Hoppning
6 november 2022 18:20
Ridsportplus

Henrik von Eckermann efter segern: ”Det var perfekt”

InternationelltHenrik von Eckermann och King Edward visade återigen att de är ett ekipage i världsklass när de vann söndagens världscuphoppningar i Verona. I den här intervjun berättar världsettan varför allt inte fungerade perfekt i första tävlingarna efter VM, om de stora uppgifterna King Edward har framför sig de närmaste veckorna och vilka hästar han planerar att rida i Friends.

Henrik von Eckermann efter segern: ”Det var perfekt”
Henrik von Eckermann och King Edward med prisutdelaren Matteo Sovera, Longines. Foto: FEI/Massimo Argenziano

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var egentligen aldrig något snack. Henrik von Eckermann och King Edward (BWP val f 2010 e Edward 28-Feo, uppf Wim Impens, äg Dufour Stables AG/Henrik von Eckermann) höll en klass för sig när det reds världscuphoppningar i italienska Verona på söndagens eftermiddag.

Det är en ständig balansgång att ha honom pigg och fräsch, men inte så pigg att han blir spänd för då hoppar han inte så bra. Henrik von Eckermann.

– Det var jättekul att vinna, framförallt känns det skönt att att han var så avspänd i sin hoppning. Det är det viktiga, säger världsettan och regerande dubble världsmästaren.

Den lille valacken levererade idel fina, avspända och spänstiga språng när han stod för en av två dubbelnollor i Verona.

”Blir lätt spänd”

Det var inte riktigt så det var när världsmästarhästen var tillbaka efter en tids vila i Riyadh, Saudiarabien, för två veckor sedan. Då hade han inte tävlat på en dryg månad.
– Då var han väldigt pigg och laddad och då blir han lätt spänd. Den spänningen gör att han liksom hoppar rakt uppåt vid hindret och sedan fryser lite i luften, säger Henrik von Eckermann.
– Det är en ständig balansgång att ha honom pigg och fräsch, men inte så pigg att han blir spänd för då hoppar han inte så bra. Det handlar om att varken göra för mycket eller för lite. Men i dag i världscupen blev det perfekt.

Två lägre klasser

Upplägget den här gången var att låta King Edward hoppa två lägre klasser, en på torsdagen och en på fredagen, utan någon press och sedan gå in i helgens huvuduppgift, världscupen, på söndagen.

Inomhus eller utomhus verkar dock inte spela så stor roll för den spänstige valacken.
– Nej, han är bra vart han än kommer, säger Henrik von Eckermann.

Om två veckor väntar en ännu större uppgift för ekipaget när Henrik von Eckermann startar King Edward i Global Champions Tours superfinal i Prag, Tjeckien.

Topp 10-finalen väntar

Andra helgen i december är det dags för ännu en stor uppgift. Då Henrik von Eckermann toppar världsrankningen får han åka till den klassiska Topp 10-finalen i Geneve. Och det blir King Edward som startar där.
– Därför känns det extra skönt att det stämde så bra i dag, säger Henrik von Eckermann.

King Edwards tajta tävlingsprogram gör att han inte kommer att följa med till Friends Arena och Sweden International Horse Show i Stockholm – det skulle helt enkelt bli för mycket för honom. Till Stockholm får i stället Calizi och Dzara Dorchival åka.

Efter söndagens seger ligger Henrik von Eckermann fyra i västeuropeiska ligan. Leder gör Norges Victoria Gulliksen.
– Jag vill absolut ta mig till världscupfinalen, det är mitt mål, säger Henrik von Eckermann.

Resultat, Verona

Totalställning, västeuropeiska ligan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Historisk bragd av Henrik von Eckermann (23)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden