Hoppning
19 december 2021 15:31

Hemmaryttarna visade storform i London

InternationelltNu är världscupklassen i London med svenska Angelie von Essen klar och det var hemmaryttarna som dominerade.

Hemmaryttarna visade storform i London
London är värd för helgens omgång i världscupen. Foto: FEI/Massimo Argenziano

De svenska världscupekipagen tillhör den västeuropeiska ligan och måste alltså tillhöra de 18 bästa i den för att ta sig till finalen i tyska Leipzig i början av april.

Söndagens omgång i London hade Englandsbaserade svenskan Angelie von Essen/Cochella (HOLST sto f 2005 e Cartani-Lord, uppf Karsten Voss, äg Martin Dawes) i startlistan som nummer 18. Det handlar om den sjätte av tio deltävlingar.

De 35 ekipagen hade en bana med 13 juliga hinder och 17 språng att ta sig an, bland annat en trekombination och två tvåkombinationer. Irlands Anthony Condon visade tidigt att banan gick att klara utan fel genom att sätta första nollan med SFS Vincomte. 

För flera av de tidiga ekipagen i klassen var hinder 4 knepigt. Distanserna fram dit var inte helt enkla, och hindret var även optiskt lite knepigt med polkagrismönster.

Whitaker till omhoppning

Publikfavoriten och hemmaryttaren Jack Whitaker, son till välkände hoppryttaren Michael Whitaker, och spänstige Haya Loma N bjöd på härlig hoppning och fick stora applåder när de var felfria in i mål och säkrade omhoppningen.

Därefter trillade nollorna in, bland annat genom finska Noora Forsten/Con Caya. När tolv ekipage gjort sitt var fem felfria.

Norges Geir Gulliksen och atletiske energiknippet VDL Groep Quatro gjorde inte heller några misstag och tog sig vidare till omhoppning.

När legendaren John Whitaker red in på banan tillsammans med Unick du Francport var det knäpptyst inne på den stora arenan. Den rutinerade veteranen lotsade sin häst väl runt och såg till att det blev ännu en Whitaker till omhoppning.

Nedslag för svenskan

Angelie von Essens runda med Cochella såg att vara lite orytmisk och det där riktiga flytet infann sig aldrig. Det blev två nedslag och 1 tidsfel.

Nederländernas Harrie Smolders bjöd på en härligt rytmisk, balanserad och felfri grundomgång med Monaco.

Kombinationerna ställde till det en hel för ryttarna, och flera av de mer namnkunniga ryttaren korsade mållinjen med nedslag i protokollet.

Uppvisning av Maher

Storbritanniens Ben Maher och bildsköne Faltic HB har bara varit ett tävlingsekipage i en dryg månad. Innan dess reds 11-åringen av Irlands Eoin Gallagher. Faltic HB visade utmärkt teknik och uppmärksamhet och blev klassens åttonde nolla när några få återstod i grundomgången.

De brittiska ryttarna fortsatte göra klassrundor. Harry Charles och ivrige Stardust gjorde allt rätt och tog sig till omhoppning.

Britten Matthew Sampson såg ut att inte tro det var sant när han satte nollan tillsammans med Geneve R. Han gjorde ivriga segergester när han red i mål som den elfte felfria. I omhoppningen har han också fördelen att starta sist.

Nedslag inledde omhoppningen

De båda första startande i omhoppningen såg inte ut att satsa allt, och fick också med sig varsin bom.

Irlands Michael G Duffy tog chansen, och satte bra tryck i Lapuccino och fick allt att stämma. Det blev felfritt med en tid som såg ut att vara tillräckligt snabb för att de som kom efter och vill vinna måste chansa lite.

Noora Forsten/Con Caya visade direkt efter att tiden gick att slå, men i det fräcka tempot kom de lite för nära en stor oxer och fick ett nedslag.

Geir Gulliksen vände snabbt i landningarna och hans häst såg ut att ha ögon i hovarna när han drog upp dem så kvickt, så kvickt. Det var både snabbt och felfritt och norsk ledning i klassen.

John Whitaker fick till ett nästan magiskt flyt i omhoppningen där den storhoppande hästen följde honom smidigt runt. När publiken insåg att deras nationalhjälte kunde ta ledningen började de jubla i anridningen mot sista hindret. Ekipaget var felfritt och kapade ledartiden med nästan en sekund.

Skakigt första språng

Harrie Smolders fick en skakig start med en lång avsprångspunkt på en sned linje redan över första hindret. Det var sedan lite av och på resten av rundan, men den långgalopperade hästen var felfri och kapade ledartiden ytterligare.

Harry Charles visade att det gick att rida ännu snabbare och fick stående ovationer när han gick i mål som ny ledare. Matthew Sampson satsade lite väl friskt och kom i ett mellanläge där hästen inte kunde hoppa.

Harry Charles vann, Harrie Smolders blev tvåa och John Whitaker blev trea.

Liveresultat

Banskiss

Livesändning ClipMyHorse

Livesändning SVT Play, start 15.25

På söndagen fanns också några svenskar på plats för att hoppa världscup i den centraleuropeiska ligan i Poznan, Polen. Rolf-Göran Bengtsson, Karolina KielbasaBorgström och Erica Swartz på plats. Erica Swartz och Madonna lyckades bäst av de svenska ekipagen med 8 fel och en 20:e plats.

Resultat, Polen

Peder Fredricson kom tvåa i en världscupklass i Saudiarabien i fredags.

Det är speciella regler för hur poängen från andra ligan än den egna räknas i världscupen.

Start- och resultatlistor, London

Datum och platser, samtliga ligor i världscupen säsongen 2021/2022

Regler, världscupen i hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden