Hoppning
6 november 2022 14:22

Ny svensk triumf i hoppningens världscup

InternationelltVärldscuphoppningarna i italienska Verona med tre svenskar är färdighoppad och det blev en svensk vinnare för andra gången den här säsongen. Svenske världsettan Henrik von Eckermann fortsätter att leverera och hoppade hem segern tillsammans med VM-hjälten King Edward.

Ny svensk triumf i hoppningens världscup
Henrik von Eckermann. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Roland Thunholm

Ekipagen hade en 1,60-bana med 13 hinder och 16 språng att ta sig an. 40 ekipage kom till start

Det skulle dröja till startnummer åtta innan en felfri ritt kom. Det var genom Nicola Philippaerts och Katanga v/h Dingeshof (BWP sto f 2010 e Cardento-Tornedo FCS, uppf L Vermeulen, äg Team Philippaerts, Familie Lens, AMB Holding NV). Stoet, med sitt karaktäristiskt oroliga huvud, visade fin och kvick hoppning i ett fräscht tempo.

Norges Victoria Gulliksen/Equine America Papa Roach har haft en stark start på årets världscupsäsong med en andra- och en sjätteplats. Detta gör att hon leder den västeuropeiska ligan. På söndagen höll det dock inte hela vägen för det sammansvetsade ekipaget. De klarade den utslagsgivande trekombinationen, nummer 9, och andra svårigheter fint. Däremot föll andra bommar, bland annat i trippelbarren efter en sväng mot som var i kortaste laget. Det blev totalt 16 fel.

Storbritanniens Harry Charles bjöd på en väl avvägd runda med atletiske Romeo 88. Den 13-årige valacken blev i starkaste laget då och då, men gick i mål som klassens andra nolla.

Flera utgick

När 13 ekipage hade startat hade hela fyra ryttare valt att utgå från den utmanande banan där flera av hindren kom snabbt ur svängar. En av dem var Tysklands rutinerade Christian Ahlmann med världscupdebuterande 10-åringen Mandato van de Neerheide efter att valacken tagit i en hel del över trekombinationen.

Angelica Augustsson Zanotelli-kalinka Van De Nachtegeale 9 22123 Rt
Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele. Foto: Roland Thunholm

Angelica Augustsson Zanotelli och energiska Kalinka van de Nachtegaele, som vann världscupkvalet i Helsingfors nyligen, fick den svåra trekombinationen att se enkel ut. Däremot blev det flera frambensfel för det känsliga stoet och totalt 16 fel.

Nederländernas Jur Vrieling hjälpte Fiumicino van de Kalevallei runt på ett effektivt sätt och satte klassens tredje nolla.

Även tvåkombinationen, hinder nummer 5 fällde många ekipage. men inte världsmästarekipaget Henrik von Eckermann och King Edward. Den lille fuxvalacken var på hugget och studsade genom svårigheterna. Det blev felfritt och omhoppning för ekipaget som gjorde sin första världscupstart för säsongen.

Fler nollor

Irlands Mark McAuley blev femte ekipaget till omhoppning tillsammans med Django Ste Hermelle.

Mexikos välridande Fernando Martinez Sommer fick jobba sig genom den stora trekombinationen med ambitöse High Five som verkligen sträckte ut över sista oxern. Ekipaget hade turen på sin sida när översta plankan på sista hindret darrade till efter ett islag, men låg kvar. Det blev en nolla i protokollet.

Petronella Andersson och välhoppande Castres van de Begijnakker Z fick till en riktigt fin runda. Den 11-årige valacken visade stor kapacitet genom trekombinationen och jämna, fina språng genom hela banan. Lite snopet då när ett framben slog ner översta plankan på sista hindret.

När grundomgången var avslutad var sju till omhoppning, med Henrik von Eckermann som nummer 4.

Nicola Philippaerts gick ut först och fick ett retligt nedslag på första hindret och efter det gick luften ur ekipaget lite. Harry Charles satsade för fullt, fick till en bra tid men hans häst hann inte med att dra upp bakbenen tillräckligt över sista hindret där det blev ett nedslag.

Jur Vrieling satsade också ordentligt, men fick till en runda där hästen var lite av och på. Det blev två nedslag.

Naturligt snabb

Naturligt snabbe och försiktige King Edward såg inte ut att gå för fullt, men vann ändå mycket mark och hans ryttare Henrik von Eckermann hittade några riktigt korta vägar. Ekipaget såg hur säkert ut som helst och var felfritt i mål, dock med en tid som inte såg oslagbar ut.

Ekipagen som startade efter fick nedslag och när omhoppningens sista ekipage Gerfried Puck/Equitron Naxcel V, Österrike, startade var bara King Edward felfri. Ekipaget var felfritt men inte i närheten av King Edwards tid. Det blev återigen svensk seger i världscupen, nyligen vann Angelica Augustsson Zanotelli i Helsingfors.

Petronella Andersson slutade på 14:e plats och Angelica Augustsson Zanotelli 32:a.

Svenska ekipagens startnummer

18) Angelica Augustsson Zanotelli/Kalinka van de Nachtegaele
23) Henrik von Eckermann/King Edward
36) Petronella Andersson/Castres van de Begijnakker Z

Liveresultat
Livesändning SVT Play
Livesändning ClipMyHorse (betalkanal)
Banskiss

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden