Krönika
15 februari 2022 18:18

Vem i hela världen kan man lita på?

SportkrönikaRidsports sportkrönikör Elisabeth Hoff erkänner att hon varit naiv. Hon trodde verkligen inte att någon av Ludger Beerbaums kaliber kunde ta till sådana metoder som barrering. Som ridsportjournalist har hon gått i god för det - men nu är det slut med det. "Vem i hela världen kan man längre lita på", undrar Elisabeth.

Vem i hela världen kan man lita på?
Ridsports krönikör Elisabeth Hoff. Foto: Privat

Jag kan inte släppa Beerbaumgate och väntar med spänning på följderna. Vad de än blir kan de (kanske) avgöra förtroendet för ridsporten för en lång tid framöver. Men när detta skrivs i början av februari är det fortfarande väldigt tyst. Mig veterligen har ingen klivit fram och försvarat Ludger Beerbaum. Inte heller sagt sig sett ha vetat om något.

Häromkvällen pratade vi om saken under middagen. Min man undrade om det verkligen var så farligt att ”peta lite” med en pinne på benen?

Han fick inte ihop det. Han jämförde med hopphästar som kraschar och gör kaffeved av massiva bommar, fälttävlanshästar som voltar i terrängen och dressyrhästar som springer runt med en ”massa järnskrot i munnen”. I hans ögon är allt detta djurplågeri.

Det är att medvetet missbruka hästens förtroende.

Det är inte schysst, svarade jag. Oetiskt. Orättvist. Det är att medvetet missbruka hästens förtroende. Den gör som vi vill och hoppar ett hinder och blir slagen på benen utan att den har minsta chans att förbereda sig, vilket är precis meningen. Så jäkla taskigt. Det handlar om respekt, om vilken syn vi har på djur.

Det är också en symbolisk fråga. Ett svek mot sporten, mot oss alla som supportar den, försvarar den mot omvärldens kritik. Som hävdat att det, om inte annat, inte funkar att behandla moderna hopphästar så. Att de är för försiktiga för det.

Jag erkänner. Jag har varit naiv. Jag trodde verkligen inte att någon av Ludger Beerbaums kaliber kunde ta till dylika metoder. Inte i dag. Som ridsportjournalist har jag gått i god för det. Som en nyttig idiot. Det är slut med det. Vem i hela världen kan man längre lita på?

Och touchieren. Beröring. WTF? Hur är det ens möjligt att ett så stort och tungt förbund som det tyska, FN, har en gråzon av barrering i sina stadgar? Särskilt med den tyska barreringskandalen från 1990 levande i folks minne. Vilken värld lever de i?

Men något företag tillverkar och säljer dem och då finns väl en efterfrågan på marknaden. Eller?

I den tyska TV-kanalen RTL:s inslag visades även bommar som såg ut att vara försedda med plastpiggar. Beerbaum hävdar att de ingick i ett hinderpaket han köpt, att de aldrig använts men blivit liggande kvar i hinderförrådet. Så kan det vara. Men något företag tillverkar och säljer dem och då finns väl en efterfrågan på marknaden. Eller?

PETA, People for Ethical Treatment of Animals, har polisanmält Beerbaum. PETA lobbar också för att ridsport stryks från OS. Beerbaum och FN har nu gett PETA gott om vatten på sin kvarn. Bra jobbat.

Tummenupp
Tummen upp

Obegränsat
Äntligen, äntligen ljus i coronatunneln i och med upphävandet av restriktionerna.

 

Tummenned
Tummen ner

Pandemin
Inget Gothenburg Horse Show, som hamnade i knivigt beslutsläge kring restriktioner.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden