Träningstips
12 augusti 2020 12:04
Ridsportplus

Variera för bättre precision

ProblemlösningFyll på verktygslådan med fler basövningar och jobba med variation för att nå både precision och lösgjordhet i dressyren. Grand Prix-ryttaren Emelie Eklund ger Ridsports läsare sina bästa tips.

Variera för bättre precision
Emelie Eklund rider valacken Detroit (f -05 e Don Fredrico-Aarking xx, uppf Wilhelm Carmienke). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Redigerade_emelieeklund_05
Emelie Eklund är är Grand Prix-ryttare och C-tränare i dressyr. Hon har ridit SM och NM som young rider och 2018 fick hon Eric Lettes stipendium. Foto: Roland Thunholm

En del elever kan ha svårt att komma på övningar till ridpassen, upplever tränaren och GP-ryttaren Emelie Eklund.
– De är kanske inte så vana vid att rida dressyr på det sättet och vet inte exakt hur de ska lösgöra och fokusera, och hamnar lätt bara på volten. Det krävs rutin och träning för att rida planerade, effektiva ridpass.

En av Emelie Eklunds övningar är till för att få alerta hästar och ryttare. Det handlar om att använda sig av voltens fyra vändpunkter där det ska hända något nytt hela tiden. Men det är också bra att öva på precision inför tävlingar.
– Dressyren är krävande, vi ska vara på en öppen bana med alla distraktioner på utsidan och hålla hästen elektrisk, avspänd och koncentrerad på oss. För att lyckas måste vi ha ridit grundarbete och övat precision även i grundridningen.

Ridningen blir något som hästen blir lugn av

När precisionen blivit en del av ridningen blir den en del av ett system som hästen är van vid, menar Emelie Eklund.
– Ridningen på banan blir inte ytterligare en stress eller press utan snarare något som hästen blir lugn av och känner igen sig i.

Övningen som beskrivs här bredvid är en bra början.
– Den är bra för den som vill öka ut verktygslådan med fler grundövningar. Ganska snart märker ryttaren att hästen blivit lösgjord utan att fokus legat på det, säger Emelie Eklund.

Redigerade_emelieeklund_02
Övergångar vid punkter Foto: Roland Thunholm

1. Övergångar vid punkter

Om du har 20×60-bana är det bra att jobba med markeringar, som tejpbitar eller lappar, alternativt koner, för att få koll på vändpunkterna.

Rid på mittvolten i trav. Vid två vändpunkter, E och B, sakta av till skritt och skritta sex steg. Kom sedan fram i trav igen.
– Sakta av tre steg före bokstaven och skritta sex steg. Innan hästen är alert kommer ryttaren märka att det tar kanske två steg att förbereda för den nya gångarten, så det gäller att börja tänka trav på skrittsteg nummer fyra. Så småningom kan man påbörja övergången vid steg fem eller sex, när hästen är alert.

Försök att hålla precisionen och vägen.
– För att lyckas på tävlingsbanan måste vi ha ridit grundarbete och övat precision. När vi gör det på banan blir det ett system som hästen är van vid.

Volter
Snögubben

2. Snögubben

Gå på stora mittvolten på den 20×40-bana. Vid punkterna på de öppna sidorna, vänd ut och gör en 10-metersvolt åt andra hållet. Det blir som en snögubbe.
– Det som brukar vara svårt i början är planera ytorna. Har du dragit dig ut mer än 20 meter på den stora volten blir 10-metersvolten för liten, säger Emelie.

Försök att inte tappa utsidan på det öppna spåret, då blir det svårt att hinna forma om till den nya volten. Det gäller att verkligen forma hästen i bytet mellan volterna. Många ryttare genar vid voltbyte och hästen gör sig rak snarare än att forma om sig i den nya volten. Tänk att du ska rida rakt fram några steg och forma om.

Den här övningen kan du kombinera med övning ett, det vill säga att göra övergångar skritt-trav vid E och B mellan volterna.

Redigerade_emelieeklund_01
Tempoväxlingar Foto: Roland Thunholm

Tempoväxlingar

Dela upp 20×40-banan i två och håll dig på ena volten. Då har du dina vändpunkter vid bokstäverna och slipper jobba med koner eller markeringar.

Nu är det dags att göra tempoväxlingar vid varje vändpunkt.
– Vanliga misstag här är att ryttaren glömt bort att förbereda, och börjar förbereda vid punkten. Det gäller att experimentera sig fram. Ryttaren brukar upptäcka att det går mycket snabbare att förbereda hästen eftersom den blivit alert, säger Emelie.

I stället för att ligga på volt efter volt händer det något fyra gånger per volt – det blir ingen slentrianridning.

Ett sista steg kan vara att lägga till övergångar och/eller halvhalter vid varje vändpunkt.
– Jag tycker väldigt mycket om evighets-övningar för du kan vara kvar i övningen tills du får rätt känsla. Du behöver inte avbryta och göra om ifall du kommer fel och får en miss.

Redigerade_emelieeklund_04
Emelie Eklund och Detroit. Foto: Roland Thunholm

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden