Debatt
30 maj 2016 08:20

Varför vill Ridsportförbundet inte ha en ordentlig hoppserie?

Åååh, vad jag skulle önska att ridsporten hade en ordentlig SM-serie i hoppning. Precis som fotbollen har allsvenskan, hockeyn har SHL och handbollen har sin Eliteserie.

Serier som sänds i de stora TV-kanalerna, rapporteras ordentligt i massmedia och följs av mängder med allmänt sportintresserade personer.

Ja, gärna serier i fälttävlan och dressyr också förstås och varför inte voltige?

Ridsporten är den sport, som efter fotbollen, har flest antal utövare i landet. Det märks inte i media och tyvärr är det nog så att Svenska Ridsportförbundet får ta på sig en stor del av skulden till att sporten lever ett liv i skymundan.

Om jag har riktigt tur, kan jag någon gång, då och då, läsa några centimeter i resultatbörsen om svenska resultat på internationella tävlingar i min morgontidning. Det kan också dyka upp någon artikel om det är någon skandal med doping eller om något hänt kring Sylve Söderstrand. Vanliga sportreferat är ytterligt sällsynt.

Som varandes journalist i hela mitt yrkesverksamma liv, vet jag att läsare älskar rankinglistor. Jag har diskuterat rankinglistor i hela mitt liv på redaktionen och då har det inte gällt sport. Journalister älskar också rankinglistor. Rankinglistor gör det lättare att förstå och förklara, referera och rapportera. För att ha en rankinglista behövs en serie och för att den ska vara intressant ska den vara av hög kvalité.

Alltså behövs kvalitetsserier i svensk ridsport i alla grenar. Först då kommer sporten att få mediauppmärksamhet på sportsidorna.

En serie ger möjlighet att profilera ekipagen. Publik som inte är insatt får lättare att känna igen toppryttarna. Några ryttare kommer igen gång efter gång, men ibland finns en uppstickare med och då är det lätt för de allmänna sportsidorna att hänga på och skriva. Igenkänningseffekten är viktig för alla som inte följer ridsporten specifikt.

Två gånger har jag tillsammans med Svenska Ridsportförbundet försökt att få till en sådan serie i hoppning. Första gången var 2007/2008, då jag satt i hoppkommittén och marknadskommittén, under Anders Ekbergs ordförandeskap. Vi kom en bra bit på väg. Sedan avgick Anders Ekberg och hoppkommittén. Gunnar Larsson blev ny ordförande och serien föll i glömska.

Runt 2010, fortfarande ledsen över den njugga publiciteten gällande ridsporten och läsandes de centimeterstora resultatnoteringarna, kom jag i kontakt med ett företag som arbetade med TV-sända rättigheter för sport. Företaget var intresserat av att garantera eventuella förluster för en TV-sänd SM-serie. Intäkter skulle i längden komma från sponsorer.

Jag kontaktade då generalsekreterare Carina Sjöberg. Vi fick till slut till ett möte med sportchefen Wiveka Lundh och styrelseledamoten, Gunilla Wikman. Tiden gick och gick. Under samma tidsperiod försökte Sylve Söderstrand få förbundet intresserad av att sätta upp en serie, som sedermera blev VW Grand Prix, dock utan tanke på TV-sändningar. Här var det enbart sponsorskapet som intresserade förbundet.

Under minst ett års tid höll vi månatliga möten med ridsportförbundet om en SM-liknande serie, typ Världscupen fast på svenska. Förbundet var oroligt för att stöta sig med VW och arbetet mynnade ut i den av Tim Smart finansierade Swedish Riders Trophy på 1,35- 1,40. Inte riktigt någon publikdragande kvalitetsserie men mycket bra för ryttarna med bra prispengar och bra tävlingsplatser.

Tim Smart sände själv serien på sin egen betalkanal Horse1, som sedermera köptes upp av Horse and Country-kanalen.

De stora TV-kanalerna har sakta börjat förstå det stora intresset för ridsporten och framför allt SVT sänder allt mer ridsport. Regelbundna sändningar av Världscupen i hoppning, succéserien Ryttareliten, Ryttarprinsen, Ponnyakuten är några av produktionerna.

Så läser jag i Ridsport nr 10 (19 maj) att ridsportförbundet inte ens är intresserad av att managera det som såg ut att kunna bli en ny lyckad serie, nämligen 7-Star Spring Tour. VW Grand Prix är avslutad som serie och så även Swedish Riders Trophy. Agrias olika serier ska nu ”granskas”.

Vad är det som ridsportförbundet har så svårt att förstå med att serier är bra! För utövarna, för publiken och för media.

Kan någon förklara problemet för mig?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden