Sverige
21 februari 11:45

Kvinna åtalas för djurplågeri

Misstänkt brottTvå hästar i Västerbotten fick avlivas, då de var i så dåligt skick att länsstyrelsen ansåg att det var enda utvägen. Nu åtalas hästägaren för djurplågeri.

Kvinna åtalas för djurplågeri
Kvinnan misstänks ha vanvårdat hästarna under en längre tid. Nu står hon åtalad för djurplågeri, ett brott hon nekar till. Foto: iStock

Under våren 2021 gjordes en anmälan om djurplågeri till polisen, om att det fanns vanvårdade hästar i ett stall i Västerbotten. Länsstyrelsen kontaktades och när djurskyddshandläggarna kom till gården hittades två kraftigt avmagrade hästar, skriver Norran.

Efter att veterinär undersökt hästarna kunde man konstatera att hästarna varit utsatta för fysiskt och psykiskt lidande under en längre tid. Enligt veterinären led hästarna av muskelatrofi, som leder till muskelsvaghet, samt ögoninflammation och bristfällig hovvård. Det saknades även vindskydd och en torr plats att vila på. Länsstyrelsen beslutade därför att omhänderta hästarna, och att de måste avlivas på grund av det dåliga skick de befann sig i.

Hästägaren förnekar brott och menar att hästarna hela tiden hade fri tillgång till mat, vatten och stall. I förhör säger kvinnan att hästarna togs in morgon och kväll.

Efter att hästarna avlivats har polisen gått vidare med fallet och kvinnan åtalas nu misstänkt för djurplågeri. Enligt Norran finns bevis i form av veterinärintyg, rapporten från djurskyddskontrollen samt en videofilm från djurskyddskontrollen. Fallet tas upp i tingsrätten i slutet av mars.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden