Hoppning
11 april 2023 12:35
Ridsportplus

Världsettan: ”Varje häst har sin egen historia”

I stalletVem som är kung i världsmästaren Henrik von Eckermanns stall råder det ingen tvekan om. Däremot är det många som kämpar om att bli stallets drottning.

Världsettan: ”Varje häst har sin egen historia”
Henrik von Eckermann berättar om sina framtidshopp bakom kungarnas kung, King Edward. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är ston, ston och åter ston som står på tur i tronföljden efter King Edward (BWP val f -10 e Edward 28-Feo, uppf Wim Impens, äg Dufour Stables AG/Henrik von Eckermann), valacken med två VM-guld, ett OS-guld och en seger i världscupfinalen på meritlistan.
  – Den som just nu står närmast att ta steget att bli en mästerskapshäst är Iliana, säger den regerande världsmästaren och världsettan Henrik von Eckermann.

  – Det är alltid svårt att veta hur långt hästarna kommer att räcka, det vet man inte förrän de har gjort några 1,60-hoppningar. Men Iliana har tagit det steget nu och har gjort det väldigt bra. Hon har bevisat att hon klarar det på den nivån.

  Iliana (f -13 e Cardento-Gentleman) har dock en del konkurrens underifrån gällande drottningtiteln bland stall-kompisarna i den nybyggda anläggningen Cyor Stables i holländska Kessel. För när Henrik von Eckermann ska berätta vad han har som fyller på underifrån handlar det enbart om ston.
  – Ja, jag gillar ston. Min erfarenhet är att om man får dem på sin sida så försöker de alltid lite extra.

  Haft stora framgångar med Mary Lou

  Han har haft framgångar med ston tidigare. Mest känd är kanske Toveks Mary Lou (Westf f -06 e Montendro-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg GT Elite Scandinavia) som ingick i det svenska silverlaget både vid EM i Göteborg 2017 och VM i USA 2018, samt var trea i två världscupfinaler.

  Ska man få ett sto att jobba med en handlar det mycket om att klappa dem medhårs.

  Henrik von Eckermann

  Men även vid OS i Brasilien 2016 red världsettan ett sto, Yajamila (SWB f -06 e Lux Z-Daimler B, uppf Johanne Goldberg, äg J Goldberg och Karoline Goldberg).

  Under åren som anställd hos tyske Ludger Beerbaum, fram till hösten 2016, red von Eckermann också Gotha FRH (Hann f -01 e Goldfever-Prestige Pilot, uppf Jan Minners, äg Madeleine Winter-Schulze) på VM 2014 och i det svenska bronslaget på EM i danska Herning 2013.

  – Ska man få ett sto att jobba med en handlar det mycket om att klappa dem medhårs, säger Henrik von Eckermann.
  – Det gäller också att bygga upp ett starkt förtroende mellan sig och stoet. Det gör jag genom att lägga mycket tid och arbete på dem. Och framför allt genom att ha tålamod med dem.

  De senaste åren har världsmästaren också vunnit flera tidshoppningsklasser upp till 1,50-nivå med Glamour Girl (f -11 e VDL Zirocco Blue–Caletto I). Hon har också blivit placerad i Grand Prix, men har däremot inte visat på samma sätt som Iliana att hon är en häst som trivs i de allra högsta klasserna.

  Vill inte rangordna hästarna

  Henrik von Eckermann passar dock på frågan om vilket sto som har betytt mest för honom.
  – Varje häst har sin egen historia och har betytt så mycket för mig på vägen. Alla har haft sin tid i min karriär och bidragit med så mycket. Jag tycker inte om att jämföra eller rangordna dem på det sättet, säger han.

  Fakta

  Henriks lovande hästar

  Iliana-von-eckermann-h-denb22sv1477
  Iliana Foto: Hippo Foto/Sharon Vandeput

  • Iliana KWPN sto f -13 e Cardento-Gentleman, uppf J A M Bocken, äg Bocken-Johansson Stables.
   Det är inte ofta som Henrik von Eckermann är nöjd med mindre än en seger, men när Iliana, blott nio år gammal, tuggade sig runt sin första internationella 1,60-klass som dubbelnolla och slutade fyra kändes det som en seger för världsettan. Likaså när hon blev fyra i ett världscupkval i mitten av november. Han började tävla det försiktiga stoet i februari i år. Debuten i 1,60 gjordes på det femstjärniga GCT-meetinget i Rom i  september och följdes upp med en seger i en femstjärnig 1,55-klass på GCT-meetinget i New York.
   – Hon har en sådan otrolig vilja. Hon vill verkligen ta sig över felfritt till andra sidan av hindret, säger Henrik von Eckermann om stoet, som dessutom är naturligt snabbt.
   – Jag tror mycket på henne inför framtiden. Hon är den som just nu är närmast att bli min nästa mästerskapshäst och hon har klarat det viktiga steget upp till 1,60. Men vägen till mästerskap är lång, så vi får se hur det går, vi är inte där än.

  Henrik-von-eckermann-nababette-1-221015-rt
  Nababette Z Foto: Roland Thunholm

  • Nababette ZANG sto f -11 e Nabab de Rêve-Gasper, uppf Louis Smeets, äg Ecurie Francois Mathy och Louis Smeets.
   Nababette Z presenterade sig ordentligt för publiken hemma i Sverige när hon blev tvåa i Falsterbos femstjärniga Grand Prix. Ekipaget ingick också i det svenska laget som vann nationshoppningen i Calgary, Kanada.
   – Hon är en riktig vinnare och har en stark vilja. Hon är en sådan häst som inte hoppar så märkvärdigt här hemma, men när hon kommer in på tävlingsbanan vet hon exakt sitt jobb och vad hon ska göra. Hon lyfter sig otroligt inne på banan, säger Henrik von Eckermann om stoet han började tävla i våras.

  Calizi_si_fre_hs03_kcl2825
  Calizi Foto: Kim C Lundin

  • Calizi BRAND sto f -13 e Cellestial-Stakkatol, uppf Lengert, äg Dufour Stables.
   Calizi reds av Henrik von Eckermanns fru Janika fram till hösten 2021 då världsettan tog över tyglarna. Ekipaget har gjort några 1,50-klasser.
   – Hon är försiktig och har ett väldigt stort hopp i sig. Men hon är också ganska känslig av sig och kan vara svår att hantera ibland. Det gäller att få ordning på alla bitar och vi får se vad det väger över till med henne, om hon är redo för att ta steget upp till 1,60. Det känns inte helt klart än, säger Henrik von Eckermann.

  Fler ston i stallet

  • Dzara Dorchival SF sto f -13 e Qlassics Bois Margot-Raphael, uppf/äg Sebastien Fonck.
   Dzara Dorchival och Henrik von Eckermann gjorde sin första internationella start tidigt 2022. Ekipaget tog sig snabbt upp till 1,50-klasser, bland annat på femstjärniga tävlingar i Paris i våras.
   – Hon är ett sto som vill mycket och växer ett steg inne på tävlingsbanan. Hon har ett starkt psyke. Tyvärr fick hon en luftvägsinfektion i Paris, men nu är hon på väg tillbaka.
  • Luna vd Mespel BWP sto f -11 e Hos D’O-Escudo I, uppf Julien Veldeman, äg Susanne Tovek.
   Har gått mängder med klasser upp till och med fyrstjärnig 1,45-nivå.
  • Glamour Girl KWPN sto f -11 e VDL Zirocco Blue–Caletto I, uppf Stuteri Gaesbeek, äg Portfolio Horses.
   Vann senast en 1,55-klass under världscupmeetinget i Stuttgart.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2022.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Historisk bragd av Henrik von Eckermann (20)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden