Dressyr
26 november 2022 16:49
Ridsportplus

Världsettan efter GP-segern på Friends: ”Hon gör alltid sitt absolut bästa”

ToppdressyrJessica von Bredow Werndl sken som en sol efter segerritten med sin älskade Dalera i lördagens Grand Prix på Friends. Det blev trippelt tyskt i topp medan den danska dynamiten inte riktigt var sig lik. Andreas Helgstrand blev dessutom avblåst. Ridsport har pratat med SIHS-veterinären och syskonen Werndl om hästvälfärd.

Världsettan efter GP-segern på Friends: ”Hon gör alltid sitt absolut bästa”
Jessica von Bredow-Werndl fick mycket kärlek av den svenska publiken, som hon hyllade stort. "Det kändes som att publiken bar fram ryttarna", sa hon. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På lördagen var det dags för Top 10-ryttarna att göra entré på Friends Arena i helgens Grand Prix-klass. Den danska dynamiten som det pratats om sedan VM i Herning var dock inte lika explosiv som vanligt – i stället var det tyskarna som dominerade. Med Jessica von Bredow-Werndl högst upp i resultatlistan blev det trippelt tyskt i toppen. Tillsammans med OS-guldhästen TSF Dalera red världsettan ihop 83,065 procent och hon sken som en sol när hon red upp på medellinjen.

– Känslan är både lätt och svår att beskriva. Jag har haft en liten bebispaus och pressen var stor att gå in och rida Top 10. Som tur är gjorde vi det väldigt bra – och som jag brukar säga är Dalera min sagohäst. Hon gör alltid sitt absolut bästa, säger Jessica von Bredow-Werndl.

– När vi går in på arenan vet jag att hon verkligen vill göra jobbet och hon vill göra rätt. Jag njuter av varje sekund både på och utanför arenan med henne.

Jag njuter av varje sekund både på och utanför arenan med henne. Jessica von Bredow-Werndl

Med bebispausen har även Dalera fått en paus med lite lättare joggning kombinerat med konditionsträning på galoppbanan, berättar världsettan.
– Hon var den sista jag red innan jag fick barn och den första jag satt upp på efter jag fick barn – några dagar efter förlossningen, säger Jessica med ett stort leende.

Jessica Von Bredow-werndl-dalera 2 221126 Rt
Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera. Foto: Roland Thunholm
Jessica Von Bredow-werndl-dalera 12 221126 Rt
Topptrion höll den tyska fanan högt. Foto: Roland Thunholm

Slåss inte längre

Tvåa blev den tidigare dressyrdrottningen Isabell Werth med DSP Quantaz som dansade in på 78,565 procent med nosen lätt framme. Hon var väldigt nöjd med dagens ritt och framför allt sin häst.
– Vi kommer närmare och närmare ett harmoniskt och avslappnat samarbete på tävlingsbanan. Han var het men också väldigt fokuserad idag, säger Isabell och tillägger att Quantaz har förstått att det trots allt är hon som bestämmer vad de ska göra.
– Jag visar vägen och vi slåss inte längre om vem som är starkast, säger hon med ett skratt.

Det var mitt fel, jag försökte samla honom för mycket. Isabell Werth

Ekipaget visade genomgående ett mycket fint program med höga poäng, med en liten miss i galoppiruetten, som också innebär dubbla poängförlusten.
– Det var mitt fel, jag försökte samla honom för mycket, men i det stora hela är jag väldigt nöjd med programmet, säger Isabell, som också kände stor press.

Dröm som slagit in

Trea i klassen var storebror Werndl, nämligen Benjamin Werndl, som visade upp en mycket positiv ritt och fick till ett personbästa på 78,348 procent med sina Famoso OLD. Han har tidigare varit på Friends i egenskap av coach och bror till Jessica, men det här var första gången han äntrade arenan till häst.
– Det var kul och en dröm som gått i uppfyllelse. Jag njöt hela tiden och min häst kändes väldigt bra på uppvärmningen, vilket jag lyckades ta med mig in på arenan, säger Benjamin och tillägger att det alltid finns saker man vill göra bättre.
– Det är det allt handlar om, att hela tiden försöka göra bättre.

Det är en tävling som jag är väldigt stolt över och som jag jobbar mycket med. Patrik Kittel

Bästa svensk var Patrik Kittel som även han satte ett personbästa med maffiga Touchdown. Ekipaget red in som femma med 77,892 procent, vilket Patrik var väldigt nöjd med.
– I normala fall skulle jag ha varit besviken över en femteplats, men jag är verkligen superglad över att ha fått 77,892 procent i det här startfältet, säger han.

Han är också väldigt nöjd med själva tävlingen, Top 10 Dressage, och den stjärnstatus som den har fått bland toppryttarna.
– Det är en tävling som jag är väldigt stolt över och som jag jobbar mycket med. Vi har ett fantastiskt startfält med åtta av världens bästa ryttare. De andra två ligger precis under topp tio i världen. Drömmen är fortfarande att få hit alla på topp tio-listan en dag, vilket jag tror är möjligt, säger Patrik.

Patrik Kittel-touchdown 3 221126 Rt
Patrik Kittel och Touchdown. Foto: Roland Thunholm

Spännande kürsöndag väntar

På söndagen väntar küren, där det blir en mix av musik och kreativa stilar. Jessica berättar att hon rider sin nya kür till Edith Piaf med bland annat ikoniska ”Je ne regrette rien”, som hon nyligen vann världscupen med i Lyon.
– Det är en kärlekshistoria och jag är väldigt spänd på att få rida den. Fransmännen uppskattade den väldigt mycket, men jag tror att svenskarna också kommer att förstå, säger Jessica.

Isabell Werth kommer att rida till rocktoner med en annan ikon, Bonnie Tyler, i sin kür, medan Benjamin Werndl rider in med sin nya kür ”Swing when your winning” av Robbie Williams. Patrik Kittel rider sin VM-kür som han kom trea med i Lyon, efter Jessica och Isabel.
– Det är typ James Bond men ändå inte. Alla som känner mig vet att jag verkligen gillar James Bond och all musik bakom. Vi fick väldigt bra resultat med den både i Herning och Lyon, och publiken verkar gilla den, säger Patrik.

Helgstrand blåstes av

I Grand Prix-klassen blev Andreas Helgstrand avblåst efter första tredjedelen av programmet. Detta eftersom domarna hade uppmärksammat att skummet runt munnen på Queenparks Wendy färgats rosa. Andreas Helgstrand såg lite överraskad ut men hade inget annat val än att lämna arenan.

Efter en veterinärkontroll av SIHS-veterinären Axel Wallman tillsammans med den officiella FEI-veterinären Lisa Lidbeck fick Helgstrand dock senare klartecken av Ground Jury att starta söndagens kür.
– Vi har varit och kikat på hästen och den mår bra. Den hade ett litet sår på tungspetsen och har förmodligen bitit sig med framtänderna någonstans i början av programmet. Det blöder mycket när man biter sig i tungan, men det var inte relaterat till utrustningen och det var det som var viktigt att kontrollera, säger Axel Wallman till Ridsport.

Det blöder mycket när man biter sig i tungan, men det var inte relaterat till utrustningen. SIHS-veterinären Axel Wallman

– Hade det varit relaterat till utrustningen hade den inte fått starta mer i helgen. Reglerna säger ju att det inte får vara något blod över huvud taget under programmet, men vi som veterinärer har sagt att det är okej att den tävlar vidare under helgen.

Andreas Helgstrad-queenparks Wendy-blod 1 221126 Rt
Queenspark Wendy hade råkat bita sig i tungan. Foto: Roland Thunholm

Att hästarna biter sig i tungan förekommer lite då och då, mer sällan i hoppningen än i dressyren, bekräftar Axel Wallman.
– De har en annan betsling på hästarna och det blir lite trängre i munnen. Det finns en risk att de biter sig, men det förekommer egentligen i alla grenar. Det viktiga är att titta så att det inte är relaterat till utrustningen, för då blir man utesluten från hela tävlingen.

Som veterinär kan jag tycka att hästen ska få gå med det som den trivs bäst med. SIHS-veterinären Axel Wallman

Om den livliga debatten kring kandarets vara eller icke vara säger Axel Wallman:
– Det är väldigt bra att det tas upp till diskussion. En del hästar trivs bra med kandar och andra hästar har lite svårare att vänja sig vid kandar. Som veterinär kan jag tycka att hästen ska få gå med det som den trivs bäst med. Det som är snällast för hästen och som den fungerar med – och då kan det vara ett vanligt tränsbett också. Det är många som fungerar alldeles utmärkt på det och då kan man fundera över hur de reglerna ser ut. Så att man inte bara har det för att det är macho, eller av gammal hävd.

Hästen ska känna att det är roligt

Syskonen Jessica von Bredow-Werndl och Benjamin Werndl är varandras viktigaste tränare och supporters, och bägge är även väldigt engagerade i frågan om hästvälfärd. Inte så mycket genom att gå ut och förespråka hur det ska se ut – i stället handlar filosofin om att visa på det goda exemplet. Både i hästhållningen och på hästryggen.
– Vi delar idén om att det ska finnas en lätthet i ridningen. Hästen ska nästan uppleva att det är den som leder vägen för partnerskapet, säger Benjamin.
– Vi vill att hästen ska känna att det är roligt att resa med oss och att det är roligt att tävla tillsammans, fyller Jessica i.

Jessica Von Bredow-werndl 1 221126 Rt
Världsettan är tillbaka – och slår ett stort slag för hästvälfärden. Foto: Roland Thunholm

I ett stort hemma hos-reportage som Ridsport gjorde i somras utvecklar hon tankarna kring hästen som den ”happy athlete” hon vill att den ska vara. Här beskriver hon också vikten av att hästen får leva ett riktigt hästliv, där den går i hage och rids ut mycket.
– Att galoppera i skogen är lika viktigt för oss som att träna piaff och passage, säger Jessica.
– Det handlar om att ha det bra tillsammans med hästen, oavsett om det är på tävlingsbanan eller när vi tränar hemma.

När vi visar att vi uppskattar dem i det vi gör vill de göra det igen. Benjamin Werndl

– Responsen och känslan vi får av hästarna är precis den vi vill ha och drömmer om. När vi visar att vi uppskattar dem i det vi gör vill de göra det igen, säger Benjamin.

”Nu har vi chansen”

Arrangören bakom OS i Paris 2024 har uttalat att det ska bli ”hästvälfärdens OS” och både Jessica och Benjamin blir väldigt engagerade när frågan om hästvälfärden kommer på tal.
– Det handlar om hur vi behandlar alla djur. Nu har vi chansen att göra något åt det – och behandla djur bättre. Vi kan visa att det är möjligt med hästar som verkligen gillar det de gör, säger Benjamin.

Han önskar att alla människor ska lyfta blicken och se på djurvälfärden i stort.
– Att lägga skulden på ryttare som gör allt för sin häst och i nästa stund beställa in en blodig biff utan att bry sig om hur djuret har haft det innan det landade på tallriken – det känns väldigt fel, säger Benjamin.

Det handlar inte bara om vilka sporrar vi använder, utan om hur vi behandlar alla djur. Jessica von Bredow-Werndl

Syskonen lever som de lär –  bägge blev vegetarianer som barn och sedan ett antal år äter de endast vegansk mat.
– Det handlar inte bara om vilka sporrar vi använder, utan om hur vi behandlar alla djur, säger Jessica.

– Känslan som hästarna ger oss är att de älskar att göra det de gör. Nu finns det en stor möjlighet för oss att använda det och verkligen visa hur det hänger ihop med hur vi tar hand om våra hästar, säger Benjamin.

Resultatlista Top 10 Dressage

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden