Hoppning
4 augusti 2022 18:20

FEI har räknat om – Henrik von Eckermann är bäst i världen

Svensk i toppDet blev tokigt i hoppningens senaste rankningssiffror. Nu har FEI räknat om och det visar sig att Henrik von Eckermann är världens bästa hoppryttare, före Martin Fuchs och Peder Fredricson.

FEI har räknat om – Henrik von Eckermann är bäst i världen
Henrik von Eckermann, här med King Edward, är den tredje svensken att toppa världsrankningen i hoppning. Foto: Roland Thunholm

Det var rankningspoäng från OS i Tokyo som inte kommit med på ett korrekt sätt i den rankningstabell som publicerades i går, och där Martin Fuchs toppade tabellen. FEI bekräftar sent på torsdagseftermiddagen att det är Sveriges Henrik von Eckermann som är den rättmättiga världsettan efter juli månad. Det är första gången von Eckermann toppar listan.

Han har 3 119 poäng jämfört med Martin Fuchs på 3 081 och Peder Fredricson med 2 941 poäng.

-Det känns som en stor lättnad. Det har varit en lång väg hit, och det är något jag alltid drömt om, säger von Eckermann i ett pressmeddelande från FEI.
-Jag ser detta som den största prestationen i min karriär. Det är en sak att vinna en tävling och ligga på toppnivå över en helg. Men för att bli nummer ett i världen måste du prestera över tid och göra 30 toppresultat för att komma upp i över 3 000 poäng, säger han också.

Han konstaterar att allt startade med OS i Tokyo.
-Sedan dess, och tack vare mina hästar, framför allt King Edward och Glamour Girl, och hela mitt team, har vi haft en jämn och hög nivå hela året som gått sedan dess.

Henrik von Eckermann är Sveriges tredje världsetta i hoppning, efter Rolf-Göran Bengtsson 2012 och Peder Fredricson 2021-2022. På mindre än ett år har alltså två olika svenska hoppryttare toppat världsrankningen i hoppning.

– Det är en otrolig bedrift att bli världsetta. Det krävs så mycket under så lång tid för att nå toppen. Att vi i Sverige nu haft tre världsettor i hoppning, och två på så kort tid, det är makalöst starkt, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning, till Svenska Ridsportförbundet.

Här finns den aktuella rankningslistan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Historisk bragd av Henrik von Eckermann (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden