Hoppning
4 februari 20:54

Henrik von Eckermann världscuptrea i Bordeaux – här är liverapporteringen

Världscupen i hoppningDet var ett stjärnspäckat startfält som jagade de sista poängen i lördagens världscuphoppning i franska Bordeaux. Tre svenskar stod på startlinjen – och världsettan Henrik von Eckermann red in på tredjeplatsen. Här hittar du liverapporteringen från klassen.

Henrik von Eckermann världscuptrea i Bordeaux – här är liverapporteringen
Henrik von Eckermann och King Edward på väg mot seger i Basel. Foto: FEI/Stefan Lafrentz

Tre svenskar startar i säsongens näst sista världscupkval vid Jumping International de Bordeaux. Först ut bland svenskarna med startnummer 24 är Henrik von Eckermann som just nu ligger tvåa i den västeuropeiska ligan. Han rider dubbla VM-guldhästen King EdwardAngelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele tog hem 1,60-segern i Helsingfors i höstas men har inte riktigt fått till det sedan dess. Ekipaget går ut som nummer 28.

Kvällens klass bjuder på 38 startande ekipage och allra sist ut är Wilma Hellström som tillsammans med Cicci BJN gjort succé i årets världscupsäsong. Ekipaget har plockat poäng vid fem av fem möjliga deltävlingar, och Wilma ligger på elfte plats i ligan. Banbyggaren Jean-François Morand har satt ihop en 1,60-bana med 14 hinder och 17 språng. Maxtiden är satt till 84 sekunder.

Kombinationerna är placerade mot slutet, vilket kan bli en utmaning. Trekombinationen kommer som hinder 10 följt av en tvåkombination som hinder 13 längs med ena långsidan.

Skarmavbild20230204kl.20.02.28
Banskiss Bordeaux.

Totalt rids det 14 världscupomgångar i den västeuropeiska ligan, det sista i Göteborg i slutet av februari. De sju bästa resultaten räknas och de 18 bästa får en biljett till världscupfinalen i Omaha, USA, den 4-8 april 2023.

Liverapportering

Först ut är Maikel van der Vleuten med Dywis HH. Holländaren har en bit kvar till de 18 som får rida världscupfinalen och behöver en rejäl fullträff ikväll. Dessvärre inleder han med ett nedslag. Därefter viker hästen undan från ett tätt byggt plank som ser ut som en platt mur. Duon slutar på 16 fel.

Hemmaryttaren Gregory Cottard med skimmeln Bibici, som går utan nosgrimma, skulle också behöva lite fler poäng. Hästen stånkar sig igenom banan och det knackas i hinder lite här och där, men det blir felfritt i mål till publikens stora förtjusning.

Ytterligare en hemmaryttare rider in på banan. Kevin Staut är i princip redan klar för världscupfinalen och rider Cheppetta. Ekipaget får ett nedslag men gör en felfri runda i övrigt. Frågan är om tiden kan komma att förändras då bägge fransmännen ridit i mål på under 75 sekunder.

Tysklands Daniel Deusser rider Scuderia 1918 Tobago Z. Tysken ligger i topp i ligan och har visat storform det senaste. Hästen hoppar med mycket luft och säkrar omhoppningen som kvällens andra felfria ekipage efter Gregory Cottard.

Denis Lynch har inte riktigt lyckats ta sig upp ovanför kvalstrecket och jagar poäng tillsammans med Brooklyn Heights. Irländaren rider väldigt offensivt och tar sig felfritt i mål.

Nästa världsryttare in på banan är Marcus Ehning med Stargold. Tysken har just nu 42 poäng i ligan och bör vara klar för världscupfinal. Men ju högre upp i ställningen, desto bättre utgångsläge i Omaha. Det ser både lätt och elegant ut när Ehning rider i mål med noll fel och klappar om sin Stargold.

Pieter Devos rider Mom’s Toupie de la Roque som ligger på runt banan. Belgaren får hjälpa till lite i trekombinationen men går i mål felfritt. Risken är att det blir många till omhoppning.

Hemmaryttaren Simon Delestre rider sin VM-häst och potentiella OS-häst Cayman Jolly Jumper. Det lilla spänstiga ekipaget gör en stark ritt och blir nästa ekipage till omhoppning.

Christian Ahlmann och Solid Gold Z står nästan stilla i luften över plankmuren men rider vidare. In i trekombination är ekipaget inte riktigt överens om avsprångspunkten och rasar halvt igenom hindret. Ahlmann hamnar på sidan vid bogen men lyckas kravla sig upp i sadeln igen. Efter att ha tagit ett hinder väljer han sedan att utgå.

Steve Guerdat rider svenskfödda Albfuehren’s Maddox och ekipaget bjuder på fin hoppning. Allt flyter på ända till slutet där det faller två bommar.

Norges Geir Gulliksen går i mål med två nedslag på VDL Groep Quatro. Familjehedern försvaras dock av dottern Victoria Gulliksen som ligger sjua i ligan med 47 poäng.

Scott Brash och Hello Jefferson gör en briljant runda och blir nästa i raden av toppekipage till omhoppning.

Schweizaren Edouard Schmitz och Quno blir åttonde ekipaget till omhoppning efter 16 starter.

Ännu en hemmaryttare rider in på banan och bjuder på sin säregna hoppstil. Roger Yves Bost rider Ballerine du Vilpion. Duon är nära nollan men får med sig inhoppet i tvåkombinationen.

Harrie Smolders och Bingo du Parc behöver plocka med sig rejält med poäng för att ta sig till final. Holländaren rider fokuserat och mjukt men får med sig B-hindret i trekombinationen. Smolders ser ut att sucka djupt på väg ut från banan.

Alla bommarna ligger kvar för belgaren Gerrit Nieberg och Blues d’Aveline CH som blir nästa ekipage till omhoppning. Med en fin felfri ritt av österrikaren Max Kühner och Elektric Blue P är det så långt tio ekipage till omhoppning.

Jur Vrieling rider Long John Silver 3 N.O.P. som nyligen säkrats för Nederländerna till OS i Paris. Skimmeln bjuder på kraftfulla språng och ekipaget går i mål felfritt.

Henrik von Eckermann och King Edward har vunnit i Verona och Basel och galopperar nu igång för att ta sig an banan i Bordeaux. Det ser lugnt och självsäkert ut, världsettan är djupt fokuserad liksom den lilla gummibollen till häst. King Edward hoppar otroligt starkt och det svenska superekipaget går i mål felfritt.

Penelope Leprevost rider Bingo del Tondou, en storhoppande skimmel som hon rider med precision och glädjer hemmapubliken med ännu en fransk nollrunda.

Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele tog en bejublad dubbelseger i Helsingfors, där ekipaget fick med sig 20 poäng. Ytterligare en poäng har det blivit sedan dess men det saknas en fullträff för att duon ska ta sig till världscupfinalen i Omaha. Det vill sig inte nu heller utan ekipaget får med sig tre bommar in i mål.

Brittiska stjärnskottet Harry Charles rider rutinerade Balou du Reventon, som gör sin debut med Charles i världscupen. Förhoppningen ikväll är att ta poäng med hingsten då det krävs för att redan finalkvalade Charles ska kunna rida honom i Omaha. Och visst går ekipaget lugnt och sansat felfritt. Därmed är det 15 ekipage till omhoppning i Bordeaux.

Västeuropeiska ligans ledare just nu, fransmannen Julien Epaillard, äntrar banan med egna uppfödningen Donatello d’Auge som han vann med i Amsterdam förra veckan. Det går ett sus genom hemmapubliken när ekipaget får med sig B-hindret i trekombinationen. Det innebär att Henrik von Eckermann har chans att gå om Epaillard i poängligan. Just nu har svensken 88 poäng mot fransmannens 92 poäng.

Spanjoren Eduardo Alvarez Aznar och Bentley de Sury blir sextonde ekipaget till omhoppning.

Marlon Modolo Zanotelli och VDL Edgar M rider i mål med den sjuttonde nollan, vilket fyller på det redan stora startfältet i omhoppningen.

Ska Wilma Hellström och Cicci BJN kunna fortsätta framgångståget i ekipagets sjätte deltävling? De har plockat poäng i fem av fem möjliga deltävlingar och galopperar nu igång för att förhoppningsvis plocka ytterligare poäng på fransk mark. Duon inleder stabilt men får ett förargligt bakbensfel som följs av ett par nedslag till. Wilma väljer därefter att utgå medan Cicci svarar med att sparka bakut.

Det innebär att Sverige har ett ekipage till omhoppning genom Henrik von Eckermann och King Edward. Av 17 ekipage till omhoppning går världsettan ut som nummer 12, vilket ger vissa fördelar.

Omhoppningen

Gregory Cottard och Bibici visar vägen i omhoppningen och sätter full fart. Cottard får ett nedslag i början av den förkortade banan följt av ett till efter den långa galoppsträckan mot sista hindret.

Daniel Deusser och Scuderia 1918 Tobago Z viker sig runt hörnen på hindren och rider i mål felfritt på ledartiden 37,25 sekunder. Ribban är satt för resten av startfältet.

Denis Lynch har inte tänkt ge bort något men får gå runt på ställen där Deusser gått innanför. Irländaren gör ett bra försök med Brooklyn Heights men rider i mål som tvåa på 38,08 sekunder.

Marcus Ehning och Stargold får en lite för tajt väg i en sväng och välter omkull hinderstödet på en oxer. Tysken slår av på takten och rider besviket ut från banan.

Pieter Devos och Mom’s Toupie de la Roque satsar men är inte riktigt lika snabba som Deusser och hans hingst. Med tiden 38,56 sekunder går ekipaget in som trea.

Cayman Jolly Jumper kan gå fort om Simon Delestre bara lyckas hantera den eldiga lilla hästen. Och det går undan – klockan stannar på 35,61 sekunder men tyvärr med ett nedslag.

Britten Scott Brash kan också rida fort på Hello Jefferson och ekipaget går ut med fina framåtlägen. Brash väljer att rida på istället för att gå innanför, vilket lönar sig. Duon går i mål på tiden 37,09 sekunder, vilket är den nya ledartiden.

Schweizaren Edouard Schmitz och Quno skräller till med en felfri runda i det starka startfältet och rider in på tiden 35,72 sekunder. Det innebär att vi har en ny ledare i klassen, vilket sätter press på resten av startfältet.

Österrikaren Max Kühner och Elektric Blue P får ett nedslag, snabbaste fyrafelaren så långt är Simon Delestre.

Jur Vrieling och Long John Silver 3 N.O.P. rider felfritt men på en långsam tid.

Frågan är om den svenske världsettan och King Edward kan upprepa Julien Epaillards trippel? King Edward luftar över första hindret och luftar vidare, duon är lite bakom ledaren men satsar allt. Det räcker inte hela vägen upp till ledarpositionen men med tiden 36,45 sekunder blir det en andraplats så långt.

Penelope Leprevost går in på sjunde plats med Bingo del Tondou.

Harry Charles är inte mycket äldre än den 17-årige hingsten han sitter på och tillsammans utgör de redan ett starkt team. Charles går in för det och rider in på tredjeplatsen med Balou de Reventon. Det innebär att britten tar världscuppoäng med hingsten som han har sagt att han vill rida i världscupfinalen i Omaha i april.

Marlon Modolo Zanotelli och VDL Edgar M är sist ut att hota Henrik von Eckermanns andraplats. Han vänder snävt men det känns som att ekipaget stannar upp lite. De snäva svängarna vinner dock i längden och duon rider in som vinnare på tiden 35,39 sekunder.

Världscupen i hoppning rids med start klockan 20.30 och SVTPlay sänder live. Även ClipMyHorse/FEI-TV sänder klassen.

Start- och resultatlistor
Aktuell ställning i västeuropeiska ligan i hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden