Avelsnyheter
11 februari 2017 14:34

Verona´s Bo-Gi elitpremierad i Holland

Svenskägda ridponnyhingsten Verona's Bo-Gi har idag tilldelats elit vid hingstpremieringarna i Ermelo. En utmärkelse så endast få NWR-hingstar lyckas uppnå i Holland.

Verona´s Bo-Gi elitpremierad i Holland
Karin Levin Angergård på plats i Holland för att ta emot eliturmärkelsen för Verona´s Bo-Gi. Med på bilden är Bo-Gi´s barnbarn Orchard Red Prince.

Den holländska welshföreningen Nederlands Welsh Pony en Cob stamboek (NWPCS) håller denna helg sina hingstpremieringar i Ermelo. Förutom welshar ur de olika sektionerna visas även holländska ridponnyhingstar med welshblod: Nederlandse Welsh Rijpony, förkortat NWR, som är en sektion med minst 25 procent welshblod där övriga raser som ingår ska vara engelskt, arabiskt eller angloarabiskt fullblod.

I dag har svenskägda ridponnyhingsten Verona’s Bo-Gi RP 134 (f-93, e Vita Novas Celesto-Oakely Bubbling Bobbety, uppf Aalten V. Vugt) tilldelats elit-utmärkelse i NWR-stamboken för sina avkommors prestationer. Det är en utmärkelse som ytterst få NWR-hingstar uppnått.

Verona’s Bo-Gi importerades som åttaåring till Sverige av Karin Levin Angergård, Stuteri K2 i Degeberga. Karin ägde sedan hingsten under resten av hans liv, och Verona’s Bo-Gi slutade sina dagar i december förra året, 23 år gammal.

Bo-Gi hade ett antal avkommor i Holland innan han kom till Sverige, och 2011 återvände han till Holland och användes i avel under en säsong. Nu när hans NWR-födda avkommor summeras har Verona’s Bo-Gi kunnat tilldelas den högsta avelsutmärkelsen i NWR. För att få utmärkelsen krävs att man lämnat minst fyra stambokshingstar och tio premieston, samt ytterligare avkommor som uppnått vissa kriterier. Verona’s Bo-Gi tilldelades Elit i Sverige redan 2012, och nu har han alltså fått utmärkelsen även i sitt födelseland Holland.
– Det var en fantastisk upplevelse, säger Karin Levin-Angergård till Ridsport.
– Att få Elit på en hingst i NWR-stamboken är svårt och det ställs höga krav. Bo-Gi har bara fem årgångar i Holland och det inte en enda får räknas från Sverige, tillägger Karin.

Verona’s Bo-Gi återfinns i härstamningen på många av de hingstar som visas i Ermelo denna helg. Bland annat är han morfar till Orchard Red Prince, som poserar på bilden tillsammans med Karin Levin Angergård när hon får ta emot Bo-Gi’s elitutmärkelse.  

Deltagarlista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden