Krönika
26 november 2022 19:15

Annelie Frank: Just nu är vi med om något alldeles, alldeles speciellt

SportkrönikaDet som händer för svensk hoppsort just nu nu är något helt unikt. Henrik von Eckermann är inte bara världsetta, regerande världsmästare individuellt och regerande olympisk mästare i lag - han leder även världscupen i den västeuropeiska ligan. "Magiskt" och "nästan överjordiskt" är ord som Ridsports sportkrönikör Annelie Frank använder när hon ska beskriva detta.

Annelie Frank: Just nu är vi med om något alldeles, alldeles speciellt
Annelie Frank är webbredaktör och reporter på Ridsport. Foto: Privat

”Det finns gott om fälttävlansryttare i världsklass. Men det finns bara en ryttare i Michael Jungs klass. Hur gör han? Vad gör han? Strör han magiskt pulver i hästarnas mat? Har han direktkontakt med högre makter? Vaggades han på något särskilt sätt när han var liten? Eller är han inte en människa utan ett väsen som Gud har sänt till jorden för att visa hur en fälttävlansryttare ska rida?”

Detta skrev jag i en kommentar i samband med att den tyske ryttaren tog sitt tredje raka individuella EM-guld på tre olika hästar 2015. OCH däremellan klämt in ett individuellt OS-guld. Och flera lagguld.

Jag skrev det för att jag var så tagen av storheten i det han gjorde. Jag förstod att en sådan era var helt unik och det kändes som en ynnest att få följa den på så nära håll, att vara samtida med en sådan urkraft inom ridsporten.

Men det där magiska, nästan överjordiska handlar numera om just Henrik von Eckermann.

Nu börjar jag känna ungefär samma sak med Henrik von Eckermann. Världsetta, regerande världsmästare individuellt och i lag, regerande olympisk mästare i lag – och nu även ledare totalt i den västeuropeiska ligan.

Den svenska gulderan som har byggts med det makalösa laget Peder Fredricson/Malin Baryard Johnsson/Henrik von Eckermann har så klart haft stor betydelse för den sistnämndes framgångar. Men det där magiska, nästan överjordiska handlar numera om just Henrik von Eckermann.

Det han gör med sina hästar och det han presterar just nu är en egen era, det är något unikt, något väldigt speciellt inom den konkurrensutsatta hoppsporten. Och nej, jag tänker inte skriva något om ”hårt arbete” eller ridskicklighet. Det är många, många som arbetar oerhört hårt och rider hur bra som helst. Men för att bli en Michael Jung eller en Henrik von Eckermann behövs det något mer, något annat än massa hårt arbete.

Vad det är vet jag inte. Men det jag vet är att vi just nu är med om något alldeles, alldeles speciellt. Det Henrik von Eckermann presterar är helt unikt, något som vi förmodligen aldrig mer kommer uppleva en svensk ryttare göra.

Det är coolt, magiskt, häftigt och inspirerande.

Vi är samtida med en ryttare som inte bara utmärker sig inom ridsporten utan i hela idrottsvärlden. Vi följer en person som fyller på med merit efter merit i historieböckerna i realtid. Det är coolt, magiskt, häftigt och inspirerande.

Det finns gott om hoppryttare i världsklass. Men det finns just nu bara en ryttare i Henrik von Eckermanns klass.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden