Hoppning
6 april 07:13

Svenskt i topp efter första finalomgången

VärldscupfinalHan saknar en vinst från en världscupfinal men nu har Henrik von Eckermann gett sig själv bästa möjliga utgångsläge inför fortsättningen - världsettan gick ut sist och kunde genomföra ritten helt enligt plan. Även Wilma Hellström fick till en riktigt fin runda och är med i toppen.

Svenskt i topp efter första finalomgången
Henrik von Eckermann är precis där han vill vara efter den första omgången. Foto: Kim C Lundin

– Det var en perfekt start, konstaterade Henrik von Eckermann när han gått i mål som segrare med King Edward i den första av tre omgångar under världscupfinalen i Omaha.

– Jag hade fördelen att gå ut i slutet av klassen och kunde se hur fort man behövde rida. Jag såg Scott Brash och när jag gick in visste jag att det fortfarande var han som var i ledning – jag kände redan när jag såg honom att om jag höll min plan så kunde jag fortfarande vara lite snabbare än honom eftersom jag kunde plocka bort galoppsprång.

Och så blev det. Världsettan lyckades kapa galoppsprång till flera hinder och korsade mållinjen 14 hundradelar före britten.
– Jag är väldigt glad och tacksam över hur King Edward hoppade. Underlaget var lite tungt i slutet av klassen, men han jobbade på fantastiskt bra.

Bakom von Eckermann och Scott Brash/Hello Jefferson är det tyskt genom Daniel Deusser och Scuderia 1918 Tobago Z. 15 av de 40 ekipagen till start klarade banan felfritt.

Wilma_hellström_cicci_omaha
Wilma Hellström fick till en kanonrunda med Cicci BJN. Foto: Kim C Lundin

Wilma Hellström gör sin första världscupfinal men det var inget som syntes hos varken ryttare eller häst – Cicci BJN var helt med på noterna och ekipaget levererade en snabb felfri runda.
– Cicci kändes helt fantastisk, hon är supertaggad. Hemsk på framhoppningen för alla människor runtomkring mig, men hon är så glad och känns superfräsch, sammanfattade Wilma efter ritten.

– Jag trodde faktiskt inte att jag skulle vara så snabb som jag var. Men hon är väldigt snabb av sig själv. Nu är det bara på det igen och hålla i det här!

Redan i natt svensk tid fortsätter spänningen i Omaha – då är det dags för omgång II som rids med grundomgång och omhoppning. Klassen har omvänd startordning så även här startar Henrik von Eckermann sist.

Resultat omgång I

På SVT Play kan du se hoppningens första omgång i efterhand
Du hittar Wilma Hellströms ritt vid 57:30 och Henrik von Eckermann vid 02:02:30.

Tider och regler för hoppningen

Fredag 7 april 02:15 svensk tid (19:15 lokal tid torsdag)
Longines FEI Jumping World Cup™ Final II
Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning. Ryttaren med bäst resultat från första finalomgången startar sist.

Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga fel i en stigande skala.

Söndag 9 april 01:15 svensk tid (18:15 lokal tid lördag)
Longines FEI Jumping World Cup™ Final III
Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II. Ryttaren med bäst resultat efter de första finalomgångarna startar sist.

Final III rids i två omgångar (olika banor) över 1,60-hinder, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.

Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalomgångar har lägst antal fel. Stannar flera ryttare på samma antal fel rids en omhoppning om segern.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden