Hoppning
22 januari 2023 19:34
Ridsportplus

Wilma Hellström hoppas på final i Omaha

Vill västerutDet börjar lukta världscupfinal för Wilma Hellström, som har plockat världscuppoäng vid alla sina fem starter i världscupen, senast i Leipzig på söndagen. "Klart jag vill åka om jag får chansen," säger hon till Ridsport.

Wilma Hellström hoppas på final i Omaha
Wilma Hellström och Cicci BJN vid världscupdebuten i Lyon, där de blev sexa. Foto: FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I slutet av oktober debuterade Wilma Hellström i världscupen i hoppning tillsammans med Cicci BJN (SWB, sto, f -11 e Ci Ci Senjor Ask, u Tittut BJN e Tornesch, uppf JM Sohlman HB, äg Wilma Hellström).

Premiären i Lyon ledde till en sjätteplats efter en felfri grund och 8 fel i omhoppningen. Därefter blev det Stuttgart i november och felfritt i både grund och omhoppning, med en niondeplats som belöning. I Madrid ännu en felfri grundomgång och 8 fel i omhoppningen vilket gav en trettondeplats.

I La Coruna blev det ett nedslag i grunden – första nedslaget i en grundomgång – och ekipaget slutade tia.

Den femte starten i en världscupomgång skedde på söndagen i Leipzig, där Wilma var en av 12 felfria i grunden, och satte nollan även i omhoppningen, med en sjätteplats som resultat.

Till sin hjälp i Leipzig hade hon vännen och tränaren Angelica Augustsson Zanotelli, som också deltog och slutade på plats 16 med 4 fel i grunden, vilket gav henne 1 världscuppoäng.

Lade upp taktiken inför omhoppningen

Före omhoppningen kunde vi se i sändning hur Angelica och Wilma pratade taktik.
− Vi sa att jag inte skulle riskera för mycket, men heller inte rida för säkert, utan hitta läget däremellan, säger Wilma till Ridsport.

− Jag hade också turen att ha ett högt startnummer, säger Wilma som gick ut som nummer 10 av de 12 i omhoppningen.

Banan bestod av ett par högersvängar, vilket blir extra knepigt för Cicci som saknar höger öga. Det betydde att Wilma fick planera utifrån det och ge hästen den tid hon behövde.
− Men vi kom ur en högersväng mot korthindret, och där var hon på hugget.

Kunde du ha pressat lite till?
− Ja, absolut. Jag kunde ha tagit något steg mindre på några linjer, men vi fick till det och det viktigaste var att vi fick poäng, säger Wilma som bärgade 11 poäng i Leipzig och därmed har 41 poäng.

− Eftersom det är första gången jag rider världscupen vet jag inte exakt hur långt det räcker, men jag har förstått att runt 40 poäng kan ge en finalplats, säger Wilma som mer än gärna reser till finalen i Omaha.
− Har vi tagit oss så här långt så. Efter fem omgångar varav fyra varit felfria i grunden har Cicci bevisat att hon har i finalen att göra. Och nu startar vi i Bordeaux om två veckor, och sedan i Göteborg.

Det som gäller mellan tävlingarna är att hålla Cicci glad.
− Det gör jag genom att rida i skogen. Vi brukar inte hoppa mycket mellan tävlingarna.

Dramatisk avslutning i Leipzig

När vi talas vid håller Wilma på att plocka ihop allt inför hemresan som hon gör tillsammans med Angelica och Marlon Modolo Zanotelli. Det blev ett abrupt slut på tävlingen i Leipzig, efter att ett fyrspann körde på en flicka inne på arenan.

− Fyrspannet kom först in på framridningen där vi väntade på prisutdelning, och det var väl inte ett jättebra säkerhetstänk, säger Wilma, som fick samma information som Ridsport skrev i en tidigare artikel, att allt ändå gick bra med flickan.

Arrangörerna tog det säkra före det osäkra och ställde in den ordinarie prisutdelningen med efterföljande ärevarv. I stället fick de placerade komma in en och en och galoppera ett varv.

− Det är tråkigt när det slutar så, men det viktiga är att det gick bra med flickan, säger Wilma Hellström.

Resultat Leipzig
Ställningen i världscupens västeuropeiska liga

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden