ha hand om hovbärande djur och förbudet gäller tills vidare. Kvinnan har fått möjlighet att yttra sig i anslutning till beslutet och har bland annat anfört att det har varit omöjligt att få ut en veterinär till gården.

Efter allt hon har upplevt med Distriktsveterinärerna i Lycksele kommer hon aldrig mer att hålla gårdsdjur i Sverige. Kvinnan har även uttryckt att hon helt har tappat förtroendet för det svenska systemet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden