Hoppning
9 april 07:39
Ridsportplus

Kung Henrik efter finalsegern: ”Helt otrolig känsla”

VärldscupfinalHenrik von Eckermanns finalseger i världscupen var efterlängtad: "Det har varit en lång väg. Vi har haft det här målet länge," säger han i den här intervjun där han också berättar om sina tävlingsplaner för den närmaste tiden.

Kung Henrik efter finalsegern: ”Helt otrolig känsla”
På väg mot ännu en titel – Henrik von Eckermann och King Edward. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Regerande världsettan Henrik von Eckermann och King Edward  (BWP val f 2010 e Edward 28-Feo, uppf Wim Impens, äg Dufour Stables AG/Henrik von Eckermann) har lagt till ännu ett kapitel i ridsportens historiebok.

Jag är så glad för King Edward att han får vinna den här titeln.

Henrik von Eckermann.

Ekipaget har redan dubbla VM-guld och OS-guld i lag på meritlistan. Nu är det dessutom första svenska segraren i en världscupfinal i hoppning Och den svenske hoppryttaren hyllar sin häst efter segern

– Alla vet hur fantastisk han är. Jag kom hit och ville verkligen vinna, men även med en häst som honom är det lätt hänt att det inte blir så. Jag är så glad för King Edward att han får vinna den här titeln för han förtjänar verkligen att vinna en världscupfinal.

Upp och ner

Det har varit upp och ned under finalveckan i Omaha, USA, för ekipaget som började starkt i första klassen och sedan hade ett nedslag i den andra.

I avgörandet under natten mot söndag blev det 4+0 fel.

– Det är fantastiskt att det gick hela vägen. Det har varit en lång väg. Vi har haft det här målet länge. Att det slår in och att vi kan göra det är en helt otrolig känsla.

Henrik von Eckermann har utstrålat ett stort fokus och har varit i sin bubbla under finalveckan.
– Visst det snurrar i huvudet hela tiden, det gäller att försöka sortera tankarna, att hålla fokus. Jag såg det till exempel som något positivt att jag inte behövde inte rida en runda till andra dagen, fortsätter Henrik von Eckermann.

– Jag tittar aldrig bakåt. När chansen fortfarande finns så måste man försöka ta den. Sen får man se hur långt det räcker.

Resan fortsätter

För King Edward väntar omhändertagande enligt samma rutin som han är van vid av teamet runt omkring. Sedan blir det hemresa med flyg till Europa för honom.
– Han flyger jättebra. Han är så cool och gör inte av med någon energi på resandet utan sparar den till sin prestation. Det är så lugnt och stilla för dem och jag flyger hellre med hästarna än kör dem långt på lastbil.

Henrik von Eckermann själv fortsätter till Miami, USA, för att rida Global Champions Tour, GCL, med två hästar. Därefter rider han även GCL i Mexiko innan det blir hemresa.

Finalsegern gav ungefär 2 miljoner kronor i prispengar.

Linda Algotsson vann två världscupfinaler i rad i fälttävlan i början av 2000-talet.

Kolla in film från den avgörande finalrundan.

Läs mer om Henrik von Eckermanns makalösa år.

Totalställning
Resultat, tredje finalrundan
Tidsprogram, upplägg och regler
På SVT Play går det att se klassen i efterhand. SVT1 sänder klassen i repris klockan 8 på söndagens morgon.

Kim C Lundin/Annelie Frank

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Historisk bragd av Henrik von Eckermann (23)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden